Jak se vyhnout zděšeným pohledům u jídla

18:53

Pár základních pravidel stolování, které se vyplatí znát:

Před jídlem je běžné popřát dobrou chuť itadakimasu (いただきます) a na konci pro změnu za dobré jídlo poděkovat gochisousama deshita (ごちそうさま でした).

Hůlkám se nevyhnete. Pokud vás jejich používání děsí, zkuste pocvičit už doma, není to těžké. Je zvykem, že se hůlky drží v pravé ruce, do levé si můžete vzít malou misku, ve které se jídlo tradičně servíruje, abyste ji měli blíže  není slušné sklánět se nad stolem.

Obecně s hůlkami na nikoho nemávejte, nepředávejte jídlo mezi sebou hůlkami (mezi dvěma páry hůlek). Nenapichujte jídlo. A v žádném případě hůlky neodkládejte tak, že byste je zabodli do jídla (nejčastěji do rýže) = super neslušné. Tohle se dělá na pohřbech!   

Srkáním projevíte, že vám jídlo chutná, ale nemusíte. Nedělají to všichni. Čemu se ale rozhodně vyhněte jsou jiné zvuky a gesta jako smrkání, zívání apod.

Základy tedy máte. Příště mrkneme třeba na suši.

PS: Zvyk nechávat dýško se v Japonsku nenosí. Pokud to zkusíte, s největší pravděpodobností si od vás nikdo peníze nevezme, nebo je zdvořile vrátí.

Itadakimasu! Tradiční snídaně v budhistickém chrámu na hoře Koya

Taky by se vám mohlo líbit...

0 komentářů