Chcete se po Japonsku vozit levněji? Kupte si pas(s)

Když máte štěstí, můžete se do Japonska dostat relativně levně, s letenkami za cenu kolem 13 tisíc korun. To jde. S čím ale málokdo počítá, jsou náklady na meziměstskou dopravu na místě…

Pozor, ceny JRP se budou výrazně zvyšovat od října 2023

Pokud hodláte strávit celý pobyt v Tokiu nebo jiném velkoměstu (či regionu jako Kansai), není o čem diskutovat, pro dobrodruhy a vyznavače hesla „cesta je cíl, se ale vyplatí pouvažovat nad tou nejlepší alokací peněz. Japonská doprava (a hlavně ta vysokorychlostní) totiž dokáže nabourat rodinné rozpočty, ale ruku na srdce, kdo by si nechal ujít jízdu šinkansenem.

Naštěstí je tady Japan Rail Passcestovní permanentka, se kterou můžete projezdit celou zemi křížem krážem, a je jedno, jestli to bude vlakem, lodí, nebo autobusem. Výsledek je jasný = výrazně ušetříte.

Nabízí se ve 3 časových variantách (na 7, 14 a 21 dnů), přičemž ta nejkratší vyjde na 6,5 tisíce. Na první pohled možná drahá sranda, když ale vypláznete stejnou částku za jednodenní okružní jízdu z Tokia do Ósaky, rychle se dostaví první výčitky. Jenže to už bude pozdě, protože JR Pass se v Japonsku pořídit nedá — je třeba s ním počítat před cestou a koupit u některého z českých, nebo zahraničních prodejců.

JR Pass má pár výjimek, na které se nevztahuje, jako vlaky NOZOMI a MIZUHO, případně některé linky tokijského metra. 

Pokud chcete více cestovat a užít si Japonsko bez větších starostí, neváhejte, je to snadné. Na nádražích si navíc budete moci vychutnat „privilegovaný“ vstup mimo turnikety…

PS: Pro vyhledávání spojů (a cen) můžete využít např. web hyperdia.com.

Napsat komentář