Jak na suši + zrnko historie

Suši patří mezi nejikoničtější japonská jídla, co o něm ale vlastně víme? Objevili ho Japonci? Může se jíst rukama? A proč za smíchání wasabi se sojovkou dostanete hůlkami přes prsty? Je čas vyvrátit několik polopravd.

Nesedejte si, tahle lekce z historie bude krátká. Původ suši (すし) není v Japonsku, tam se dostalo z Číny až někdy v 8. století. Za jeho vznikem stojí ta nejdůležitější ingredience. Rýže! …respektive její schopnost uchovat rybu čerstvou a tím pádem i déle poživatelnou. Velmi praktický vynález v těžkých časech. Uvařená rýže se sice po delší době kvůli zápachu jíst už nedala, na rybě si ale lidé dobře pochutnali i po několika měsících.

Jenže Japonci jsou hlavičky a jak víme, vývoj mají v malíku. Rybu začali jíst společně s rýží (nečekali měsíce) a počátkem 17. století přidali i rýžový ocet. Ta-dá! O nějakých 200 let později už bylo suši (jak ho známe dnes) k dostání po celé zemi  převážně na ulici jako fast-food. Až po II. sv. válce začaly vznikat tradiční podniky.

Jedním dodnes tradovaným mýtem je, že dobré suši mohou vytvořit pouze muži a to hned z několika důvodů, které mají údajně vliv na kvalitu: ženské ruce jsou příliš teplé, jde o fyzicky náročnou práci (např. příprava ryb), a vadí např. i používání parfémů.

Kaiten suši (na páse) je dobrá volba pokud máte chuť na dobré suši za skvělou cenu (např. Sushiro). Rozhodně ale neváhejte otestovat i tradiční bar, obě varianty stojí za to. Tohle u nás nezkusíte.

Když se u nás mluví o suši, většina lidí si patrně vybaví malé rolky (maki) s rýží a náplní (ryba, okurka, ředkev aj.), obalené řasou (nori). Pravdou ale je, že v Japonsku narazíte hlavně na typ nigiri, což je váleček rýže s rybou nahoře. Druhů suši je ale samozřejmě celá řada <– praktický přehled!

Pokud vás zajímá Jak správně jíst suši, zapamatujte si 5 zásad Báry -Sushiqueen- Rektorové:

  1. Suši jezte rukama
  2. Nemíchejte wasabi se sójovou omáčkou
  3. Nekoupat, jen lehce namočit (v omáčce)
  4. Nigiri vkládejte do pusy vzhůru nohama
  5. Nakládaný zázvor na suši nepatří

Skvělou inspirací je i video suši-šéfa Jasudy Naomičiho. Pozor! Možná budete muset zahodit všechny své zlozvyky

Za sebe bych jen doplnil, že používání hůlek je u suši naprosto v pohodě. U některých typů, jako sašimi (plátky ryb bez rýže), byste naopak měli používat pouze hůlky.

Je také zvykem sníst celý kus suši najednou. Jestli se na to ale necítíte, můžete si dát sousto nadvakrát. Nic hrozného se nestane, je to lepší než s ním bojovat. A to by bylo do začátku vše. Yoku yatta = dobrá práce! Máte to za sebou.

Teď můžete své suši znalosti rozšířit o pár základních pravidel stolování.

Sajónara! (さようなら)

PS: Pokud chcete nahlédnout pod ruce skutečnému suši-mistrovi, nenechte si ujít skvělý dokument Jiro Dreams of Sushi (doporučuje 5 z 5 milovníků Japonska).

Napsat komentář