Jak se vyhnout zděšeným pohledům u jídla

Pár základních pravidel stolování, které se vyplatí znát:

Před jídlem je běžné popřát dobrou chuť — itadakimasu (いただきます) a na konci pro změnu za dobré jídlo poděkovat — gochisousama deshita (ごちそうさま でした).

Hůlkám se nevyhnete. Pokud vás jejich používání děsí, zkuste pocvičit už doma, není to těžké. Je zvykem, že se hůlky drží v pravé ruce, do levé si můžete vzít malou misku, ve které se jídlo tradičně servíruje, abyste ji měli blíže — není slušné sklánět se nad stolem.

Obecně s hůlkami na nikoho nemávejte, nepředávejte jídlo mezi sebou hůlkami (mezi dvěma páry hůlek). Nenapichujte jídlo. A v žádném případě hůlky neodkládejte tak, že byste je zabodli do jídla (nejčastěji do rýže) = super neslušné. Tohle se dělá na pohřbech!

Srkáním projevíte, že vám jídlo chutná, ale nemusíte. Nedělají to všichni. Čemu se ale rozhodně vyhněte jsou jiné zvuky a gesta jako smrkání, zívání apod.

Základy tedy máte. Příště mrkneme třeba na suši.

PS: Zvyk nechávat dýško se v Japonsku nenosí. Pokud to zkusíte, s největší pravděpodobností si od vás nikdo peníze nevezme, nebo je zdvořile vrátí.

1 komentář u „Jak se vyhnout zděšeným pohledům u jídla“

Napsat komentář: Blogger Zrušit odpověď na komentář