Na den mnichem v Kojasanu

Navštívit Japonsko poprvé a zažít něco skutečně netradičního je kumšt. Zvlášť pokud vyrazíte na méně než měsíc.

Nejdříve pořádné suši v Tokiu, nerdi (jako já) si vyrazí na podvečerní procházku po elektronické čtvrti Akihabara, pak rychle šinkansenem na chrámy do starého Kjóta a když zbude trocha času, zaskočit na relaxační koupel a při zpáteční cestě z letadla vyfotit zasněženou špičku hory Fuji. Týden je fuč a na kartě 2000 snímků k protřízení.

Pokud to ale není vaše první cesta, nebo máte více času a takové dva dny k dobru, měl bych jeden tip — Kojasan. Centrum Šingonu, jedné z hlavních škol japonského budhismu, s desítkami chrámů v horském údolí mezi osmi zalesněnými vrcholky.

Cesta z nejbližšího velkoměsta (Ósaka) sem trvá zhruba dvě hodiny a kromě krásných výhledů si vychutnáte i strmou lanovku až na vrchol.

Jednou z hlavních „atrakcí“ Kojasanu je možnost strávit noc v některém z chrámů společně s mnichy — což zahrnuje tradiční stravu, oblečení (jukata), koupel v horké lázní i možnost zúčastnit se ranní bohoslužby. Domluvit se můžete jednoduše předem, nebo na místě v informačním centru, kde vám se vším rádi pomohou. Počítejte každopádně s tím, že i mniši musí z něčeho žít a podobná zkušenost „na jednu noc“ vás vyjde zhruba na 2000 Kč. Za takový zážitek je to ale adekvátní cena. A povím vám, tak dobře jsem se už dlouho nevyspal.

Nechte se inspirovat…

Město je malinké a projdete jej bez problému pěšky. Dominují mu svatyně, chrámy a božský klid.
Krása, pohoda, radost. Tradiční yukata je navíc neskutečně pohodlná.
Nechali byste si ujít takovou večeři?
Tohle ranní probuzení snad ani nepotřebuje komentář.
A když máte štěstí, můžete v místním krámku objevit pěkný plyšový suvenýr doslova za pár jenů.

Napsat komentář