Bez peněz do Japonska nelez

V málokteré společnosti narazíte na tak výrazný střet tradiční a moderní kultury jako v Japonsku. Někdy vás to vysloveně překvapí — třeba když jde o peníze. I když byste to nejspíše od technologického obra nečekali, Japonsko je silně hotovostně orientovanou zemí. A s kartou tady moc nepochodíte.

Ať už jste na vesnici nebo v centru Tokia, hotovost je číslo jedna. Byť se situace pomalu mění (i díky rostoucí oblibě online nakupování), spoléhat se pouze na kartu není ta nejlepší volba. Zvlášť pokud po namáhavém celodenním výletu vyrazíte do centra na něco k snědku a netušíte jak se věci mají. V takové chvíli vás nezachrání ani McDonald — protože tam karty zkrátka taky neberou (trpká a hladová osobní zkušenost). Nezbývá než si nacpat peněženku bankovkami.

Japonsko naštěstí dlouhodobě patří mezi 10 nejbezpečnějších zemí na světě, takže nošení většího obnosu peněz není žádné velké riziko. Leda byste narazili na ziskuchtivé turisty. I to je mimochodem jeden z důvodů, proč k užívání platebních karet Japonce nic vyloženě netlačí.

Pochodit častokrát nemusíte ani při výběru hotovosti z bankomatu, protože některé z nich přijímají pouze vybrané druhy kreditních karet, případně pouze ty japonské. Myslete na to, nebo se zkuste předem informovat u své banky. Mohlo by se vám totiž stát, že si zajdete na skleničku do baru a nebudete mít jak zaplatit. Hotovost nemáte, karta nefunguje. A žádný bankomat v okruhu 100 metrů vám peníze nevydá… Nezbude než modlitba ke všem japonským bohům (a do osobního deníku přibude další perlička z cest).

PS: Sázkou na jistotu je síť obchodů se smíšeným zbožím 7-Eleven nebo Lawson. Ve větších městech je najdete snad na každém rohu. Berou zde karty a mají i vhodné bankomaty pro výběr hotovosti.

Napsat komentář