Ghibli muzeum: Vydejte se tam, kde se tvoří sny

Fanoušek animovaných filmů Hajaa Mijazakiho a jeho kolegů ze studia Ghibli si tuhle návštěvu nemůže odpustit. V žádném případě. Ani když musíte jít do muzea pěšky a venku prší!

Muzeum Ghibli je malá továrna na sny, která vznikla před 15 lety jako vzpomínka na všechny krásné příběhy, které pod rukama animátorů vznikly. Pokud si doma pravidelně přehráváte scény z Cesty do fantazie a znáte jména holčiček z Totora (Mei a Satsuki)budete se cítit jako v ráji. Jestli až tak velký fanda nejste, bude vám muzeum možná připadat jako malý domeček přeplněný zástupy rozněžněných nadšenců, kteří se snaží probojovat k pokladně s vybranými suvenýry. Z výrazu na fotce je patrně poznat, do které skupiny patřím já.

Hned u vstupu vítá Totoro, po domě se prohání čarodějka Kiki, v druhém patře v obležení dětí rozjímá kočkobus a zahrádku na střeše obsadil ocelový gigant ze Zámku v oblacích. Skutečně potřebujete další důvod k návštěvě?

Dost možná tady strávíte jen hodinku, někdo se zdrží na dvě tři, prostory skutečně příliš velké nejsou, o to víc zde ale najdete drobných zkazků a připomínek ze svého oblíbeného světa. Ať už jde o skicy postav, autentickou kopii Mijazakiho pracovny, nebo rozpohybované mechanické modely, které vás přenesou zpátky do děje filmu. Všechno je součástí jednoho velkého příběhu. 

…že je tady hektický obchůdek se suvenýry a kavárna není třeba rozvádět. Mě z těchto atrakcí nejvíce zajímalo malé kino, kde můžete zhlédnout snímek, který běžně neopustí zdi muzea. Někdy jde o drobná pokračování známých filmů (jako Mei a kotěbus z Totora), jindy o zcela originální dobrodružství. My měli štěstí na Lovce pokladů.

Ať už jste fandové, nebo ne, jde o zážitek, který by byla škoda minout. I kdyby jen kvůli velmi stylovým prostorům a atmosféře, kterou je místo nasáklé a kterou pravidelně dodávají i sami návštěvníci.

Lístky pro dospělé vychází na 200 Kč a musíte si je koupit předem na konkrétní datum, protože denní kapacita muzea je omezená. Určitě neprohloupíte, když si vstup zajistíte o dva tři měsíce dříve. Termíny se umí zaplnit dost rychle. Udělat to můžete jednak před odletem (odkazy jsou na stránce muzea), nebo v prodejnách Lawson přímo v Japonsku.

Vstupenky, které na místě dostanete, jsou navíc samy o sobě krásným suvenýrem. Nejde totiž o klasický lístek, ale sekvenci filmových políček z některého z Ghibli filmů — já trefil svou oblíbenou čarodějku Kiki!

PS: Focení uvnitř muzea je zakázáno a v Ghibli k tomu mají pěkné zdůvodnění: „Naše muzeum je portál do pohádkového světa. Coby hlavní postavy příběhu vás prosíme, abyste zážitky muzea objevovali svými smysly, svýma očima, a ne hledáčkem fotoaparátu.“

Napsat komentář