Nezírejte opicím do očí

Málokteré zvíře si v japonské kultuře prošlo takovým vývojem jako opice. Vystupovaly coby uctívaný prostředník mezi lidmi a bohy, ochránci koní, byly vysmívanou metaforou pro neoblíbené lidi, podvodníky i obrazem špatných vlastností. Udělejte si obrázek sami. Potkat se s opicemi v Japonsku není žádný problém.

Opice (jap. Saru; サル), které v Japonsku žijí, jsou makakové červenolící — zkuste uhodnout, čím jsou nápadní. Dříve se vyskytovali prakticky po celé zemi a tak ani není divu, že se stali významnou součástí folklóru. Vlivem rozvoje společnosti a rostoucí urbanizace se ale jejich populace přesunula primárně do horských oblastí. Ještě že tento druh dobře snáší chladné počasí, ne nadarmo se jim přezdívá sněžné opice.

Pro svůj význam to japonské opice dotáhly také do zvěrokruhu a lidé narozeni v jejich znamení (např. roky 1980, 1992 nebo 2004) jsou údajně nezvykle bystří a talentovaní. V řadě pohádek a mýtů přesto stále převládá spíše jejich negativní obraz, coby vychytralých tvorů, před kterými je dobré mít se na pozoru. Tak jako v příběhu O krabu a opici.

Pokud byste se s makaky toužili setkat, máte šanci hned na několika místech. Tím patrně nejznámějším je opičí park Jigokudani nedaleko Nagana, kde se vám naskytne jedinečná příležitost vidět opice koupající se v horkých pramenech. Velmi oblíbený je ale taky přírodní park Iwatajama na východní hranici Kjóta, který pro změnu pojí návštěvu opic s příjemným výšlapem a nádherným výhledem na okolní krajinu (jako na titulní fotce blogu).

Kdo komu podává jídlo? Tady žijí opice volně, za mřížemi jste vy.

Vidět opice v přirozeném prostředí bez plotů a klecí je velmi příjemná změna, jedinou výjimkou je situace, kdy byste chtěli opičí bandě koupit něco k snědku. Krmení je povoleno pouze z „klece“ (pro vlastní bezpečí), v tomto případě se ale tradiční role střídají — makakové jsou venku a vy jako exponát za mřížemi.

Protože jsou japonské opice dobře vychované, nemusíte se příliš bát, že by vám zkoušely něco ukrást, jedno pravidlo se ale přece jen dodržovat vyplatí: Nenavazujte s nimi delší oční kontakt, pokud nechcete jedno milé opičí kousnutí od cesty.

PS: Už jste někdy určitě zahlédli tzv. tři moudré opice (jedna si zakrývá oči, další uši a ústa). Pocházejí z Japonska, z dřevěné řežby ze 17. století a jmenují se Mizaru, Kikazaru a Iwazaru. Neviděti zlo, neslyšeti zlo a nemluviti zle. Tato jejich symbolika bývá interpretována v kladném i záporném smyslu.

1 komentář u „Nezírejte opicím do očí“

Napsat komentář