Tokijský anime festival ve fotkách!

Na tuhle akci jsem se těšil celý rok! AnimeJapan, to je takový Super Bowl, oscarová noc, E3, Tour de France… Střed anime galaxie, do kterého se sbíhají všechny nitky, aby se jednou za rok provázaly v tokijském přístavním výstavišti Big Sight.

Událost se koná teprve od roku 2014, její historie je ale podstatně delší a začala se psát v roce 2002 se vznikem tzv. Tokyo International Anime Fair. Ten se před třemi lety spojil s Anime Contents Expo, díky čemuž je dnes na světě velkolepé AnimeJapan — dvoudenní událost, kterou si nechá ujít jen málokdo, čemuž nasvědčuje i standardní 100+ tisícová návštěvnost.

Co přesně se tam děje? Projedu to ve zkratce. Desítky studií prezentují svou tvorbu, poutají na nové seriály a filmy, na pódiích probíhají rozhovory se seiyuu (anime dabéry), přednášky, soutěže, koncerty, prodávají se věci, fotí se cosplayeři, utrácí se peníze, znáte to. Jsou to takové animované Colours of Ostrava.

Lístky si můžete pořídit na místě, vstup pro dospělé je 2000 jenů a samo místo je snadno dostupné veřejnou dopravou i pěšky od hlavní stanice přes přístavní oblast Tsukiji (zhruba hodina a půl volným krokem).

Pokud si nechcete vystát stotisícovou frontu jako na fotce, vyplatí se pořídit prémiové vstupenky, nebo dorazit o několik hodin dříve a zařadit se do lajny co nejvíce vepředu. Ke cti organizátorů je ale třeba říct, že i když šiky lidí vypadaly na celodenní úmorné čekání, ani jednou se nestalo, že bychom stáli na místě déle než půl minuty a odbavit celou tu masu lidí přede mnou netrvalo déle než hodinu. Good job!

A protože pak už jsem se dostal do svého světa, nechám zase mluvit fotky…

Je to tam! Deset kroků do ráje!
Promo už dříve oznámených filmů. Tady se loví diváci. Fenomén Pokemonů už u nás sice vyšuměl, v Japonsku ale pořád jede na plné obrátky. Nový film ze série XY je už 19. v pořadí a do kin půjde v červenci!
Ohromné prostory výstaviště jsou rozděleny do několika částí. Vedle stánků a obchůdků jednotlivých animačních studií, jsou zde i přednáškové stage, provizorní herny, drobné workshopy a lidi. Všemu dominuje hluk a dav lidí. Ještě že na to dohlíží Pikaču!
Kdo nechodil s taškou nacpanou propagačními materiály, jako by tam ani nebyl. Studia pochopitelně lákala na hostesky a hostesáky v kostýmech oblíbených hrdinů (nechybělo pokračování D.Gray-man s podtitulem Hallow)
Kdo nechodil s taškou nacpanou propagačními materiály, jako by tam ani nebyl. Studia pochopitelně lákala na hostesky a hostesáky v kostýmech oblíbených hrdinů (nechybělo pokračování D.Gray-man s podtitulem Hallow)
Po úspěchu japonského národního týmu na loňském mistrovství světa v rugby se to dalo čekat. Anime All Out!! by se rádo zařadilo po bok úspěšných sportovních titulů posledních let jako Kuroko no basket nebo Haikyuu. Dělají na tom lidi z TMS Entertainment a Madhouse, takže by se to mohlo podařit!
Fenomén Nendoroid nemohl chybět. Stovky figurek s malým tělem a velkou hlavou dnes ztvárňují snad všechny oblasti kultury. Nechyběl Batman, Elza, Mario… Společnost Good Smile Company vyrazila na trh s prvním kousek v roce 2006. Povedlo se.
Pokud si nedáte pozor, může vás tenhle festival snadno pohltit!
…že jsou Batman, Sherlock a Columbo nejlepší detektivové světa? Tak to asi neznáte Conana. Na obrazovkách slaví už 20 let!
Ke stánku mého oblíbeného studia Chizu jsem se vracel opakovaně. Jejich tvorba je prostě úchvatná! Dívka, která proskočila časem, Vlčí děti Ame a Juki, Letní válka, nebo nově připravovaný Chlapec ve světě příšer. Mamoru Hosoda je borec. Těším se!
Stage, kde probíhají vystoupení, se bohužel fotit nesmí, takže aspoň jedna momentka z prostoru. Můžu vám ale říct, že vystoupení Wake Up, Girls! se vážně povedlo. Japonci umí i přes svou zdánlivou upjatost vytvořit neskutečnou atmosféru.
Obrovský hit sportovních anime Haikyuu byl vidět na každém rohu. Volejbalový tým černých vran vás dostane, i když vás tento sport jinak nebaví. Sám jsem toho příkladem. Chystá se třetí série, wohooou!
Velkoplošné sledování anime? Proč ne!
Krásné ženy a rychlá auta, klišé, kterému se nevyhne žádná výstava.
A to je všechno přátelé. Únava, konec, jde se domů! Kecám, dobře vím, na jaké fotky všichni čekáte…
Tzv. cosplayeři se fotí převážně venku. Čím jiným začít, než klasikou z devadesátek, Sailor Moon.
Historie převlékání za postavy z filmů samozřejmě není japonský vynález. Japonci tuto aktivitu pouze pojmenovali (v roce 1984). Fenomén jako takový je ale známý už desítky let, první zdokumentovaný kostým na akci se objevil v roce 1939 v New Yorku.
A cosplayi se mimochodem dobře daří i v Česku. Mrkněte třeba na dokument ze seriálu Kmeny: Cosplay v archivu České televize.
Sexy, nebo za hranou vkusu?
Řekl bych, že tuhle představu má o cosplayi řada lidí, kteří se o tuto subkulturu příliš nezajímají. A podobné akce jim někdy dávají za pravdu. Nesuďte ale podle jedné fotky, byť zrovna tahle je na pováženou. 
Basket mi nikdy moc nešel. Házet na koš si ale můžu klidně celý den, takže jakmile jsem viděl Kuroka a Kagamiho z oblíbeného anime Kuroko no basket, neváhal jsem!
A co teprve takový Ken Kaneki z Tokyo Ghoul. Parádní maska!
Obávané volejbalové duo! Karasuno Fly High!
To véčko už mi asi zůstane…
Vem si leták, dostaneš fotku. That’s a deal!
GOKU!!!
A ještě jedna z Dragon Ballu. Cell!

To by mohlo stačit. Abych si nevystřílel všechny fotky pro další prezentace. Pár momentek ale najdete i na Facebooku.

Jo! Skoro bych zapomněl na anime stěnu. Dlouhá stěna plná inspirace a tipů. Pár těch svých vám ještě vypíšu níže.

Co budu sledovat… A vy byste mohli taky.

Ou, toho je hodně, hromada, a to jsem ještě ani neprostudoval materiály, které jsem si na festivalu posbíral. Nějaký obrázek už ale v hlavě mám. A zkusím se vyhnout pokračováním stávajících sérií.

Pojďme si dát limit na 10 tipů, které by mohly stát za to. Některé už jsou sice známé delší dobu, ale o to víc jsem na ně po zhlédnutí včerejších ukázek dostal chuť:

  1. Orange (Časohrátky lehce podobné Steins;Gate vypadaly v pohybu náramně, nenechám si ujít.)
  2. All Out!! (Animovaným sportům se v posledních letech ohromně daří. Rugby nebude výjimkou.)
  3. your name (Nový film Makota Šinkaie! Nic víc nepotřebuju slyšet. Vypadá to na styl blízký 5 centimetrům za sekundu. Už v srpnu!)
  4. The Boy and the Beast (Cokoliv od studia Chizu beru. Nečekám revoluci, ale kvalitní film. Už to sice není novinka, ale v Česku to do kina teprve půjde, tak neváhejte.)
  5. Berserk (Silná značka a drsný příběh. Bezesné noci přicházejí. Jednomu pokračování jsem se nevyhnul, ale tohle bude fakt dobré!)
  6. My Hero Academia (Od chvíle, co jsem do Japonska dorazil, je MHA tématem číslo jedna. Je všude, já ho nesleduju, měl bych. 80 % populace má superschopnosti, jak s nimi asi naloží?) 
  7. Joker Game (Období těsně před 2. světovou válkou a tajná jednotka operující navzdory zahraničním i domácím mocnostem. Drsná animace od I.G. Stylové a slibné.)
  8. 91 Days (Na výstavě jsem na ně sice nenarazil, ale vypadají moc pěkně. Smrt, mafie, pomsta. Dusná atmosféra. Nic pro mladší diváky.)
  9. Mayoiga (30 účastníků zájezdu na cestě do utopie? Hmm…)
  10. The True Legend of Itachi (Jedna mainstreamovka pro fandy Naruta. Itači je takový profesor Snape ve světě nindžů. Skvělá postava a zajímavý příběh, který stojí za to odvyprávět.)

PS: Tohle není akce pro běžné nadšence ani velké fanoušky, musíte být opravdu zarytí milovníci anime a mít alespoň běžné povědomí jazyka, abyste si tuhle akci skutečně vychutnali. Jinak to pro vás bude jeden velký chaos, kde se budete na ostré lokty prodírat šílenými davy, budete unavení a jakmile si dáte párek v rohlíku za 150 Kč, s chutí vyrazíte zpátky do klidného centra Tokia. Zvažte to, než vyrazíte.

1 komentář u „Tokijský anime festival ve fotkách!“

Napsat komentář