Vyspěte se v kapsli

Pokud pomineme památky a jídlo, tak jednou z věcí, které jsou pro Japonsko ikonické a stojí přinejmenším za jednonoční vyzkoušení, jsou kapslové hotely.

Jestli se o Japonsko příliš nezajímáte, je dost možné, že jste o nich neslyšeli, byť se relativně často objevují i v naší televizi. První kapslový hotel byl otevřen už v roce 1979 v Ósace a od té doby se rozšířily po celé zemi. Jejich prvními zákazníky byli znavení byznysmeni a ani dnes se účel příliš nezměnil. Pokud se nechcete po celodenní práci vracet domů, zapomněli jste se v baru a ujel vám poslední vlak, nebo jste cestovatel, který hledá cenově dostupné ubytování na jednu dvě noci, kapsle přijde vhod. Dříve byly vyhrazeny pouze mužům, dnes už ale některé hotely nabízí i patra pouze pro ženy; pohlaví samozřejmě vždy odděleně.

Novinky: Průvodce japonskou kapslí 2018 + audio podcast!

Ceny za noc se pohybují v rozmezí 2000 – 4500 jenů (na koruny dělte pěti), což je v porovnání s klasickým hotelem velmi příznivá cena >> využít můžete třeba booking.com. Vše je navíc uzpůsobeno tomu, abyste s sebou nic než kreditku/peníze mít nemuseli. Ke standardním službám patří pohodlné oblečení na spaní i hygienické potřeby, najdete zde komfortní sprchy, pračku, bazén nebo lázeň, společenské prostory a některé kapslové hotely mají i vlastní bar, hernu nebo restauraci.

Zbývá nám tedy kapsle samotná a obava řady lidí spát v uzavřeném prostoru který, co si budeme povídat, připomíná rakev. A nebudu vám to vyvracet. Já se ale vyspal vždy náramně a musím říct, že prostornost toho zdánlivě malého místa mě až překvapila. Běžná délka je kolem dvou metrů, šířka a výška pak cca 1,2 m, což stačí k tomu, abyste se pohodlně posadili a udělali si z kapsle takovou malou měkkou kancelář. Vešel se mi tam mj. i batoh a fototechnika, aniž by to můj prostor jakkoliv omezilo — jinak si tyto věci můžete zamknout do skříňky před vstupem do spací části. Zejména přes den, protože sama kapsle zamknout nejde.

Odhadováno dle mé výšky, která je cca 173 cm, takže pokud se blížíte dvěma metrům, berte můj komentář o prostornosti s patřičnou rezervou.

Vnitřek má obvykle panel se zásuvkou, budíkem a regulací světla i větrání pro lepší cirkulaci vzduchu. Spousta kapslí nabízí vlastní televizi nebo rádio, já si vystačil s notebookem. Samozřejmostí je teplá peřina, polštář a wifi v celém prostoru hotelu, které v mém případě ale trochu zlobilo, takže jsem se raději spolehl na pohodlnost své přenosné wifi krabičky WiMAX 2+. Šlape jak švýcarské hodinky! Kapsli si pochopitelně na noc můžete zatáhnout roletou, aby vás nikdo neobtěžoval, ostatní obyvatelé ale obvykle vypadají natolik unaveně, že by je to patrně ani nenapadlo.

Pokud budete mít možnost a chuť, zkuste to. Minimálně budete mít o čem vyprávět, tak jako já. Jo a pamatujte na důležité pravidlo, hlavně potichu.

A teď už dobrou noc, cestovatelé!

PS: Kapslové hotely už nejsou jen výsadou Japonska, narazit na ně můžete i v dalších asijských zemích, např. Číně, a dostaly se i do Evropy. První je v belgických Antwerpách!

Napsat komentář