Řekni, kde ty čtyřky jsou…

Co se s nimi mohlo stát? Bojíte se na pátek třináctého dělat prakticky cokoliv, co by mohlo skončit tragicky? V Japonsku má podobnou reputaci čtyřka. Jenže zatímco u nás bereme nešťastná čísla často s humorem a nadsázkou, 4 to tady má opravdu těžké. Vyslovuje se totiž stejně jako smrt.

Jsou čísla, pro která je v japonštině několik výrazů. Třeba taková čtyřka. Tu lze vyslovit jako [jon] nebo [ši] — smrt. Využití záleží na okolnostech, zahrávat si se smrtí ale v každém případě není jen tak. A Japonci pověry rozhodně neberou na lehkou váhu.

Nikdy jsem tomu nevěnoval velkou pozornost, ale když jsem se včera vracel domů, napadlo mě, že se podívám. Můj byt má totiž číslo 303 a hned vedle je… 305. To samé o patro níže. Zajímavé. Asi chybka v plánování, tak jsem to zkusil ve vedlejší ulici. Čtyřka nikde. U žádného domu v okolí, bez ohledu na pořadí nebo počet pater. Čtyřky nejsou ve výtazích, na parkovištích, čtvrté řady nenajdete v řadě japonských letadel… A tak by se dalo pokračovat. Prostě tetrafóbie.

I když to není 100% pravidlem, má to tady čtyřka pěkně nahnuté. Takže kdyby vás chtěl někdo při pobytu v Japonsku ubytovat do bytu číslo čtyři, dejte si na něj pozor!

PS: Devítka na tom není o moc lépe. Ta se pro změnu někdy vyslovuje podobně jako „utrpení“ [ku]. Ach ta čísla…

1 komentář u „Řekni, kde ty čtyřky jsou…“

Napsat komentář