Věci, které mi usnadnily život v Japonsku

Máte sbaleno? Tak vzhůru do Země vycházejícího slunce! Než ale pošlete kufry na pás, doporučuji udělat si ještě jeden kontrolní check, abyste na nic nezapomněli. Japonsko není Evropa a chodí tam trochu jinak. Abyste neřekli, že jsem skrblík, dám vám pár prověřených tipů. Budou se hodit.

PS: Článek jsem aktualizoval naposledy v listopadu 2022!

Pokud máte členství na TravelBible.cz, můžete se vše podstatné o Japonsku dočíst v mém článku. Mají to tam fakt hezké!

Japan Guide – průvodce k nezaplacení

Pro mě rozhodně nejlepší web o Japonsku, na jaký jsem doposud narazil. Zdroj všech potřebných informací pro cestovatele o jednotlivých místech, včetně rad jak se kam dostat a co vás to bude stát. Není to česky, ale bez angličtiny se dnes v zahraničí stejně neobejdete. Kdybyste si neměli zapamatovat nic jiného, tak alespoň tento web.

JapanTravel (Navitime) – IDOS po Japonsku

Vlaky, autobusy, tramvaje, letadla… Existuje několik aplikací, které vám s plánováním cest po Japonsku pomůžou, osobně se mi nejvíce osvědčil JapanTravel v kombinaci s Google Maps. Je dostupný v prohlížeči i jako aplikace do mobilu. Velmi přesně si díky němu můžete vyhledat veškeré spoje včetně cen lístků, nástupiště atd.

Dříve oblíbený web Hyperdia, který jsem sám pravidelně doporučoval, od dubna 2022 bohužel nefunguje, resp. není aktualizovaný.

IC Card – kreditová jízdenka

Jednotlivá města a regiony v Japonsku využívají pro městskou dopravu, ale taky platby v automatech nebo některých obchodech, IC karty (jako na fotce níže). Nejde ani tak o nutnost, jako zjednodušení cestování po městech, kdy nemusíte řešit nákup jízdenek na každý úsek cesty a zjišťovat kolik to kam stojí. Prostě si u turniketu pípnete kartou a je to. A vypadá to mnohem víc cool!

Každá větší oblast má svou (Pasmo, Suica, Nimoca, Icoca, Kitaca…), ale víceméně se dají využívat napříč celou zemí. IC kartu si můžete jednoduše koupit v automatu na nádraží (návod), kde se kupují jízdenky, a podobně ji lze i nabít. Nejhezčí je „naše“ ósacká ICOCA, ale každý podle svého gusta 😉

Pro turisty se nabízí i speciální Welcome Suica karta, která oproti běžným kartám nepotřebuje vkládat žádný počáteční deposit a po 28 dnech přestane platit. Ideální pro cesty do jednoho měsíce, navíc má velmi hezký design.

7-Eleven – nákupní modla

Japonské „konbini“, tedy samoobsluha, jsou cestovatelova spása. Tyto obchůdky se smíšeným zbožím najdete doslova na každém rohu a koupíte zde vše potřebné od potravin přes hygienické potřeby, oblečení, časopisy až po základní elektroniku. Málokdy narazím na ovoce, ale to je drobnost. Platit můžete normálně kartou a navíc zde najdete bankomaty, kde si můžete vybrat!

Tyto obchody jsou zpravidla otevřeny 24/7, ale za pohodlnost se platí a musíte počítat s tím, že oproti větším supermarketům bývá zboží v konbini dražší cca o 15-20 %.

Obdobné služby nabízí třeba i síť Lawson, Family Market, Daily Yamazaki, Sunkus, ale 7-Eleven je dle mého hodnocení nejlepší.

Pocket WiFi – internet do kapsy

S internetem se pojí hned několik uvedených tipů, takže se vyplatí nějaký mít. Ideální na to jsou tzv. Pocket (kapesní) wifi. Slyšel jsem, že ne všechny fungují napříč prefekturami, ale například moje WiMAX 2+ od společnosti au šlape bez problému a hodně mi usnadňuje práci, protože se díky ní nemusím držet na jednom místě.

Pocket wifi nabízí taky čím dál více hostitelů na Airbnb, takže pokud budete využívat bydlení přes tuto službu, zkuste se poptat. Jinak si můžete „krabičku“ objednat předem a nechat si ji poslat například na hotel. K oblíbeným poskytovatelům patří třeba taky Japan-wireless.

Jak je to s internetem v Japonsku obecně se můžete dočíst v praktickém článku na japan-guide.

DeepL – luštitel japonských znaků

I když ovládáte mluvenou japonštinu, nebo základní písma hiraganu a katakanu, pořád jsou tady tisíce znaků kandži. Není snadné se s nimi vypořádat a proto DeepL. Vyfotíte znaky, kterým nerozumíte, a aplikace vám je pomůže přeložit. Užitečné třeba při nakupování nebo výběru jídla v restauraci bez anglického menu.

Airbnb / Booking – bydlení a skvělé zážitky

Musíte někde bydlet, že ano. Nabízí se hned několik možností, já dávám přednost dvěma uvedeným službám, se kterými mám tu nejlepší zkušenost. Airbnb je na prvním místě, Booking využívám spíše pro nárazové pobyty, když první varianta selže. Skvěle se ale hodí například pro kapslové hotely.

Předností obou je široká nabídka hostitelů / hotelů a možnost rychlého vyřízení. Najdete si místo, které vám vyhovuje a během pár minut můžete mít potvrzeno. V rámci Airbnb navíc běžně bydlíte přímo u někoho doma, z čehož vyplývají nové zážitky, skvělí lidé a zábava. V Japonsku jsem si díky tomu udělal několik skvělých přátel a zúčastnil se např. Zenového cvičení v chrámu v Matsuyamě. Super! Pokud službu neznáte a zajímá vás, zkuste si poslechnout pořad Trendy o Airbnb v Českém rozhlase.

Japan Rail Pass – výhodné cestování

Cestování po Japonsku není nejlevnější (především pro nás Čechy), a zvlášť pokud se chcete dopravovat rychle na velké vzdálenosti, ideálně šinkansenem. V takovém případě se vyplatí mít u sebe Japan Rail Pass. Věnoval jsem se mu v samostatném článku, takže se neváhejte prokliknout. V případě, že se chystáte po zemi více cestovat, vyplatí se.

Redukce – bez té by netekla šťáva

Není redukce, není proud. Jednoduchá rovnice. Potřebovat budete tzv. typ A, nic jiného nekupujte. Pokud byste na redukci zapomněli, dá se sehnat i v Japonsku za cenu kolem dvou stovek, třeba taková pěkná malá kostička jako na fotce.

Při nákupu v Česku si dejte pozor. Opakovaně se mi stalo, že prodavači v elektru netušili a doporučili mi špatný typ koncovky.

Hotovost – není od věci mít pár bankovek

Japonsko je stále docela hotovostně založená společnost a platby kartou v obchodech ještě před pár lety nebyly zrovna běžné. Zvlášť u některých památek, v muzeích a galeriích nebo v menších městech můžete mít problém. Tutovka je zmíněný 7-Eleven, ale i tak se vyplatí mít nějaké peníze vždy u sebe.

+ naučte se pár základních frází

Pro někoho jde o základ slušnosti umět v cizím jazyce alespoň poděkovat, pozdravit a omluvit se. Hodí se ale taky dotaz na vlakové spojení a pár dalších frází. Na angličtinu v Japonsku příliš nespoléhejte. Pořídit si můžete slovník, projet si pár článků na webu nebo využít nějakou chytrou aplikaci pro telefon jako Memrise nebo HiNative.

  • hai – ano
  • iie  ne
  • arigató gozaimasu  děkuji mnohokrát
  • sumimasen  promiňte / omlouvám se / s dovolením
  • gomennasai  promiň (mezi rodinou, přáteli)
  • onegaišimasu  prosím
  • dózo  prosím (ve smyslu prosím vstupte, poslužte si, tady máte apod.)
  • ohajó gozaimasu  dobré ráno
  • konničiwa  dobrý den
  • konbanwa  dobrý večer
  • ojasumi nasai  dobrou noc
  • mata ne – na viděnou
  • sajónara – sbohem
  • kore wa … juki no denša desuka  jeden tento vlak do … ?
  • nihongo o hanasemasen  nemluvím japonsky
  • ejgo o hanašimasu ka?  mluvíte anglicky?
  • ejgo no menjú wa arimasu ka? – máte prosím menu v angličtině? 
  • wakarimasen  nerozumím

A hlavně. Buďte vstřícní, milí a respektujte místní zvyky. Japonci jsou skvělí, stejně jako jejich země, a když budete potřebovat, nenechají vás ve štychu.

PS: Kdybyste měli další dotazy, neváhejte mi napsat. Mata ne!

1 komentář u „Věci, které mi usnadnily život v Japonsku“

Napsat komentář