Prázdniny jsou tady!?

Léto, pohoda, prázdniny. Jupí! Ty naše české už samozřejmě běží několik týdnů, ale jak to mají školáci v Japonsku? Jsou na tom s volným časem lépe, než my?

Tentokrát vás asi příliš nepřekvapím, protože nejsou. I když mezi některými regiony a školami panují rozdíly, většina japonských základních a středních škol propouští svá dítka z lavic až na tzv. Den moře (nebo také oceánu), který má své místo vždy třetí pondělí v červenci. Prázdniny si pak mohou školáci užívat do začátku září, kdy se vrací do školy na druhou část školního roku – z celkových tří. Na letní radovánky tak mají přibližně o dva týdny méně, než my.

Aby vás nemátlo to dělení roku. Škola japonským dětem začíná v dubnu (a ne v září jako u nás). Na jaře totiž kvetou třešňové stromy (sakury), jaro je symbolem nových začátků, a tedy i školního roku. Japonci to neberou na lehkou váhu, jak při studiu, tak v zaměstnání. První část výuky je od dubna do půlky července, druhá pak začíná v září a končí v závěru prosince, kdy je na programu nějakých 10 dnů prázdnin. Vánoce, jaké máme my, se ale v Japonsku neslaví. Po krátkém volnu se v lednu rozbíhá třetí část školního roku až do pozdější druhé poloviny března, než začnou poslední delší (jarní) prázdniny. A tak stále dokola.

Takže až si zase budeme říkat, že nám to letní volno zase tak hrozně uteklo (tedy vám, kteří ho skutečně máte), vzpomeňme si na Japonsko a buďme rádi, že ho máme tolik. 

A teď hurá zpátky na chytání Pokémonů! …které mimochodem Japoncům spustili taky až týden po zbytku světa. No přijde vám to fér?!

Napsat komentář