Vážně se v Česku nedají sehnat dobří japonští autoři?

Jak si přečíst něco od japonských autorů, když nevládnete jejich rodným jazykem? Věřte, nebo ne, ale dnes už si kvůli tomu ani nemusíte opakovat anglická slovíčka. Japonská literatura je totiž dostupná i v češtině. Samozřejmě v omezené míře, ale přesto je z čeho vybírat a vsadím se, že jste ještě nestihli přečíst vše.

Kdo chce mít komplexní přehled o japonské kultuře, neměl by zůstat jen u filmu. Český trh sice japonskými autory nijak výrazně nepřekypuje, kdo ale ví co hledat, vždy si své poklady najde. Hlavní zásluhy na tom mají nakladatelství Odeon a Crew, stejně jako skvělí překladatelé Tomáš Jurkovič nebo Anna Křivánková, kteří si zaslouží velké díky.

I když budu převážně zmiňovat současné tituly, vydané v posledních letech, není to jen o nich. V antikvariátech jistě narazíte i na jiné vybrané kousky, například takový Jasunari Kawabata, první japonský laureát Nobelovy ceny za literaturu, nebo třeba Jukio Mišima, spisovatel fascinován smrtí  vybraná díla obou těchto spisovatelů vyšla v češtině už před delší dobou.

Pojďme ale zpátky do současnosti. Rád bych vám představil několik autorů, které bych bez váhání doporučil, nebo se na jejich tvorbu chystám…

Haruki Murakami, bez něj by to prostě nešlo

Co si budeme… Murakami je v módě u nás i v Japonsku. Fakt, ptal jsem se a taky ho tam mají moc rádi. Nejvýraznější současný autor japonských ostrovů slaví úspěch po celém světě a rád dodám, že zaslouženě. Pokud jste nedůvěřiví a svádí vás to ke kratším příběhům jako je Podivná knihovna nebo Spánek, zadržte. Murakami je spisovatel, který potřebuje prostor a ten se mu u kratších novel a povídek příliš nedostává, čímž trochu trpí kvalita.

V Česku si naštěstí můžete pořídit celou jeho tvorbu a věřím, že z většinou titulů nešlápnete vedle. Můj favorit je prolnutí fantaskního světa a reality Konec světa & Hard-boiled Wonderland, syrové a drsné Norské dřevo nebo biograficky laděné O čem mluvím, když mluvím o běhání.

Je to parádní čtení a já neváhám Murakamiho zařadit hned vedle Gaimana a Pratchetta, tedy své dva nejoblíbenější autory. A věřte mi, že to je vážně co říct. Rituálně si každé léto přečtu alespoň jednu Murakamiho knihu, bez ní bych si ty vedra prostě neužil.

Surrealistické světy Jasutaky Cucuie

Cucuie musíme v Česku teprve pořádně objevit, a přitom má tento (dnes už) starý pán na kontě desítky výborných příběhů. Na první pohled vám nejspíše moc neřekne, zpozornět by ale měli hlavně fanoušci animovaných filmů, kterým Cucui napsal několik skvělých předloh, mj. i pro jeden z mých nejoblíbenějších filmů Dívka, která proskočila časem (už z roku 1967!, anime pak 2006), ale taky třeba surrealistickou Papriku.

Nové tvorbě se už nevěnuje, rozhodně ale je co překládat. U nás zatím můžete narazit na výše zmíněnou Papriku, Peklo, nebo velmi zajímavý Konec stříbrného věku. Věřme, že se dočkáme i dalších kousků parodujících naši společnost.

Dívka, která proskočila časem (anime, Mamoru Hosoda, 2006)

Rjú Murakami. Cože, další Murakami?

Není to otec ani bratr, s jmenovcem Harukim mají společného jen to, že jsou oba úspěšní spisovatelé. Na rozdíl od něj se ale Rjú věnuje spíše drsnějším tématům na pomezí thrilleru.

Nebudu lhát, od tohoto Murakamiho jsem zatím nic nečetl, i když bych si alespoň jeden kousek rád pořídil. Ve svém okolí jsem ale o jeho jméno už několikrát zavadil a říkal jsem si, že nebude od věci vás na něj upozornit taky.

Pokud jsem dobře počítal, vyšlu mu u nás zatím 4 knihy a co do obliby je na tom nejlépe patrně posledně vydaný Piercing. Četli jste? Rád si poslechnu vaše doporučení…

I manga umí být dospělá. Hiroši Sakurazawa, Keniči Sonoda, Inio Asano…

Manga by v tomhle výběru neměla chybět už proto, že ji množí pořád vnímají jako zábavu pro děti. Chyba! Alespoň na půl. Samozřejmě můžete kdykoliv sáhnout po Narutovi, Útoku titánů nebo Bleach, které cílí primárně na mladší, jenže jsou tady i kusy pro vyzrálejší čtenáře s chutí posunou se někam dál.

Když se podívám na nejčerstvější kousky, je tady například čtyřsvazková parádní akce Gunsmith Cats, která jako by z oka vypadla filmové sérii Rychle a zběsile. Jen si místo Vina Diesela dosaďte dvě mladé kočky se zálibou ve zbraních, erotice a autech… Klasika z počátku 90. let, která neztrácí dech ani po dvaceti letech!

Ještě novějším přírůstkem je pak nedávno vydané All You Need Is Kill Hirošiho Sakurazawy, které můžete pro změnu poznat jako předlohu nedávného akčního scifi s Tomem Cruisem Na hraně zítřka. Mimozemšťani, smrt a časová smyčka, ze které se nedá jen tak utéct. Pod kresbou je u tohodle dílka podepsaný Takeši Obata, který dělal slavný Death Note. Už to samo o sobě je zárukou kvality.

Obě výše zmíněné mangy sice mají relativně vyšší cenu oproti standardní manga produkci. Za to co nabízí se ale vyplatí přimhouřit očko a kupovat dokud jsou.

Gunsmith Cats Keničiho Sonody jsou legendární!

Na příští rok se k nám chystá i hororovka Gyo Džundžiho Ita, zajistěte dveře a okna raději už teď! A sledujte Crew.

Mladý mangaka Inio Asano z japonského Ibaraki se na českém trhu moc dlouho neohřál. Holt malá země a malý zájem o vážněji zaměřenou mangu, kterou chtělo před pár lety přinést (v sousedním Polsku úspěšné) nakladatelství Hanami. Na jeho grafický román Město světel, ale se štěstím ještě někde narazíte. A pokud vládnete angličtinou, doporučím i skvělého Solanina. Asano je progresivní autor s vytříbeným stylem (ukázka na obrázku výše vpravo) a realistickými příběhy, které mají hloubku. Mám doma oba zmíněné kousky a můžu je vřele doporučit. Pro jedinečnou kresbu i skutečně neskutečné příběhy.

Naoki Higašida a 58 otázek autisty.

Horká novinka A proto skáču je unikátním literárním kouskem, který sklízí obdiv i kritiku s ohledem na nejasnost autorství. Skutečně napsal třináctiletý chlapec se silným autismem průvodce do nejasného světa dětí s tímto syndromem? Četl jsem zatím jen kousek a nebudu nikoho přesvědčovat, protože ať už je to tak či onak, kniha je to pozoruhodná, byť ne pro každého zajímavá a čtivá. Je stručná, rychlá, ale o to větší a delší možná vyvolá zamyšlení, až projdete všech 58 otázek, které vám poodhalí nejedno tajemství. Máš strach? Co tě táhne ven? Proč nemůžeš být chvíli v klidu?…

Víte, proč skáčete?

Higašida je mimochodem dnes už dospělý (24) a na svém kontě má celou řadu děl. Jestli se nějaké beletrie dočkáme i u nás je ve hvězdách, ale nechme se překvapit a mějme zatím radost z této první vlaštovky.

Ztracená generace Hitomi Kanehary.

Nadaná mladá autorka je druhým z autorů tohoto výběru, který mi není moc známý. Čím více se o ní ale dozvídám, tím více mám chuť její tvorbu poznat, i když hodnocení nebývají bůhvíjak vysoká. Knihy Hitomi Kanehary se zaměřují na mladou japonskou generaci a jejich současné problémy ve společnosti, bizarní vztahy i rebelský postoj vůči konzumu. Mládež v soukolí globálního světa a tradice na ústupu? Navzdory kritice si alespoň jednu z vydaných knih (Autofikce, Hadi a náušnice) pořídím a dám Hitomi šanci.

Tak co říkáte, že to s tou japonskou literaturou u nás není zase tak špatné. Kdo chce, ten najde. A rozhodně se nedá říct, že by u nás vycházely druhořadé kusy, nebo naopak jen ta nejlepší smetánka. Výběr je pestrý. A tím co jsem vypsal to samozřejmě nekončí. Najít u nás můžete knihy i dalších autorů jako Óe Kenzaburó, Keigo Higašino, Murasaki Šikibu…

Tak vzhůru do listování!

AKTUALIZACE! Sotva jsem článek vydal, na pultech se objevila další zajímavá kniha. Takaši Hiraide a jeho Kočičí host z nakladatelství HOST.

Napsat komentář