Bydlení v Japonsku od kavárny po kapsli

Jestli je Japonsko něčím pověstně, pak je to pohostinnost. I tady sice musíte za bydlení platit, když ale víte, kde hledat, může to být podstatně levnější a někdy dokonce i úplně zdarma. Trochu vám poradím, ale nikomu to neříkejte, ať všechny ty hotely nezkrachují… Velký průvodce bydlením v Japonsku jen pro vás.

Pokud patříte mezi střelce, kteří řeší nocleh až ve chvíli, kdy na vás jde spaní, patrně si článek neužijete tak jako ostatní. I pro vás se ale pár dobrých tipů najde, nebojte! Já sám jsem totiž od přírody plánovač a mám rád své jisté. Ne snad, že bych si dělal pečlivou trasu cesty krok po kroku, bydlení ale zrovna patří k těm jistotám, na které se rád spolehnu předem. Jestli to bude postel, úsporná kapsle nebo příjemně tvrdá zem, to už nehraje roli. Hlavně, že je tam teplo, sucho a relativní klid… a něco na přikrytí.

Japonsko je obecně považováno za drahou zemi. Trocha pravdy na tom je. Zdaleka ale nemusí být tak drahé, jak se na první pohled zdá, a právě bydlení může být jednou z oblastí, na které můžete něco ušetřit. Možností se nabízí tolik, že je ani nestihnete všechny zkusit, ale určitě si vyberete to, co vám bude pasovat, ať už cestujete za levno, nebo si chcete dopřát trochu komfortní pohody. Pojďme na to!

Mimochodem, to červené jsou odkazy, tak si neváhejte kliknout pro další info.

Co třeba k někomu do bytu?

Můj osobní favorit, kterému bych rád věnoval více pozornosti, je Airbnb. Sdílené bydlení, které během posledních let zaplavilo celý svět. Funguje na velmi jednoduchém (gaučování podobném) principu. Zkrátka lidé, jako já nebo vy, mají domy a byty a protože jim nedělá problém se o ně podělit, můžete si část nebo celé jejich obydlí pronajmout. Je to snadné – v katalogu si zvolíte destinaci, datum, určíte počet osob, cenové rozmezí, případně další parametry jako je wifi, pračka atd… a hledáte. Většina nabídek má krásné fotky a popisky, které vám usnadní orientaci. Vždy navíc můžete kontaktovat pronajímatele a na vše potřebné se ho zeptat. Až na nepatrné výjimky mám tu nejlepší zkušenost s bezproblémovou a rychlou komunikací.

Ceny se pohybují od pár tisíc za měsíc po prakticky neomezené částky. Osobně jsem testoval Airbnb hned na několika místech po celé zemi (např. Tokio, Ósaka, Macujama, Fukuoka, Jokohama atd.) od těch standardně krátkodobých na pár nocí po měsíční a delší pobyty. A jsem nadšený! Třeba proto, že jsem si touto cestou našel spoustu přátel, se kterými jsem dnes v kontaktu, mohl jsem vidět každodenní život Japonců přímo z první ruky a dostal jsem se na místa, která bych jinak sám nenašel. Tohle mezi turisty u těch nejprofláklejších památek nezažijete, věřte mi.

AKTUALIZACE 2018: Od června letošního roku podléhá Airbnb v Japonsku novému zákonu, kdy se pronajimatelé musejí povinně registrovat u úřadu. To bohužel nabídku ubytování hodně omezilo a zároveň se trochu zvedly ceny. Pokud tedy budete hledat bydlení přes Airbnb třeba na delší dobu (několik týdnů a více), doporučuji začít s výběrem o to dříve.

Najít si bydlení přes Airbnb zvládne i začátečník, nebojte.

Dostupnost bydlení na Airbnb se odvíjí od vašich preferencí, ale taky aktuální sezóny, která může ceny navýšit (třeba v období březen / duben, kdy je zájem enormní). Na druhou stranu i zde platí pravidlo, kdo je připraven, není překvapen. Osobně jsem proto sehnal pohodlnou garsonku za 10.000 nebo samostatný pokoj v krásném bytě za 12 tisíc na necelé dva měsíce. Když uvážím, že můj spolubydlící Takajuki trávil prakticky veškerý čas v práci, měl jsem byt pro sebe za cenu, která odpovídá mému běžnému nájmu v Česku. No neberte to.

Angličtina nepatří mezi základní výbavu Japonců a proto není na škodu si při hledání bydlení ověřit, že se s hostitelem nějak domluvíte. Airbnb na to má speciální kolonku, kde si můžete zatrhnout, aby hostitel komunikoval v určitém jazyce. S češtinou to ale raději nezkoušejte.

Protože coby volnonožec v zahraničí běžně pracuju, hledám v případě dlouhodobějších pobytů na jednom místě určitou míru komfortu, což pro mě znamená přinejmenším oddělená místnost, kvalitní internet, sprcha a nějaký rozumný stůl. Pokud to máte stejně, nebudete mít s hledáním problém. Jsou-li vaše nároky ještě nižší a chcete jen někde přespat, bude pro vás Airbnb katalogem nepřeberných možností.

A co u někoho přespat zdarma? I to je samozřejmě možné a ani to nemusí být váš kamarád. Stále totiž existuje couchsurfingtedy přespávání zdarma na gaučích. Osobní zkušenost s ním ale bohužel nemám.V době, kdy to bylo atraktivní, jsem ještě tolik necestoval a dnes mám naopak pocit, že tahle komunita trochu zapadla prachem. V každém případě ale gaučování v Japonsku stále funguje, takže pokud to chcete zkusit u někoho zdarma na pohovce, registrujte se a mrkněte na web. Věřím, že si to užijete. Je to ale spíše krátkodobá záležitost.

Díky místním se dostanete na místa, která byste sami nenašli.

Je libo ho(s)tel?

Stydíte se někoho obtěžovat doma a já to chápu. Někdo má rád klasiku, nic proti tomu. I v tomto případě ale existují cenově dostupné varianty, které mohou využít běžní cestovatelé hledající komfort bez potřeby luxusu. Takové byznys hotely nabízí malé pokoje západního stylu, kde najdete postel, stůl, televizi a koupelnu. Mezi známé sítě patří např. Route Inn, Toyoko Inn nebo Super Hotel. Obdobnou variantou jsou tzv. economy hotely,které už ale mívají běžně sdílené koupelny a kuchyňky a postele dle japonského zvyku. Cenově vycházejí kolem 1-2 tisíc korun za noc, u varianty economy se dostanete i níže.

Kde hledat? Pohodlná a spolehlivá je stránka booking.com, kde si sám rád rezervuji třeba kapslové hotely. Variant je každopádně více, zkusit můžete japonské weby Rakuten a Jalan – ve svých anglických verzích ale disponují omezenější nabídkou, takže pokud umíte japonsky, přepněte raději na originál. Specificky pro hostely pak můžete mrknout třeba na hostelworld.com.

Jak jsou na tom hostely (nebo také guesthouse)? Pro cestovatele hledající klid a pohodlí asi nebudou první volbou, jestli ale chcete zábavu a nové kontakty, budete si to užívat. Standardem jsou sdílené pokoje pro více osob, dostupné jsou ale taky klasická dvoulůžka a samostatné prostory. Noc ve sdílených prostorech obvykle vychází v rozmezí 400 – 800 Kč, za samostatný pokoj pak dáte tisíc i více. Klimatizace a wifi na všech pokojích jsou samozřejmostí. Koupelny či kuchyně jsou pak obvykle sdílené pro celé patro.

A co spaní v těch slavných kapslích? Vřele doporučuji! Je to překvapivě pohodlné, jednoduché a snadné. Napsal jsem o tom samostatný článek, tak mrkněte.

Kapsle jsou komfortní, věřte mi!

Výhodou hostelů je, že zde potkáte stejně naladěné cestovatele a získáte častokrát dobré kontakty i společníky pro své výpravy. Vybavení je běžně na dobré úrovni a personál běžně mluví anglicky, což se v Japonsku hodí. Některé hostely nabízí i možnost vyzvednutí z letiště (cca 700 Kč na osobu).

Nejsem sice zrovna hostelový člověk, ale kdybych měl nějaký doporučit, třeba pro Tokio, volil bych některý z hostelů ze sítě Sakura. Manažerem jednoho z nich je dokonce můj dobrý kamarád Peter a jeho nadšení pro práci a přátelský přístup je pro mě zárukou kvality. Pravidelně zde například pořádají akce pro hosty jako společné běhání nebo grilovačky a je to skvělá zábava i možnost zapojit se do místní mezinárodní komunity. Mrkněte ale i na další volby jako Japan Youth Hostels, případně K’s House

PS: Myslete na to, že některé hostely mají svá pravidla, o kterých je dobré vědět. Třeba že mezi 12 a 4 odpoledne probíhají úklidy, takže se tam nesmíte zdržovat atp.

V některých hostelech můžete zůstat i zdarma! Třeba výměnou za pomoc s úklidem. Zkuste to třeba v ubytovnách Khaosan.

Sakura parta v plné síle!

Složte hlavu v kavárně

Předpokládám, že by vás to v Česku nejspíš nenapadlo, ale Japonsko je zemí, kde můžete spát i v kavárně! Abych to upřesnil, nejde o kavárny v pravém slova smyslu, ale o manga neboli komiksové kavárny, kde si můžete za poplatek číst co vám přijde na mysl. V podstatě takové knihovny, které ale mají samostatné boxy, kde vás nikdo neruší. S počítačem, pohodlným křeslem a někdy i sprchou.

Manga kavárny alias „manga kissa“ najdete po celém Japonsku, primárně pak ve velkých městech jako Tokio, Fukuoka, Ósaka apod. Japonci je navštěvují s oblibou, protože čtení komiksů je celospolečenská záležitost. Mimo to jsou ale oblíbené právě i jako místo, kde se dá přečkat noc, třeba když vám ujel poslední vlak, nebo jste zkrátka turista a chcete se levně vyspat, tzn. za nějaké 3-4 stovky (korun).

Na většině míst jsou tomuto režimu uzpůsobení, takže vedle klasického hodinového pronájmu nabízí právě i noční bloky. Pokud budete chtít sprchu, stačí říct a dostanete navíc osušku a nějaké základní hygienické potřeby. Internet je samozřejmostí a za pár peněz si z automatu v noci koupíte i něco levného k jídlu či pití. Pro cestovatele s pár korunami v kapse velmi dostupná varianta a netradiční zážitek v jednom. Jo a hezky potichu, spíte v podstatě v knihovně, tak na to myslete. Mezi populární sítě kaváren patří třeba ManbooGera Gera nebo Media Cafe Popeye.

Mrk mrk… a co zkusit hotel lásky? Japonské love hotels jsou určeny pro páry nebo náhodné známosti, které si chtějí užít trochu „soukromí“. Nejde o žádné tabu ani slizké místo, kam byste se štítili vkročit. Povíme si o nich více jindy. Dnes stačí říct, že mohou sloužit jako prostor k přenocování, protože si můžete vybraný pokoj pronajmout i na celou noc. Ceny se pohybují od 1500 za noc a výše. Postel, sprcha a možnost objednat si jídlo přímo na místě nebývají problém. Nebojte, najdete je snadno, bývají nápadné. Chcete nakouknout? Pusťte si skvělé video Chrise Broada.

Flek na spaní za trochu práce

Trochu výše už jsem naznačil, že lze nocování „vyměnit“ za práci, resp. třeba výpomoc s úklidem v hostelech. Pracovních možností, které vám zajistí ubytování zdarma, je ale samozřejmě více. Bydlení můžete sehnat i coby dobrovolník nebo brigádník přes služby, které nabízí práci v Japonsku. Dobrým příkladem je celosvětová dobrovolnická síť WWOOF (která funguje i v Česku), kde můžete pomáhat např. na místních rýžových farmách, nebo organizace boobooSKI, nabízející brigády v turistických resortech. Japonština se obvykle nevyžaduje a je to skvělá zkušenost, kterou může využít téměř každý. Sám jsem takto pracoval ve Švédsku, ale stejně tak se osobně znám i s lidmi, kteří testovali možnosti v Japonsku a užili si tak skvělý čas – můj kamarád z Kanady Justin by řekl: „it’s awesome dude!“ Obdobnou variantou může být i tzv. housesitting, tedy „hlídání“ domu někomu, kdo jede pryč a nemůže se o něj starat nebo potřebuje pečovat o domácí mazlíčky – nabídky můžete hledat např. na webu trustedhousesitters.com.

Spát se dá i v lázních! Znáte populární japonské onseny? Horké prameny pro relax těla i duše jsou oblíbenou kratochvílí po náročné práci nebo výletu a najít se dají v každém městě. V těch větších, jako je Tokio nebo Ósaka, dokonce najdete 24hodinové lázně, kde můžete po koupeli strávit noc. Vyjde vás to na nějakých 700 Kč. Zkusit můžete třeba Spa World v Ósace nebo zážitkový Oedo Onsen na umělém ostrově Odajba v Tokiu.

Nocování na kolejích?

Aby nedošlo k omylu, řeč bude o kolejích, po kterých jezdí vlaky. Pro cestovatele, kteří nechtějí promarnit ani minutu svého času, totiž může být noční cestování velmi dobrou alternativou. Noční autobusy, vlaky i trajekty představují cenově dostupnou variantu, kdy skloubíte delší cestu s noclehem a ráno jste v cíli. Yatta! Noční autobusy můžete pohledat třeba u společností Willer Express a Orion.

Co se týče nočních vlaků, vím pouze o dvou. Jmenují se Sunrise Seto a Sunrise Izumo a oba cestují mezi Tokiem a městem Takamatsu, respektive Izumo (v druhém případě). Na svou dvanáctihodinovou cestu vyrážejí každý večer a pro majitele JR Passu jsou zdarma (Neznáte JR Pass? Psal jsem o něm!), potřebujete pouze rezervaci. A to se vyplatí! Doporučuji mrknout na video, které o této cestě natočil cestovatel John Daub. Dozvíte se v něm vše potřebné.

Tam, kde dávají mniši dobrou noc

Přespat ve starém buddhistickém chrámu je jednou z těch možností, které se naskytnou jen na pár místech po světě a hle, Japonsko je jedním z nich. Ne vždy je to zrovna levné nocování, takový pobyt v chrámu vás i v těch nižších hladinách vyjde kolem 1500 Kč za noc, ale není to jen o tom. Pokud vás podobný zážitek láká, sepsal jsem pro vás ve zkratce svou zkušenost z přespání na hoře Koja

Obdobnou, byť dražší variantu pak představují rjokany. Jestli si chcete zkusit tradiční ubytování tak, jak ho znáte z historických filmů či svých romantických představ, bude pro vás rjokan to pravé (obvykle najdete jako ryokan). Je to takový tradiční hostinec v echt japonském stylu, kde budete spát na tatami, dáte si relaxační koupel v horkých pramenech a ochutnáte pár speciálních pokrmů.

Rjokany se nabízí od těch luxusních po menší rodinné podniky, jejich cena je ale obvykle vyšší než u běžného ubytování a mnohdy začíná na částce 2 a více tisíc za noc pro jednu osobu. Na druhou stranu je ale dobré říct, že jak chrámy tak rjokany mají ve zmíněné ceně obvykle zahrnutou i výbornou stravu a vstup do lázně. Vhodné prostory můžete hledat třeba skrze Asociaci japonských rjokanů.

Minšuku! To není staré japonské zaklínadlo, ale typ rodinného ubytování. Obvykle se nachází poblíž turistických atrakcí a resortů. Běžně jde o starší domky v tradičním stylu, které jsou velmi podobné rjokanům (i svou cenou). Rezervovat můžete přes JapanicanAgodu nebo Japanese Guest Houses.

Navenek jsou mnohé japonské domky sice nevzhledné kostky, uvnitř je to ale príma!

Do Japonska na stálo?

Nejste žádní troškaři a do Japonska jedete rovnou na rok nebo déle. Líbíte se mi! V tom případě ale předpokládám, že už máte dostatek informací a asi vám moc neporadím, protože bez pořádné přípravy by do toho jen tak někdo nešel. No ale dobře, alespoň pár tipů…

Pronájem bytu v Japonsku má několik specifických pravidel, se kterými je třeba počítat a jestli neumíte dobře japonsky, bude pro vás shánění patrně poměrně složité. Jak to chodí vám napoví přehledné návody, které se dají najít všude na internetu, ale zkusme si alespoň ve zkratce shrnout některé z důležitých faktorů, na které je třeba myslet a které budete potřebovat.

  • Spousta peněz! V Japonsku je zvykem řešit vše přes agenturu či podobného prostředníka, který si pochopitelně řekne svou cenu. Na další velké peníze vás navíc vyjde tzv. klíčovné (key money), které zaplatíte majiteli ve výši jednoho i více nájmů. 
  • Vízum. Pokud chcete dlouhodobý pronájem, potřebujete dlouhodobé povolení k pobytu, to je jasné.
  • Účet v japonské bance. Případně i japonské telefonní číslo.
  • Doložení stabilního příjmu a ručitel. Pokud nikoho takového v Japonsku nemáte, lze využít některou z ručitelských společností.
  • Bez zvířátek. Většina japonských bytů má bohužel striktní pravidla ohledně domácích mazlíčků. Také proto jsou v zemi tak populární nejrůznější kočičí a jiné kavárny. 

Projděte si i další důležité body shánění bytu.

Na jakých stránkách hledat bydlení? Vyzkoušet můžeteKyoto apartment (a podobné, vhodné i pro krátkodobější pobyty), GaijinPot nebo Suumo.

Hezké video o hledání nového bytu v Japonsku natočila známá Youtube dvojice Rachel a Jun – praktické tipy, které vám pomohou.

Předměstí mají své kouzlo. Žil jsem tady dva měsíce a byla to nádhera (Jokohama)

Pod hvězdami

To nejlepší na konec?! Protože moje poslední nocování pod širým nebem zahrnovalo nepříjemný střet s divočákem, mám před tímto stylem zdravý respekt. Kouzlo, které spaní na divoko venku představuje, se ale nedá popřít. A co si budeme povídat, bývá to levnější.

Pokud to chcete zkusit trochu oficiálně, můžete využít některý ze zhruba 3.000 kempů po celém Japonsku, kde se ceny pohybují v průměru kolem 250 Kč za osobu (či stan). Koluje o nich ale jednanepěkná informace a to ta, že je většina z nich velmi špatně dostupná, pokud zrovna nemáte auto. Na druhou stranu, cesta k nim se vyplatí, protože obvykle nabízí nádherné výhledy i snadnou dostupnost k horkým pramenům (onsen). Všechny hlavní kempy najdete v seznamu, který vytvořila Japonská národní organizace pro turismus. Kromě adresy obvykle najdete i přibližné ceny a pár tipů na aktivity v okolí. Znalci japonštiny mohou případně využít i tuto přehlednou mapku.

A co jen tak na divoko rozbalit stan? Kempování mimo zmíněné kempy je podobně jako u řady jiných zemí v podstatě nelegální. Říká se, že pokud nevyrazíte skutečně hluboko do lesa, neujdete v Japonsku pozornosti, jelikož není míst, kam by aktivní důchodci nedošli. Nic vám ale neudělají, nebojte. Bacha si raději dejte na medvědy (a opice).

Budete-li diskrétní, můžete teoreticky vyzkoušet i tzv. urban camping a rozdělat si stan např. v některém z městských parků. Osobně bych do toho sice nešel, ale tato možnost tady je. A jelikož Japonsko patří mezi 10 nejbezpečnějších zemí světa, je pravděpodobné, že se vám během noci ani nic neztratí.

No a to by bylo. Vše, co jsem zkusil, zjistil nebo vyčetl. A teď mi netvrďte, že je spaní v Japonsku zákonitě drahé. Volte dle svých preferencí, zkoušejte, objevujte a cestujte. Překonejte klaustrofobické obavy z kapslových hotelů, pročtěte se do rána v manga kavárnách, užijte si to! Než to ale vážně ukončíme, dejme si na závěr…

3 tipy, které se budou hodit:

  • Rezervujte s předstihem! Poptávka je v Japonska velká.
  • Pokud platíte na místě, mějte hotovost. Japonsko je hotovostně orientovaná země.
  • Neřešte snídaně. Za příplatek se často dají pořídit, ale je to zbytečné. Většina míst má automaty s jídlem a pitím i dostupné restaurace a bistra, případně samoobsluhy typu 7-Eleven, kde se bohatě a levně najíte. 
PS: A taky bacha na opice… Prý chtějí ovládnout svět!

3 komentáře u „Bydlení v Japonsku od kavárny po kapsli“

  1. Nazdárek. Parádní článek. Protože od vydání uběhlo skoro 8 let, máš nějaké aktuální informace, jestli se něco zásadně změnilo? 😊

    Odpovědět
    • Moc díky. Řekl bych, že žádná zásadní změna neproběhla, každopádně chystám se v dohledné době článek aktualizovat. Primárně o vlastní nové zkušenosti 🙂

      Odpovědět

Napsat komentář