Ósaka a 4 místa, kterým se (NE)vyhnout

Nechcete si říkat turisti a máte odpor k místům, kde se tísní davy. Chápu. Nebyla by ale škoda některé z nich minout? V zájmu zachování zážitků vybírám 4 lokace, kam míří nohy všech a přesto je dobré jít taky. Začněme v Ósace, neb tam se cítím v Japonsku jako doma.

Strávil jsem v tom rozlehlém městě dva krásné měsíce a i když bych nejraději popsal drobné radosti všedních dní, zaměřím se dnes na jiné wow momenty. Lokace a atrakce, které vychvalují všichni průvodci a internetové ankety, protože je prostě musíte navštívit. Finální názor nechám na vás.

PS: Vybral bych jich více, ale říkám si, že bych měl psát kratší texty a navíc, jaké byste pak z toho objevování Japonska měli překvapení.

Pozor na hrad(ní park)

Chtěl jsem ósackému hradu věnovat vzpomínku z nostalgie, protože byl prvním, který jsem v Japonsku viděl. Zase taková pecka to ale není. Uvnitř sice mají sympatický obchůdek se suvenýry a výhled na město taky za těch pár schodů stojí, pokud ale hledáte tradici, měli byste vyrazit jinam. Současný hrad je totiž „pouze“ moderní rekonstrukce původní stavby, která bohužel vyhořela před stovkami let a byť nabízí krásné expozice, duch minulosti poletuje spíše venku. Na druhou stranu, je pořád lepší, než hrad v Hirošimě.

Ale ten park! Ten je krásný. A právě proto o něm píšu. Hradní areál je rozlehlý (zhruba 2 čtvereční kilometry), pořádají se v něm často velká setkání a veřejné akce, a když se sem zatouláte v období rozkvetlých sakur, užijete si nádherné výhledy. Krásný hrad (zvenku), vodní příkop, stovky stromů a pohoda. Během obědové pauzy tady bývá celkem rušno, ale přesto se nenechejte zviklat. Naopak, sbalte oběd, deku a užijte si příjemný piknik.

Na hradní park se mi váže ještě jedna vzpomínka, kdy nás z ničeho nic oslovil sympatický stařík Sajto, který se s námi pustil do družného hovoru, složil na místě origami a ještě nás pozval na první echt rámen v životě. 

Sajto, on jediný a pravý.

Na kraba i na pivo. Dotonbori

Čtvrť, která nikdy nezavírá a žije stejně jako Michal David – nonstop. Co do počtu návštěvníků na jednom metru čtverečním si nezadá s níže uvedeným zábavním parkem, ale na rozdíl od něj nabízí mnohem autentičtější japonskou zábavu. Nepodceňujte turisty, oni ti kulišáci vědí, kde to stojí za návštěvu.

K návštěvě Dotonbori vás v podstatě mohou dovést čtyři situace – chcete se bavit, máte chuť na kraba, je čas na párty, nebo jakýkoliv jiný důvod. Zkrátka sem zajděte. Je to atrakce sama o sobě. Když jsem na ulici podél stejnojmenného vodního kanálu poprvé před dvěma roky omylem zabloudil, neměl jsem nejmenšího tušení, jaký poklad to kolem mě svítí. Neonová čtvrť, baroví navolávači a drobné jiskření ve vzduchu, které předznamenává, že tady snadno utratíte pár tisíc jenů v kteroukoliv denní dobu.

PS: Pokud si budete chtít sednout v Kani Doraku na krabí hody, zvažte rezervaci předem. Bývá tady narváno. A raději si i předem ověřte, že máte dost peněz na kartě…

Magická studia Universalu

Harry Potter a to ostatní. Od chvíle, kdy se v roce 2014 otevřela nová atrakce Universal Studios věnovaná brýlatému čaroději, mají zbylé části parku (i Japonska) u mnoha lidí útrum. Stejně jako mně stačila jediná fotka z Prasinek, aby se většina rozhovorů z cest po Japonska stočila právě na toto téma: „A co ten Harry Potter?!“ …uaaaaaa! Na rovinu. Je to tam fakt super. A jestli jste někdy snili o tom, že byste prožili byť jeden den v příbězích Harryho Pottera, tady se vám to do značné míry splní. Společně s tisíci dalších lidí, jak můžete vidět na fotce níže… Je tady celá vesnička, všechny známé obchody z knížek, podává se pravý Máslový ležák (celkem ujde) a pokud jste při penězích, můžete si pořídit kompletní čarodějnické vybavení. No a pak je tady samozřejmě replika Bradavického hradu!!!

Tenhle park je primárně pro:

  • potternadšence, kteří se chtějí alespoň na chvíli přenést do své oblíbené knihy
  • milovníky anime s touhou vidět lidi v kostýmech
  • extroverty nebo lidi, co v zábavním parku nikdy nebyli
Prasinky jsou fajn, ale nechoďte do parku o víkendu…

Pokud byste chtěli do parku vyrazit třeba kvůli Jurskému parku, jinému tematickému okruhu, který není Harry Potter nebo prostě jen tak, zvážil bych na vašem místě, zda peníze neinvestovat lépe. Zbylé části jsou totiž co do atraktivity chudší a i když nabízí fajn zážitky, za ty několikahodinové fronty to často vůbec nestojí. Věřte mi, zažil jsem to při úmorném čekání na jízdu v Jurském Parku nebo Návratu do budoucnosti. Park sám o sobě sice žije, konají se tady velké show, ale od ulic některých ósackých čtvrtí se zase tak neliší a tam alespoň nemusíte platit za vstup. Mimochodem, jednodenní vstup vás vyjde na cca 1.700 Kč.

Protože budu parku věnovat samostatný článek, nechám bližší popis i dojmy právě tam. Než vyjde, můžete si zkrátit čas v příspěvku Verči Breuerové, která Universal v Ósace navštívila koncem roku 2016.

Rejnoci z Kaijukanu

Dívat se na zvířata v Zoo mě baví obvykle jen hledáčkem foťáku a když ho s sebou nemám, raději se podobným místům obloukem vyhnu. Akvária ale představují vzácnou výjimku, protože mě ten podvodní svět vždy nějak tajemně přitahoval. Ten v Ósace prý navíc patří k nejlepším na světě, takže jsem jednoho dne zahodil zbylé plány a jal se hledat Nema (protože stejně pršelo a blížil se tajfun).

Hej ty, nebyla tady Dory?

Co je uvnitř? Několik pater s drobnými akvárii a výběhy vodních potvůrek se jako spirála točí kolem masivní nádrže, kde plavou rejnoci a Žralok obrovský, který je vážně obrovský! A ti rejnoci! Můžete si je tady dokonce pohladit nebo se zúčastnit krmení tučňáků. Schválně mrkněte na fotky z oficiálního webu, jak to tam krásně vypadá.

Až do Ósaky pojedu znovu, určitě sem zase vyrazím, protože je to moc pěkný zážitek na několik dlouhých a klidných hodin. Fakt sem zajděte, ať už venku prší, nebo ne. Vstup sice stojí přes čtyři stovky, ale pokud máte rádi rybičky a vodu, určitě to nebudou špatně utracené peníze.

1 komentář u „Ósaka a 4 místa, kterým se (NE)vyhnout“

Napsat komentář