Necestujte do Japonska na Zlatý týden

Vlaky jsou ucpanější, turistické atrakce ještě turistištější. Pokud máte pocit, že vás Japonci utlačují více než obvykle, zvolili jste si pro návštěvu špatné datum – Zlatý týden.

Když jsem se kamarádů ptal, na co se během roku nejvíce těší, přelom dubna a května obsadil jedno z prvních míst. Série svátků vtěsnaná do sedmi dnů, které zastřešuje sympatický název Zlatý týden (ゴールデンウィーク), se v Japonsku slaví přes 60 let a k jeho velké oblibě je pochopitelný důvod, neboť Japonci moc volna běžně nemívají. A tak se plánují výlety, cestuje se za rodinou nebo rovnou někam přes moře, okupuje se Okinawa, a výsledek je jednoznačný = hromady a hromady lidí.

V případě, že vyrazíte do Japonska poprvé, možná si jen v duchu řeknete, že tady opravdu žijí jak sardinky, ale ve skutečnosti máte jen smůlu. Jindy totiž sice taky narazíte na neprostupné davy, ale ty zlatotýdnovské jsou tak nějak neprostupnější. Na druhou stranu, pokud se v životě cítíte osamocení, vaše starosti rychle pominou.

Yatta-tip: Osobně jsem si svůj první Zlatý týden navzdory výstrahám vlastně příjemně užil. Bydlení na předměstí Jokohamy mělo své výhody. Hlavní ale je, že s tím budete počítat. Připravte si během Golden Week vedlejší program, navštivte méně známá místa nebo objevujte drobná bistra v zapadlých uličkách. Narazíte na poklady. Já jsem třeba šmejdil v knihkupectví a testoval jídla v lokálních obchodech.

Zlatý týden tradičně otevírá Den Šówa, 29. duben, datum zasvěcené vzpomínce na vládu předchozího císaře Hirohita (1926-1989), následuje Den ústavy (3. května), Den zeleně (4. května) a vše vrcholí Dnem dětí, který vychází na 5. května. Když se k tomu hezky srovnají víkendy, je o zábavu postaráno.

Během Zlatého týdne si samozřejmě můžete užít spoustu menších festivalů a slavností, krásného počasí, jenže taky dlouhé fronty, vyšší ceny vnitrostátních letenek, plné hotely a ještě větší a dravější skupiny nadšených cyklistů.

Nabízí se tedy dvě doporučení, buď se přelomu dubna a května vyhněte, nebo (pokud už v Japonsku jste) si kupte krabičku čoko-tyčinek Pocky a vydejte se na místa, která v průvodcích nenajdete.

Napsat komentář