Dary za daně. Unikátní japonský systém

Placení daní v lidech obvykle vyvolává tři nepříjemné stavy: bezmoc, zlost a smutek. V Japonsku se proto rozhodli toto schéma trochu narušit a díky chytrému nápadu přidali do sbírky ještě jeden pocit. A hned na úvod podotýkám, že nejde strach.

Díky japonskému programu Furusato Nozei, který se dá přeložit jako daň rodného města, můžete při placení daní zažít i trochu té radosti. Jednoduše shrnuto, program od roku 2008 nabízí Japoncům, ale taky dlouhodobým rezidentům možnost poslat část svých daní (v řádu desítek až stovek tisíc jenů) na konkrétní oblast, místo či lokální projekt. Nezávisle na tom, zda se skutečně jedná o vaše rodné město.

Japonská vláda tento systém zavedla s ohledem na malé regiony a obce, které obvykle trpí tím, že se odsud lidé odstěhují za prací do větších měst, což jejich rozvoji moc nepřispívá. A proto jim můžete pomoct, když část svých daní pošlete právě sem. Oni vám pak na oplátku taky něco pošlou. Třeba luxusní Wagju steak z Hókkaida, 11 kg svěžích mandarinek z prefektury Saga nebo krásné sklenice z Ibaraki. Zapojené oblasti i jejich dary si můžete prohlédnout online na některé z příslušných stránek jako en.furumaru.jp, noze.jp nebo furusato-tax.jp.

Je nutné říct, že zasílání darů na oplátku za „dotaci“ nebyl původní záměr. Rozhodně se ale chytil a většina obcí se k zasílání poděkování formou darů přidala.

Částka, kterou takto můžete poslat, se odvíjí od ročního výdělku a tím pádem výše vaší daně. Spočítat si to můžete třeba v této online kalkulačce.

Furusato Nozei od svého počátku pravidelně roste a dnes se takto přerozdělí miliardy jenů ročně.

Dobrý nápad, co říkáte?

PS: I tento systém má své kritiky, kteří dobře poukazují na to, že mnoho lidí nepřeposílá své peníze z čiré dobroty a touhy pomoci, ale právě s vidinou lákavého daru. No a protože s tímto postřehem některá města souzní, ne vždy je odměnou lahev pálenky nebo kus masa, ale třeba jen děkovný dopis.

1 komentář u „Dary za daně. Unikátní japonský systém“

  1. Cool! O tomhle jsem vůbec nevěděla, ale přijde mi to jako parádní nápad. Tak jen doufat, že se regiony nezačnou časem až extrémně předhánět v tom, co budou nabízet jako dárky.

    Odpovědět

Napsat komentář