Kdy vyrazit do Japonska?

Osobně radím to moc nekomplikovat. Vyrazte kdykoliv máte příležitost. Každý měsíc má něco do sebe a i kdyby vám nakonec počasí nepřálo, pořád budete v Japonsku! A to se počítá.

Nezažil jsem v Japonsku všechny měsíce, takže některé rady jsou z druhé ruky. Kromě opravdu tuhé zimy mě každopádně už potkalo ledacos, tajfun a zemětřesení nevyjímaje, takže snad i přesto moje budou mé rady užitečné.

Protože se Japonsko rozléhá přes více podbnebných pásem a kolem dokola ho omývá moře i oceán, můžete na severu země zažít velký mráz a hromady sněhu, zatímco na jihu děti blbnou v plavkách u vody. Říct proto, že v daný měsíc je tady taková teplota, to úplně jednoduše nejde. A proto jsem se snažil myslet na všechna místa, abyste pak neřekli, že jsem vás nevaroval.

Nově aktualizovaný článek o japonské svátky a festivaly. Myslete na to, že data konání akcí se mohou podle daného roku např. o den dva posouvat.

Naha je mimochodem hlavní město Okinawy. Ještě lepší přehled najdete na stránce Japan Guide.

LEDEN (ičigacu)

Zima. O tom není sporu. Platí to ale hlavně pro severní část hlavního ostrova Honšú (dále na sever od Tokia) a Hókkaido. Pokud poletíte právě tam, přibalte si rovnou lyže, teplou bundu (bude pod nulou) a lopatu na odhazování sněhu. Všechno využijete.

V Tokiu, Ósace a centrální části obecně si na druhou stranu užijete pěkných deset stupňů a spíše výjimečnou sněhovou spršku, zatímco na jižní Okinawě bude tou dobou asi jako na Kanárech. V Tokiu se mimochodem v druhé polovině ledna koná jeden z velkých turnajů sumo, takže kdyby vám i přesto byla zima, můžete se schovat do haly. Lístky ale kupte s velkým předstihem, bývá o ně boj.

Obecně bych řekl, že je leden trochu podceňované období pro cestu, což je vlastně škoda, protože počasí je celkově příjemné a navíc se vyhnete velkým davům turistů (když nebudeme počítat Nový rok). Dny jsou ale každopádně kratší a slunce zapadá už kolem páté odpoledne.

Věděli jste, že některé části Japonska patří mezi místa, kde v průměru napadne nejvíce sněhu na světě?

Přehled lednových festivalů, svátků a akcí:

  • 1. ledna — novoroční oslavy. Slaví se první tři dny nebo týden. Lidé se modlí za štěstí v novém roce tím, že se poprvé v roce vydají do svatyně nebo chrámu.
  • 8.-11. ledna — festival Toka-Ebisu v Ósace a Kjótu. Oblíbený festival s průvodem, při kterém lidé pronášejí modlitby za obchodní prosperitu. V Kjótu můžete vidět i tanec maiko (učednice na gejšu).
  • druhé lednové pondělí — Den dospělosti. Konají se obřady, při kterých se přeje štěstí těm, co dosáhli dvaceti let. Nedávné změny z dubna 2022 snížily věk dospělosti na 18 let.
  • 9.-23. ledna (zhruba) — sumó turnaj v Tokiu.
O sníh není v Sapprou nouze. Jestli vás lákají zimní sporty, vydejte se na sever.

ÚNOR (nigacu)

Od prvního měsíce se únorové počasí moc nemění. Je slunečné, příjemné a ideální pro milovníky menších zástupů u památek. Na rozdíl od ledna se ale v tomto období koná podstatně více zajímavých zimních festivalů – třeba v Sapporu, Asahikawě nebo Tokamači.

To, že je venku o něco chladněji navíc může být dobrým impulsem zalézt si do některého z vyhlášených onsenů (lázní) s horkými prameny. Jedny z nejlepších jsou prý v prefektuře Fukušima (video).

Přehled únorových festivalů, svátků a akcí:

  • 3. února (přibližně) — Secubun. Oslava příchodu jara, očištění se od všeho zlého. Jednou z oblíbených tradic je rituál mamemaki, při kterém se hází pečené sójové boby. Buď na všechny dveře v domě nebo na démony / ďábly, za které se obvykle někdo přestrojí. Skoro jako u nás na Mikuláše. Při házení se křičí něco jako: „Démoni ven! Štěstí sem!
  • 4.-11. února — Sněžný festival v Sapporu. Tradici začali studenti v roce 1950. Dnes jde o přehlídku velkolepých sněhových a ledových soch v okolí parku Odori v centru města.
  • 7.-12. února — Zimní festival v Asahikawě. Když z nějakého důvodu nestihnete akci v Sapporu, tohle je dobrá náhrada.
  • 11. února — Den vzniku Japonska.
  • 11.-18. února — festival Sněhové světelné stezky v Otaru.
  • 14. února — Valentýn. V tento den ženy obdarovávají muže čokoládou, ideálně vlastnoručně vyrobenou, pokud mají daného muže rády. Obdarovávají se ale i kolegové v práci, spolužáci apod.
  • zhruba polovina února — Sněžný festival v Tokamači.
  • 15.-16. února — Zimní festival v Jokote / Kamakuře.
  • 23. února — narozeniny císaře Naruhita. Státní svátek, císař se narodil v roce 1960
Ičigo dajfuku je ta největší pochoutka. Jen pozor, ať vám ji nesežerou jelínci.

BŘEZEN (sangacu)

Když se ze mě někdo snaží vypáčit skutečně ten nejlepší měsíc pro návštěvu Japonska, po chvíli obvykle podlehnu a přiznám, že je to březen. A především jeho konec. Hlavně, když ho trávíte v regionu Kansai, což je Ósaka, Kjóto, Nara a další.

Rozkvétají sakury, příroda se barví, venku se začíná hezky oteplovat (třeba až na 18 stupňů) a občas příjemně sprchne, což po suché zimě není vůbec na škodu. Sever země má sice pořád solidní sněhovou pokrývku, jestli se ale chystáte na tradiční turistické destinace, zažijete krásný nástup jara.

Myslete každopádně na to, že stromy rozkvétají postupně na různých částech Japonska. Pokud chcete vystihnout ten správný moment, sledujte raději online zpravodajství, třeba na webu Japan Guide. Jinak by vám ty nejlepší momenty mohly snadno utéct.

Doporučení: Jestli chcete vyrazit do Japonska v sakurové sezóně, plánujte cestu s o to větším předstihem. I když jsou ceny ubytování v tomto období obvykle vyšší, mizí podstatně rychleji, než v jiných částech roku. Neváhal bych rezervovat klidně už v prosinci.

Co se týká událostí, fanoušci anime a mangy ocení velký festival AnimeJapan v Tokiu, který se koná na konci března, poetické duše hledající staré Japonsko by si pak rozhodně neměly nechat ujít rituál očištění v Naře (Omizutori). V Ósace se pak koná další z velkých sumo turnajů.

Přehled březnových festivalů, svátků a akcí:

  • 3. března — Svátek děvčat/panenek. V tento den se vystavují loutky/panenky, kterým se říká hina ningjó. Jejich smyslem je chránit celou rodinu a hlavně děvčata v rodině od zlých duchů.
  • 1.-14. března — svátek Omizutori v Naře. Série akcí a rituálů, které se každoročně konají v okolí chrámu Tódaidži. Jde o jednu z nejstarších opakujících se buddhistických akcí v Japonsku.
  • 14. března — Bílý den. Slaví se měsíc po Valentýnu a jde o jakýsi opak tohoto svátku. V Japonsku totiž na Valentýna dostávají dárek (obvykle čokoládu) muži. Na Bílý den je čas obrátit role. V tomto případě nejde o státní svátek, jen tradice.
  • 13.-27. března (zhruba) — sumó turnaj v Ósace.
  • 21. března (zhruba) — Den jarní rovnodennosti. Sedmidenní období dne jarní rovnodennosti a tří dnů před ním a po něm se označuje jako jarní rovnodenní týden (Haru-no-Higan).
Omizutori a velké pochodně na ochozech síně Nigacudo v Naře. Dole čekají tisíce lidí, vážně.

DUBEN (šigacu)

V podstatě rozvíjí předchozí měsíc. Vše dobré se umocňuje, sakury jsou rozkvetlé, teploty rostou, v Takajamě se koná první z velkých jarních festivalů a turistů je všude jako much. Říká se, že duben je skutečně ten TOP Japonský měsíc, ale problém je, že to všichni vědí. Klidný únor je prostě dávno fuč.

Závěr měsíce navíc zdobí tzv. Golden Week neboli Zlatý týden, který se přelívá do května a kdy pro Japonce vychází hned několik státních svátků za sebou, takže si všichni berou dovolenou a cestují – což počet lidí v ulicí ještě znásobí. Konci dubna se tedy raději vyhněte. A pokud tou dobou v Japonsku jste, vyhněte se alespoň turisticky atraktivním místům, je to o nervy.

Jo a mimochodem. Někdy na přelomu března a dubna se koná Hanami – takové skupinové pozorování rozkvetlých stromů, kdy lidi obsadí parky a společně piknikují. Nenechte si to ujít. Je to velká společenská tradice.

Přehled dubnových festivalů, svátků a akcí:

  • 14.-15. dubna — Jarní festival v Takajamě. Údajně jeden z nejkrásnějších festivalů v zemi (bohužel nemůžu posoudit). Koná se taky na podzim.
  • 22. dubna – 5. května — tulipánové trhy poblíž Tojamy.
  • 29. dubna — Den císaře Šówy. Státní svátek, připomínka narození císaře Hirohita a také den, kdy startuje zmíněný Zlatý týden.
Co je nejlepší na květnu v Japonsku? Grilovačky v parku kousek od centra Tokia.

KVĚTEN (gogacu)

Celé Japonsko se začíná pomaličku rozpalovat. I na severu. Počítejte s teplotami přes 20 stupňů. Pesimisté raději i přes 30. Protože je v Japonsku navíc poměrně velká vlhkost vzduchu, hlavně konec května umí být dost nepříjemný. Od začátku roku budete poprvé rádi za to, že je v každé místnosti klimatizace, která vás příjemně ochladí. Osobně bych se bez ní někdy ani nevyspal, ale možná to bude tím, že dávám přednost zimě.

Jinak je ale květen moc příjemné období a když nebudete mít smůlu, užijete si klidný nástup léta. V případě Hókkaida pak opožděné jaro. No a na Okinawě začíná dešťová sezóna, takže deštníky s sebou.

Pozitivní taky je, že startuje období venkovních grilovaček a nejrůznějších menších i větších festivalů, zvlášť když se pohybujete v okolí hlavního města. Druhá půlku května v Tokiu zdobí taky další ze sumo turnajů a ve čtvrti Asakusa se koná parádní Sandža festival, kdy ulicemi pochodují tisíce lidí nesoucích takové malé přenosné kapličky (mikoši).

Přehled květnových festivalů, svátků a akcí:

  • pokračují tulipánové trhy, které začaly už koncem dubna (Tojama)
  • 1.-24. května — Kamogawa Odori v Kjótu. Každoroční taneční představení, na kterém vystupují geiko a maiko (tedy učednice na gejšu) z historické čtvrti Pontočo.
  • 3. května — Den ústavy. Státní svátek a oslava přijetí japonské ústavy z roku 1947.
  • 4. května — Den zeleně. Státní svátek věnovaný životnímu prostředí.
  • 5. května — Den dětí. Navzdory názvu je tento den (státní svátek) věnován především chlapcům. Rodiny se modlí za zdraví a budoucí úspěch svých synů. Po celé zemi se vyvěšují takové kapří stuhy, lampionky (určitě je znáte z mnoha fotek). Zároveň se vystavují figurky/panenky samurajů, které symbolizují právě sílu, moc a úspěch v životě.
  • 13.-14. května (jen liché roky*) — festival Kanda v Tokiu. Jeden ze tří nejoblíbenějších festivalů v hlavním městě. *Koná se každý rok, ale pouze v liché roky se představí v plné parádě. Skládá se z mnoha akcí, které se konají po celý týden. Podobně jako u jiných festivalů je tou hlavní atrakcí průvod centrem města (v sobotu).
  • 14.-28. května (zhruba) — sumó turnaj v Tokiu.
  • 15. května — Aoi festival v Kjótu. Významný festival, kde můžete mj. v průvodu pozorovat stovky lidí oblečených do šlechtických šatů z období Heian (konec 8. – 12. století). Aoi je japonský výraz pro cesmínu. Účastníci průvodu nosí její listy.
  • zhruba polovina května — festival Ohara v Tokiu. Akce inspirovaná stejnojmenným velkým festivalem z Kagošimy, který se odehrává v listopadu. Festival probíhá poblíž sochy psa Hačika v tokijské čtvrti Šibuja a pozorovat při něm můžete skupiny tanečníků.
  • 19.-21. května (celý třetí víkend v měsíci) — festival Sandža v Tokiu. Koná se na oslavu zakladatelů chrámu Sensódži. V překladu jde doslova o „festival tří svatyní“. Jedna z největších a nejoblíbenějších akcí v Tokiu. Rozhodně čekejte masy lidí. Budou průvody ulicemi, spousta jídla, velké plovoucí svatyně/kapličky, tance, bubny, zábava.
Turnaj v Tokiu je velká podívaná. Ty nejlepší lístky ale zmizí během dvou hodin, tak neváhejte.

ČERVEN (rokugacu)

Prší prší jen se leje. Jestli vám nevadí jednou za den zmoknout, červen si užijete. A kdo ví, třeba budete mít štěstí a nebude pršet vůbec. Obecně je ale během šestého měsíce v Japonsku hodně deštivo a tahle mokrá sezóna někdy vydrží až do půlky července. Ledaže jste tou dobou na Hókkaidu, tam je sucho. A přímo v Sapporu se taky koná moc pěkný „chrámový“ festival i s průvodem.

Pokud chcete hodně cestovat, červen není ta nejlepší dobrá volba. Gurmánské procházky městem to ale nejspíš moc neovlivní. Letenky na toto období navíc bývají celkem příznivé a dají se někdy sehnat i výrazně pod 10 tisíc.

Přehled červnových festivalů, svátků a akcí:

  • začátek června — festival Josakoi Soran v Sapporu. Vychází z obdobného festivalu v prefektuře Kóči a oslavuje známý a mnou velmi oblíbený tanec Josakoi. Jde o několikadenní a docela mladou akci, pořádá se od roku 1992. Probíhá v parku Odori.
  • v polovině měsíce (*pouze sudé roky) — Sannó festival v Tokiu. *Plná verze akce se vším všudy se koná jen v sudých letech, jinak ale probíhá pravidelně, pouze menší. Různé události se pořádají během celého týdne. Hlavní atrakcí je tradičně průvod centrem města, který v tomto případě začíná a končí u svatyně Hie.
  • 14.-17. června (zhruba) — festival svatyní v Sapporu. Jeden z největších festivalů na Hokkaidu. Po tři dny jsou v parku Nakadžima rozmístěny stánky a všemožné atrakce. Poslední den pak vychází ze svatyně Hokkaidó velký průvod na cestu centrem Sappora.
Na loďkách se můžete projet i v centru Tokia, přímo v parku Ueno.

ČERVENEC (šičigacu)

Jak už víte, první polovinu července ještě může hodně pršet, ale pak se to hezky vybere a přichází parno, dusno a takové ty nepříjemné stavy, kterým se já osobně velmi vyhýbám. Teploty hravě skáčou přes třicet, což je pro zimomila jako jsem já tolik, co pro jiné lidi padesát. Jestli se ale moc nepotíte a nebo je vám grilování na slunci od přírody blízké, budete ve svém živlu. Já bych to ale raději stočil co nejdál na sever, kde bude o takových 5-10 stupňů méně.

Červenec je každopádně měsíc festivalů a ohňostrojů. Jeden velký se koná v Kjótu, další v nedaleké Ósace nebo o něco dál ve Fukuoce. Co vidím jako velké plus pro červenec je, že se „otevírá“ hora Fudži a vy můžete vyšplhat až na její vrcholek. Sám jsem výšlap ještě nepodnikl a proto bude nejlepší, když mrknete na článek, který napsala moje kamarádka Pavla (případně zkuste video Chrise Broada). A když už slavnou horu zmiňuji, koná se u ní taky velký hudební Fuji Rock Festival.

Mimochodem. Od půlky července japonským dětem začínají prázdniny, takže se jich bude venku potulovat o to více.

Přehled červencových festivalů, svátků a akcí:

  • 1.-15. července — Hakata Gion Jamakasa festival. Slavnosti, které vrcholí poslední den 5km závodem plovoucích svatyní (reprezentují jednotlivé čtvrti města). Začíná se brzy ráno krátce před východem slunce.
  • 7. července (různá data) — Tanabata. Známá také jako slavnost hvězd. Původně čínský svátek, který se v Japonsku slaví už od 8. století. Připadá na sedmý den sedmého měsíce (někde se ale koná až v srpnu), kdy se mají podle legendy setkat hvězdy Vega a Altair jinak oddělené Mléčnou dráhou (představují princeznu Orihime a pasáčka nebeských krav Hikobošiho). Slaví se po celém Japonsku. Jedna z nejpopulárnějších oslav se údajně koná ve městě Sendai na počátku srpna.
  • 9.-23. července (zhruba) — sumó turnaj v Nagoji.
  • třetí pondělí v měsíci — Den oceánu. Státní svátek na oslavu oceánu. Připomíná také návrat císaře Mejdžiho z plavby lodí na ostrov Hokkaidó v roce 1876.
  • 14.-24. července — festival Gion v Kjótu. Jeden z vůbec nejslavnějších festivalů v zemi a rozhodně ten největší v Kjótu. Série událostí se dvěma hlavními průvody plovoucích svatyní, které můžete pozorovat obvykle 17. a 24. července.
  • 24.-25. července — Tendžin festival v Ósace. Další z velkých a velmi oblíbených festivalů. Vznikl už v 10. století a je svátkem svatyně Tenmangu, která uctívá Sugawarua Mičizane; učence, politika a básníka období Heian, který je v šintoismu dodnes uctíván jako bůh vzdělanosti (Tenman-Tendžin). Hlavní atrakce probíhají druhý den, kdy se vedle velkého průvodu městem můžete těšit i na ohňostroj.
  • 29. července — ohňostroje na řece Sumida v Tokiu. Jeden z největších festivalů ohňostrojů v Tokiu. Tradice, která začala už v roce 1733. Po několika přerušeních se od roku 1978 koná každoročně.
Fudži je úchvatná, ale nenechte si ujít ani věci kolem. Třeba zábavní FujiQ park nebo nádherné jezero Kawagučiko.

SRPEN (hačigacu)

Teď už je vedro fakt všude. Na jihu i na severu. Prázdniny pokračují, na Fudži ještě lézt můžete… Jedinou výhodu spatřuji v tom, že vysoké teploty jsou vyváženy stejně vysokým počtem událostí, které se po celém Japonsku konají. Třeba krásná vzpomínková akce v Hirošimě, kdy lampiony plují po řece.

V polovině měsíce se pak taky slaví Obon. Takové japonské dušičky, kdy se zapalují svíčky, lampiony neplují jen po řece, ale taky všude kolem… Je to krásná tradice. Většina Japonců se ale tou dobou vrací domů, do rodného města, takže je všude spousta lidí, vlaky jsou přeplněné, hotely dražší a když k tomu připočtete turisty, je zkrátka všude plno. Stejně to ale musí být kouzelné a pro mě osobně to je jeden ze svátků, který bych v Japonsku rád prožil.

Přehled srpnových festivalů, svátků a akcí:

  • 2.-7. srpna — festival Nebuta v Aomori. Festival známý po celé zemi díky svým velkým plovoucím lucernám a tanečníkům, kteří prochází velkým průvodem skrz město. Na svatyně se mimochodem můžete podívat i jindy v roce, jsou totiž vystavené v krásném muzeum v samém centru města.
  • 3.-6. srpna — festival Kanto v Akitě. I tady se můžete podívat na festival s lampiony, tyto se ale nosí na dlouhých sloupech, vysokých až 12 metrů.
  • 6.-8. srpna — Tanabata v Sendai. Viz popis z července.
  • 11. srpna — Den hor. Nový státní svátek (založený 2016), který je oslavou hor.
  • 13.-16. srpna (obvykle) — Obon. Takové japonské dušičky, kdy si lidé připomínají své předky. Jeden z nejvýznamnějších svátků v roce. Duchové se podle pověsti v těchto dnech vracejí domů, aby navštívili své příbuzné. Je zvykem před domy vyvěšovat lucerny, na akcích můžete pozorovat tradiční tance, navštěvují se hroby a na domácí oltáře se kladou obětiny. Krásné je pak vypouštění plovoucích luceren na řeky, jezera i na moře.
  • polovina srpna — taneční festival Awa Odori v Tokušimě. Součást oslav v průběhu Obonu, kdy stovky tanečníků předvádí tzv. bláznův tanec nebo bláznivý tanec v centru města (hlavně večer).

ZÁŘÍ (kugacu)

Statisticky je září obdobím, kdy se na Japonsko valí nejvíce tajfunů. Zatímco uvědomělí turisté postupně mizí domů. Některé jsou větší, jiné menší, když ale nebudete blbnout a vyhlížet je někde na pobřeží, není nutné se jich bát. Osobně jsem „zažil“ dva. Jeden jsem prospal, během toho druhého jsem zrovna chodil po obchodech v přístavu a povím vám, ten vichr lidem fakt podrážel nohy. Nikdo ale nepanikařil, byla to spíše zábava, i když hlavně pro mladší lidi, kteří zrovna netahali tašky s nákupem.

Teploty každopádně už mírně klesají pod třicítku, takže můžete klimatizaci vyměnit za příruční mávátko. Děti jsou ve škole, což je taky pozitivní, a celkově je září takové spíše klidnější období, které pro návštěvu nemusí být vůbec špatné.

Přehled zářijových festivalů, svátků a akcí:

  • 9. září – 1. října — Podzimní festival v Sapporu. Jeden z mladých festivalů, který se pořádá teprve od roku 2008 (v parku Odori), Možnost ochutnat lokální speciality a pobavit se.
  • 10.-24. září (zhruba) — sumó turnaj v Tokiu.
  • 17.-18. září — Dandžiri festival v Ósace. Obří plovoucí svatyně, průvod, jídlo, tance.
  • 17.-19. září — Soh Odori festival v Niigatě. Velký taneční festival, kterého se účastní přes 200 tanečních skupin.
  • třetí pondělí v měsíci — Den úcty ke stáří. V tento státní svátek se oslavuje dlouhověkost a úcta ke starším lidem.
  • 23. září — Den podzimní rovnodennosti. Státní svátek, někteří lidé v těchto dnech navštěvují hroby zesnulých.
Dokud je teplo, zajděte si na baseball. V Japonsku je to sport číslo 1.

ŘÍJEN (džugacu)

Před lety to byl právě říjen, kdy jsem poprvé dosedl na japonskou půdu, takže pro mě má trochu nostalgickou notu. Už tehdy jsem nevědomky vybíral strategicky, protože říjen je prostě pohodový měsíc. Na mnoha místech doznívá léto, teploty se pořád drží kolem 20 i více stupňů. V podstatě se dá říct, že se to ošklivé horké léto mění na pohodové a vlažné léto. Pro cestování je to rozhodně jedno z nejlepší období, hned za březnem a listopadem. Má podstatně méně turistů a příjemné teploty.

Největším zpestřením je určitě Halloween, který Japonci nadšeně převzali od svých východních sousedů. Místní totiž milují kostýmy a že jich uvidíte hromadu. Pokud vás tohle šílenství baví, neváhejte vyrazit na neformální oslavy v Tokijské čtvrti Šibuja nebo do Universal Studios v Ósace, kde k příležitosti Halloweenu dělají spoustu tematických akcí.

Přehled říjnových festivalů, svátků a akcí:

  • počátek měsíce — festival ohňostrojů v Tokiu (Tamagawa). Jeden z největších festivalů ohňostrojů v hlavním městě, konkrétně v oblasti Tamagawa.
  • 7.-9. října — Kunči festival v Nagasaki. Svátek svatyně Suwa, který se slaví už přibližně 400 let a zahrnuje různé aspekty čínské a nizozemské kultury, které hrály v historii města významnou roli. Taneční a divadelní vystoupení.
  • 8. října — festival Asama Onsen Taimacu v Macumotu. Nejokázalejší část festivalu se odehrává po setmění, kdy se zapalují balíky sena, které se valí ulicemi a vrcholí velkým ohněm. Tímto ohnivým rituálem se obyvatelé města modlí za mír a bohatou úrodu rýže.
  • 9. října (zhruba) — Den zdraví a sportu. Tento den roku 1964 byly v Tokiu zahájeny olympijské hry.
  • 9.-10. října — podzimní festival v Takajamě. Festival svatyně Hačiman (bůh války) v severní polovině starého města; akce je díky tomu známá také jako Hačimanův festival. Obdobná událost se koná taky na jaře.
  • 22. října — festival Džidai v Kjótu. Mimo jiné oslava výročí dne, kdy bylo založené Kjóto. Sledovat můžete velký, cca 2hodinový průvod od císařského paláce ke svatyni Heian.
Halloween v Universal Studios je jedna velká show.

LISTOPAD (džuičigacu)

Zatímco na sever Japonska už dopadá zima, střední část kolem Tokia a Ósaky si pořád drží pěknou hladinku kolem 15 stupňů. Okolí je barevnější, obchody začínají nabírat vánoční zboží, lidi posílají rezervace na kuře z KFC. Nevím, co k tomu víc dodat. Spousta cestovatelů právem říká, že je listopad po březnu ten vůbec nejlepší měsíc na objevování Japonska. A já s tím souhlasím. Jasně, výjimečně sice zaprší, ale to i u nás, ne?

Ve Fukuoce se mimochodem pořádá poslední z velkých sumó turnajů, takže pokud jste ty předchozí nestihli, máte ještě šanci. Další bude až v příštím roce.

Přehled listopadových festivalů, svátků a akcí:

  • 3. listopad — Den kultury. Svátek na podporu kultury a lásky ke svobodě a míru. V tento den školy a vláda oceňují vybrané osobnosti za jejich mimořádné kulturní úspěchy.
  • 11.-13. listopadu (v sudé roky) — podzimní festival v Točigi. Hlavním bodem festivalu je průvod mohutných plovoucích svatyní, které jsou ověšeny panenkami. Průvod se koná druhý a třetí den festivalu.
  • 13.-27. listopadu (zhruba) — sumó turnaj ve Fukuoce.
  • 15. listopadu — Šiči-gó-san. V doslovném překladu „Sedm-pět-tři“. Svátek dívek ve věku od 3 do 7 let a chlapců ve věku od 3 do 5 let. Rodiny se modlí za jejich dobré zdraví a růst. (nejde o státní svátek)
  • 23. listopadu — Den práce. Státní svátek.

PROSINEC (džunigacu)

Lehká bunda nebude na škodu, ale mrazy nečekejte. Minimálně ne v Tokiu, Ósace nebo Hirošimě. Počasí je pořád příjemné, kolem desítky, a tak můžete pohodlně cestovat a netřást se u toho mrazem nebo se prodírat závějemi. Ty sice taky najdete, ale ve výše položených oblastech a jak už víme, na severu. Na Okinawě je každopádně pořád i přes 20, takže raději berte plavky.

Vánoce nemají v Japonsku bohatou historii, jde o převzatý svátek a např. Štědrý den se slaví spíše jako takový Valentýn, kdy páry vyrážejí na romantickou večeři. Sehnat ten den místo v lepší restauraci může být náročné. Hlavně ve velkých městech můžete na řadě míst pozorovat krásné světelné představení. Zažil jsem jich několik v Tokiu a je to paráda.

Docela oblíbené bývají vánoční trhy, které často pořádají zahraniční centra turismu. V Tokiu jsem např. narazil na stánky v duchu německých oslav.

PS: Kolem Nového roku mohou být zavřené památky i atrakce, takže s tím raději počítejte. Novoroční oslavy jsou tady mnohem významnější než Vánoce.

Přehled prosincových festivalů, svátků a akcí:

  • 2.-3. prosince — Noční festival v Čičibu. Svátek stejnojmenné svatyně. Průvod městem, stánky, jídlo, ohňostroje. Můžu vřele doporučit. (foto z akce můžete vidět níže).
  • 24.-25. prosince — vánoční oslavy. Nejde o státní svátek.
  • 31. prosince — novoroční oslavy. Nejde o státní svátek.
A to je vše přátelé, už máte letenky?

Napsat komentář