Místa pro fanoušky anime: Ghibli edice

Jako velký fanoušek mangy a anime jsem při pobytu v Japonsku nemohl vynechat ani pár míst spojených s touto popkulturou. Některé za návštěvu stojí, další jsou přeceňované. A jiné mám zatím jen na seznamu, ale vím o nich a neuniknou!

Upřímně, spousta podobných míst mě obvykle zklame. A většinou si za to můžu sám kvůli přehnaným očekáváním, které si dopředu vytvořím. U míst spojených s filmy studia Ghibli to ale zatím překvapivě neplatí. A proto budu věnovat tento první článek právě jim. Mimochodem, čte se to [Džiburi].

Cesta do fantazie pana Mijazakiho

Navzdory tomu, že jsme se v tom malém domečku probírali asi milionem lidí, fronta v muzejním obchůdku byla asi na hodinu a nikde tam neseděl Mijazaki kreslíc svůj další film, navzdory tomuhle všemu je Muzeum Ghibli super zážitek. Mijazaki mimochodem sedí zhruba o šest kilometrů dál v tokijské čtvrti Koganei, ale to jen tak na okraj.

Kdybyste měli navštívit jen jedno místo z tohoto seznamu, tak je to tady, v tokijské části Mitaka (zhruba 20 minut z Šindžuku po JR Chuo Line až na stanici Mitaka). Protože jsem muzeu věnoval samostatný článek, nebudu se tady moc rozepisovat. Připomenu ale jednu důležitou věc. Lístky se vyplatí zamluvit dva i tři měsíce předem, takže neotálejte, rychle se vyprodají. Stojí 200 Kč a odkazy na prodejní místa jsou přímo na stránce muzea.

Suvenýry přímo z Muzea Ghibli jsou dost drahé, nemluvě o dlouhé frontě, takže kdybyste chtěli ušetřit peníze, nervy i čas, doporučuji zajít spíše do některého z oficiálních Donguri Republic obchůdků, které najdete ve všech velkých městech. Výběr Ghibli věciček je tady o-bro-vský!

Cesta k Totorovi je kouzelná…

Za Totorem a zase zpátky

Co by bylo Ghibli bez Mei a Sacuki. To jsou ty dvě malé sousedky Totora. Jejich dům v Japonsku skutečně existuje a vy ho dokonce můžete navštívit. Postavili ho pro světovou výstavu Expo v roce 2005 a i když už je dávno po akci, zůstal krásný park a v něm skrytý tento poklad.

Pokud chcete autentický domeček z anime navštívit, musíte se vypravit do Nagoje a svézt se kousek metrem a vlakem (až ke stanici Koen-Nishi na dráze Linimo). Ten vlak je mimochodem maglev – jezdí bez řidiče a levituje na kolejích, což je hodně unikátní zážitek. Moc takových po světě zatím není. Vstup do parku je zdarma, ale za prohlídku domu Sacuki a Mei se platí cca 100 Kč.

Uvnitř domu se fotit nesmí, ale venku jak je libo. Tak neváhejte.

Lístek si můžete koupit předem i přímo na místě v srdci parku, který sám o sobě stojí za procházku, klidně celodenní. Vstupenku si koupíte vždy na konkrétní čas a na prozkoumání pak máte 30 minut, kdy můžete prošmejdit celé přízemí i okolí domu. A tím prošmejdit myslím, že můžete otvírat šuplíky, skříně a tak. Detailu spojených s filmem najdete hromadu a když budete koukat pozorně i kolem domu, možná s trochou fantazie zahlédnete nebo uslyšíte i Totora. Uvnitř se fotit nesmí, takže si uvolněte trochu místa na zážitky v hlavě.

Nedaleko Tokia (u města Sayama) mimochodem najdete i Totorův les, který byl inspirací pro některé lokace ve filmu a je tady mnoho pěkných upomínek.

Lázně bohů a jiná animovaná inspirace

Míst, kterými se Hajao Mijazaki a jeho kolegové inspirovali při tvorbě svých animovaných filmů, je celá řada. V některých tu podobu uvidíte na první pohled, jinde jsou to jen domněnky. Pokud vás ale tohle objevování baví, určitě si přijdete na své.

Okolí trochu kazí dojem, ale když přijdete v noci a zkusíte si to prostředí odmyslet, budete jako ve filmu.

Kdybych měl vybrat do třetice, byl by to Dogo Onsen v Macujamě na ostrově Šikoku. Atmosféru starých lázní sice kazí moderní zástavba kolem, ale když si s sebou vezmete kousek fantazie, budete se bavit. I lázním a jejich okolí jsem věnoval samostatný článek, takže jen pár drobností…

Když vyrazíte kolem poledne (zastávka se jmenuje jednoduše Dogo Onsen Station) a obecně dříve, než padne tma, užijete si lázeň skoro sami. Jakmile se ale začnou rozsvěcet světla, dorazí ten největší příval turistů. Denně se tady koupe kolem 2000 lidí. Na výběr je z několika variant vstupu, které stojí 100-300 Kč za hodinu. V rámci některých dostanete i drobný pamlsek a čaj, což po horké koupeli přijde vhod. Hodina každopádně bohatě stačí, není třeba zůstávat déle. Sama nákupní ulice, která k lázním vede, navíc skrývá pár pěkných míst – mj. i jeden z oficiálních Ghibli obchůdků, které jsem zmiňoval výše, ale taky výborné restaurace. A když si okolí projdete důkladněji, najdete i příjemný park nebo můžete vystoupat po schodech ke starému chrámu. Na pohodové odpoledne je tohle místo jako dělané.

A co dál, co bude dál? Záleží na vašich preferencích a času, který v Japonsku hodláte strávit. Ostrov Jakušima u Kagošimy byl například inspirací pro Princeznu Mononoke. Bohužel je to fakt daleko, takže pokud zrovna nepojedete na jih Kjúšu, asi to nemá smysl. Dostupnější je ale Tomonoura v prefektuře Hirošima. Přístavní městečko můžete poznat ve filmu o rybce Ponyo. A několik míst se skrývá i v Jokohamě, třeba na ulici Motomači.

Znáte to, kdo hledá, najde.

A to je ono. Pokračování příště. A místo Ghibli vezmeme slavné mangy / anime.

Navštívili jste v Japonsku nějaká místa spojená se vašimi oblíbenými filmy? Dejte vědět, rád je do článku přidám!

Pro odvážné, co dočetli až na konec, za odměnu pár fotek z Donguri Republic obchodu. Ať víte, na co připravit svou peněženku… A to je fakt jen zlomek těch věcí.

3 komentáře u „Místa pro fanoušky anime: Ghibli edice“

  1. Díky za tipy. O domku z Totora jsem vůbec nevěděla.
    My se z anime míst byli podívat v Onomiči, což je městečko, kde se odehrává Kamiču, a tam je těch malebných míst z anime i jen tak taky spousta.
    Jo a vlastně ještě v Širakawě (i když ne kvůli tomu, co se tam odehrává za anime :D) a v Takajamě, ale tam jsme si všimli, že to bylo předlohou pro Hjóku jen kvůli tomu, že ve městě visely plakáty, co na to upozorňovaly 🙂

    Odpovědět
  2. Tak to je super. Vidím, že každý máme svá místa 🙂 Máš z těch měst nějaké povedené fotky? Rád bych připravil další díl, který bude o dalších anime lokacích mimo Ghibli filmy, tak bychom to tam mohli zařadit 🙂

    Odpovědět
  3. Super. Nějaký fotky mám tady https://www.flickr.com/photos/67156797@N07/albums/72157643588959624

    Konkrétně ze Širakawy asi tahle
    https://www.flickr.com/photos/67156797@N07/13778345535/in/album-72157643588959624/
    a z Onomiči třeba svatyně, co je snad přímo ta z anime
    https://www.flickr.com/photos/67156797@N07/13778345535/in/album-72157643588959624/.
    Ale byla bych schopná kdyžtak vyhrabat i další, co jsem se tam pokoušela fotit s tím, že jsou to lokace z anime (třeba místní škola) 🙂

    Odpovědět

Napsat komentář