Bento boxy: Kdo naskládal první oběd do krabičky?

Už dlouho jsem netrpěl tak, jako když jsem před dvěma týdny procházel fotky z Japonska. A to jsem mezitím dokonce dvakrát navštívil zubaře. Tak mi chybí. Tak po něm teskním. Nejraději bych se jím celý zasypal a nevycházel ven. Jídlo!

Křupavé krevetky, ryby na suši rovnou z moře a rámen, co prohřeje tělo tak, že ve vteřině zapomenete, jak vás před chvíli skrz na skrz promočil studený déšť. To všechno je super, ale můj nejvěrnější společník, tím byly vždy bento boxy. Kouzelné krabičky poskládané tak, abyste nad nimi radostí mlaskali už od prvního pohledu.

Bento jsou svačinové a obědové boxíky s jídlem, často rozdělené na několik přihrádek, které si s sebou nejčastěji vezmete ven, na cesty, do vlaku, na piknik, ale klidně si je můžete sníst i doma, když se vám nebude chtít vařit (jako mně). Pokud se o Japonsko alespoň trochu zajímáte, určitě vám nejsou cizí, protože se objevují všude, na internetu i v animovaných seriálech. Jsou pestrobarevné a jídlo v nich je často poskládané do tvaru nějaké známé roztomilé postavičky. Takové postavičkové boxy jsou ale spíše výjimka a zpravidla je tvoří kreativní matky pro své děti nebo do soutěže (vznikly v 90. letech a říká se jim Kyaraben, což je zkrácenina z „character bento“). Schválně si výraz Kyaraben zadejte do vyhledávače.

V japonských obchodech si můžete kromě samotných krabiček všech variací od obyčejných plastových po několikapatrové z luxusního dřeva, koupit i různá vykrajovátka a tvarovátka, které z cestovního obědu udělají mistrovské dílo.

Klasický příklad Kyarabenu.

Typické bento se skládá z několika menších přihrádek, kde nechybí rýže, nudle, nakládaná nebo čerstvá zelenina, kousek ovoce a nějaký druh masa. Variant je ale nespočet, takže záleží jen na vašich preferencích a nabídce obchodu. I když se totiž originálně dělaly bento boxy doma, dneska je najdete v každé samoobsluze, kde vám je dokonce i ohřejí, když si o to řeknete. Mluvíme pochopitelně pořád o Japonsku. Ty obyčejné jsou v plastových boxech a stojí běžně do sto korun (510 jenů), luxusnější mají přepravky dřevěné a cenově vás vyjdou na pár stovek až tisíc podle obsahu. Během 20. let minulého století mimochodem jednu dobu dominovaly bento boxy hliníkové.

Krabičková historie

Poprvé se prý bento boxy objevily už v 5. století, ale někdo se s vámi možná bude hádat, že to bylo až století 12. Sám v tom nemám jasno. V každém případě si takhle pečlivě zabalené jídlo nosili jako první jídlo lovci a sběrači, kteří vyráželi na delší výpravy a neměli možnost zaběhnout si do starověké restaurace na meníčko. Ten pořádný rozjezd každopádně nastal až v období Edo mezi roky 1604 a 1867. Bento boxíky se už nenosily pouze k práci, ale obecně ven, na festivaly, výpravy nebo i do divadla. A rozšířily se i do okolních zemí jako Čína, Taiwan nebo Filipíny.

Slovo bento pochází údajně z čínštiny a znamená pohodlný, což celkem sedí. Někteří historici ho ale připisují slavnému vojevůdci Nobunagovi, který vládl Japonsku v 16. století na konci období Sengoku. 

Rýže nesmí chybět, zbytek je volitelný.

S nástupem železnice v druhé polovině 19. století, se pak objevily tzv. ekibeny (bento boxy z nádraží; eki = nádraží). První takové bento si někdo koupil údajně ve stanici města Utsunomiya v roce 1885. Skládalo se z několika rýžových onigiri a nakládané japonské ředkve daikon, vše zabalené v bambusovém listu.

V jádru věci samozřejmě nejde o nic převratného, co by lidstvo posunulo na novou úroveň vývoje, ale když budete mít jednu takovou japonskou obědovou krabičku zrovna před sebou, bude vám to vcelku jedno. Svým způsobem navíc bento boxy vystihují celou japonskou kulturu stravování. Nejde totiž o nějakou narychlo sbalenou svačinu, ale opravdu pečlivě sestavené krabičky, které často hrají barvami i paletou chutí. A není neobvyklé, že jejich přípravou strávíte hodinu a více času.

Dneska najdete bento všude. Třeba i v restauracích nebo letadlech, kam mimochodem padnou velmi dobře. Osobně jsem si díky nim ještě více užíval cesty šinkansenem, protože jsem věděl, že ještě než naskočím do vlaku, budu si na nádraží vybírat některou z těch skvělých krabiček.

Taky už se vám sbíhají sliny?!

PS: Aiko z kanálu Life Where I’m From ukázala v jednom z videí, jak si takové bento připravuje doma. Mrkněte.

Napsat komentář