Jak se žije v Japonsku: Rozhovor s Gregem Lamem

Popsat Japonsko někomu, kdo jej na vlastní kůži nikdy nezažil, je celkem náročné. Znám ale pár lidí, kteří to umí skvěle. Seznamte se: Greg, Aiko a Šin z kanálu Life Where I’m From.

Greg Lam se živí tvorbou videí a společně se svou rodinou žije v Japonsku. On je Kanaďan, ona Japonka a děti vlastně tak na půl. Svůj YouTube kanál Life Where I’m From původně startoval jako takové zpestření, které si ale postupně oblíbilo 600+ tisíc odběratelů a od samého začátku jde co do obsahu a kvality zpracování rozhodně o jednu z nejlepších video sérií o Japonsku.

První impuls byl naučit děti po celém světě, jak vypadá život v jiných zemích. Existuje mnoho kulturních rozdílů a já si říkal, že když ukážu, jaký je náš každodenní život, tyhle rozdíly, které se někdy mohou zdát zvláštní a nepřirozené, se pro děti stanou běžnými. Začnou je vnímat jako normální, zajímavé a cool. Svým způsobem to měl být vlastně takový můj maličký přínos ke světovému míru, protože čím více toho poznáme, tím lépe dokážeme porozumět jiným lidem,“ řekl Greg k tomu, co ho přivedlo k tvorbě videí o Japonsku. A to se mi na něm a jeho přístupu hrozně líbí.

Zatímco si ostatní oblíbené japonské YouTubery pouštím obvykle kvůli zábavě, Gregovy kanály mám primárně zafixované jako vzdělávací a poznávací (i když vtip v nich taky rozhodně nechybí). Greg totiž, jak už jste asi pochopili z jeho přímé řeči, natáčí o běžných každodenních situacích a věcech, které vám poskytnou celkem komplexní obrázek o životě v Japonsku – třeba jak se myje nádobí, co si běžně dávají na snídani nebo jaké má japonština citoslovce pro zvuky zvířat. Ústřední postavou a takovým prezentérem téměř všech dílů je jeho malá dcera Aiko, které v pozadí zdatně sekunduje mladší bratr Šintaro.

Protože na některá témata nelze pohlížet jen očima dětí, založil Greg v zápětí i druhý kanál Life Where I’m From X, který jde více do hloubky a zaobírá se tématy jako jsou bezdomovci, pracovní prostředí, nahota nebo kvalita služeb. Oba dva kanály tvoří skvělou kombinaci a můžete se díky nim dozvědět o Japonsku to, co by vám možná zůstalo skryté i kdybyste se tam zrovna nacházeli.

Říkal jsi, že myšlenkou kanálu Life Where I’m From bylo nejen ukázat běžný život v Japonsku, ale zároveň divákům přinést i nějaké „aha“ momenty. Narazil jsi při natáčení na nějaké i ty sám?

Myslím, že většina mých „aha“ momentů nastala ještě v době, než jsem začal tvořit videa a Japonsko jsem teprve navštěvoval, resp. tady začínal žít. Odtud taky vycházely nápady pro natáčení. Každopádně, když natáčíš, vyhledáváš si podklady a edituješ videa, současně s tím se taky hodně učíš a máš možnost sledovat věci, které sis původně vůbec neuvědomoval.

Jeden takový pěkný moment nastal během natáčení o fyzických hendikepech v Japonsku, kdy jsem si uvědomil, jak jsou tady toalety nebo veřejná doprava právě pro tyto lidi dobře uzpůsobeny. Normálně bych si řekl, že vyrazit někam veřejnou dopravou musí být ten hlavní problém, limitující přístup na řadu míst. Opak se ukázal pravdou, náročné, zejména finančně, je pořídit si speciálně upravený dopravní prostředek, který navíc vyžaduje taky řidiče, který bude osobu po městě vozit. A pak ty čisté a přístupné veřejné toalety, které jsou pro hendikepované často nutností. Dříve jsem si to neuvědomoval, ale teď mi to dává smysl.

Máš v Tokiu nějaké své oblíbené místo, které třeba není až tak populární mezi cizinci-cestovateli, ale doporučil bys ho navštívit?

Je těžké zvolit jedno místo, ale kdybych měl vybrat, určitě bych volil některou z malých zelených ploch rozesetých všude po městě. Velmi rád se procházím nebo jezdím na kole skrz tyto drobné – jak jim rád říkám – zahradní cestičky. Když si otevřeš Google Mapy a nazoomuješ dostatečně blízko, uvidíš takové pruhy zeleně kolem cest, často s malými pásky modré, které reprezentují drobné potůčky. Všude po Tokiu si můžeš tyhle zelené cestičky procházet a užít si tak mnohem klidnější a příjemnější procházku. Je to skvělý způsob, jak se vydat na pohodovou výpravu po městě.

Na svém druhém X kanálu natáčíš videa především o seriózních tématech. Je něco, co bys na Japonsku rád změnil?

Natočil jsem už několik videí o věcech, u kterých bych rád viděl změnu. Na prvním místě je regulace kouření. Nevadí mi, když lidé kouří, je to koneckonců jejich vlastní rozhodnutí, pasivní kouření má ale vliv na zdraví celé společnosti a tady vnímám, že Japonsko o několik desítek let zaostává v jeho omezování.

Druhá věc, o které jsem taky nedávno natáčel, je práce v Japonsku (rozhodně doporučuji zhlédnout, pozn. Dana). Sám jsem sice v žádné japonské firmě nepracoval, každopádně bylo by skvělé vidět lepší rovnováhu mezi pracovním a osobním životem. Věřím, že by to pomohlo oběma stranám, jak firmám, tak zaměstnancům a jejich rodinám.

PS: Slyšte a čtěte. Před časem jsem vydal rozhovor s jedním z nejpopulárnějších YouTuberů z Japonska Chrisem Broadem. Sarkastický Brit a můj osobní pošťák zajímavých informací ze Země vycházejícího slunce.

Napsat komentář