Když se třese země Japonská

Japonsko je krásné, ale jeho lokalita má taky svoje velké mínusy a zemětřesení jsou jedním z nich. Bývá jich tady opravdu hodně (až několik tisíc ročně) a sám jsem jich pár zažil. Pokud ale máte tuhle zemi rádi, musíte se s nimi jednoduše smířit… Nebojte, naprostá většina z nich pro vás naštěstí není nebezpečná. Jak vám potvrdí sami Japonci, hlavní je zachovat klid.

Ostrovy Japonska se nachází na tzv. Ohnivém kruhu, což je pásmo kolem Tichého oceánu, kde dochází k 90 % všech zemětřesení na naší planetě. A je tady hodně sopek. To není zrovna uklidňující zpráva. Podle měření zažije japonská země několik tisíc otřesů za rok. Naprostá většina z nich ale sotva upoutá vaši pozornost, takže se rozhodně nemusíte bát. Nikdo by tady ostatně nežil, kdyby byla situace tak špatná.

Kdybyste zvažovali, jestli má tento stav nějaké výhody, vzpomeňte třeba na horké prameny a tedy tradiční lázně onsen. Zkrátka něco za něco.

Snad každá část Japonska už nějaké to zemětřesení zažila. Některé oblasti jen ty menší, jiné se často potýkají s těmi velkými. K těm vůbec nejhorším se řadí zemětřesení z roku 1923 na východě ostrova Honšú kolem Tokia. Jeho síla se na desetibodové Richterově škále vyšplhala přes osmičku a zemřelo při něm přes 140 tisíc lidí. Vůbec nejsilnější se pak objevilo v roce 2011 (známý incident s elektrárnou Fukušima), jeho síla byla na devítce a počet úmrtí téměř 20 tisíc, nemluvě o škodách na majetku a zemi jako takové — otřes vyvolal tsunami o velikosti skoro 40 metrů, ostrov Honšú posunul o 2 metry a zemskou osu vychýlil přibližně o 16 cm. 

Podobně ničivá zemětřesení se neobjevují příliš často, přichází zhruba jednou za 100 let a vědci, kteří je zkoumají, na možnost výskytu obvykle s předstihem varují. Přesný rok ale bohužel určit nelze. Mimochodem, Japonci využívají pro měření vlastní škálu se sedmi stupni. Nazývá se šindo a sedmička značí ty největší otřesy, které ale naštěstí ještě nikdy nenastaly.

Na aktuální situaci se můžete podívat také přes webovky Japonské meteorologické agentury.

Třepe se dům? Zvyknete si

Když jsem v Japonsku zažil první zemětřesení, ležel jsem zrovna v posteli a že šlo o zemětřesení jsem se dočetl až na internetu. Popravdě jsem si myslel, že se mi jen trochu zatočila hlava. Vše odeznělo ve vteřině. 

Druhé už bylo silnější. Trávil jsem zrovna čas u kamaráda Takajukiho v Jokohamě a síla otřesu byla kolem stupně 2-3. Opět jen pár vteřin, ale tehdy už jsem reálně cítil a viděl, jak se protřepal celý dům. S mírnou obavou jsem zaběhl do obýváku abych si prohlédl zívajícího Takajukiho, který reagoval slovy: „Zemětřesení? Vůbec jsem si nevšiml.“ Prostě ostřílený borec, ale nedivte se při tom počtu otřesů za rok.

O zemětřesení vzniklo i jedno relativně povedené anime s názvem Tokyo Magnitude 8.0.

Jokohama, přesně na tomto místě jsem zažil své první zemětřesení 🙂

Jak se při zemětřesení chovat?

Neberte to jako odborné rady, posbíral jsem pro vás jen pár tipů od přátel, kteří s nimi mají podstatně větší zkušenosti. V prvé řadě, jak už jsem psal výše, většina zemětřesení je opravdu malinkých, takže se hlavně nenechte rozhodit a nepanikařte. Během pár vteřin vše odezní a Japonci kvůli něčemu takovému pravděpodobně ani nezvednou oči od monitoru. Pokud ale zažijete něco většího…

Když jste doma:

  • nevybíhejte ven,
  • nestůjte v blízkosti oken,
  • schovejte se pod stůl a kryjte si hlavu,
  • vypněte sporák, pokud zrovna vaříte,
  • dejte pozor na předměty, které by mohly spadnout.

V budově:

  • nepoužívejte výtahy (a pokud v nějakém zrovna jste, zkuste se dostat rychle ven),
  • v obchodě si můžete dát nad hlavu třeba košík, aby vás nezranily padající věci,
  • nepohybujte se v blízkosti oken,

Venku:

  • snažte se zůstat mimo dosah budov, stromů, automatů apod.,
  • v blízkosti moře se snažte dostat na vyvýšené místo (kvůli přílivovým vlnám).

Ve vlaku / metru / autobusu:

  • věnujte pozornost hlášení (ve velkých městech bude i anglicky),
  • nevystupujte, pokud k tomu nedostanete pokyn, 
  • dopravní personál je dobře proškolený, takže vám pomohou.

V autě:

  • zpomalte a zajeďte ke krajnici,
  • snažte se vyhnout mostům, stromům a jiným potenciálně nebezpečným místům,
  • zůstaňte v autě, dokud otřesy neodezní,
  • nezamykejte auto (pro případ rychlé evakuace).

Pokud je místo, kde se zrovna nacházíte, samo o sobě nebezpečné, případně zde vypukl požár, zůstávat schovaný pod stolem samozřejmě není ten nejlepší nápad. Otřesy během velkých zemětřesení trvají obvykle 2-3 minuty, to je kritická doba. Jako centra pro sdružování osob při evakuaci jsou obvykle určené školy, parky nebo svatyně — své kroky můžete směřovat právě tam.

Doufám, že se s žádným zemětřesením při svém pobytu v Japonsku nepotkáte, ale pokud ano, zkuste zachovat klid a myslete na to, že naprostá většina otřesů pro vás není nebezpečných. Spíše budete mít další historku pro svou rodinu a přátele.

PS: Věděli jste, že Japonsko bylo kdysi dávno součástí Eurasijského kontinentu, ale vlivem pohybů zemských desek se v průběhu mnoha let ostrovy oddělily až do současného stavu? 

Napsat komentář