Japonsko(o): Nejčtenější český blog o zemi vycházejícího slunce

Když si chcete na internetu přečíst něco o Japonsku a ještě k tomu v češtině, věřím, že blog Japonskoo.cz bude pravděpodobně tím prvním místem, kam vyrazíte. Sám jsem jeho pravidelným čtenářem a proto mě už dlouho zajímalo, kdo ho asi tvoří a proč píše zrovna o téhle zemi? Nezbývalo, než se zeptat…

Autorkou je Katka, píše od roku 2009 a do dneška stihla sepsat přes 250 článků, což je úctyhodné číslo. K Japonsku má blízko i kvůli svému studiu a práci, protože několik let působila v japonské firmě v Česku. Není to navíc dávno, co se do Japonska poprvé osobně podívala, takže jsem situaci využil a připravil si na ni pár otázek. Jsem koneckonců zvědavý člověk a hlavně, dobré projekty stojí za to podporovat.

Co byl první impuls, který tě k Japonsku přivedl?

Těžko říct, nicméně vždycky mě lákala exotika a vzpomínám si, že jsem si kdysi (ještě v dětském oddělení knihovny) vypůjčila knihu o japonských mýtech. Tak možná to začalo někde tam.

Svůj blog si tvořila dlouho předtím, než jsi do Japonska vyrazila. Překvapilo tě pak na místě něco navzdory všemu, co jsi o zemi věděla?

Řekla bych, že mě příjemně překvapilo to, že Japonsko bylo tak super, jak jsem si představovala. To se konec konců zas tak často nestává, aby byla očekávání naplněna.

Jaké místo sis během návštěvy nejvíce oblíbila a doporučila bys ho i ostatním? 

Chrám Namba Yasaka v Ósace. Neřekla bych, že to bylo to nejhezčí místo, ale je to taková perlička, tak třeba se někomu zalíbí. V den mé návštěvy byly prostory chrámu uzavřeny, a tak jsem jen mlsně nahlížela skrz díru ve vratech. Další cestovatelé snad budou šťastnější a podaří se jim udělat i zajímavou fotku neobvyklé stavby.

Máš naopak nějaká oblíbená místa spojená s Japonskem v Česku?

Protože už nějaký ten pátek žiju v Německu, moc velký přehled o místech v Česku nemám. Můžu doporučit snad jedině japonskou zahradu v Plzni, kterou jsem ráda navštěvovala, a snad je stále stejná.

…a co tedy v Německu?

V blízkém Bavorsku doporučuju zavítat do Mnichova a navštívit Westpark, v němž se nachází nejen japonská, ale i čínská zahrada se vstupem zdarma. Zároveň si můžete nakoupit spoustu dobrot (včetně čerstvých zákusků či zmrzlin) v japonském obchodě Mikado. Ideálním termínem pro návštěvu je červenec, kdy se navíc v Mnichově koná poměrně velkolepý Japanfest.

Vnímáš nějaký předsudek vůči Japonsku / Japoncům, který se u nás stále drží?

Z okolí vím, že někteří Japonci trpí tím, že si je Češi pletou s Vietnamci. Ale co si budeme povídat, nás si v Japonsku jistě také budou plést s jinými evropskými národy.

Dodržuješ sama nějaké japonské tradice či zvyky? Jíš doma například hůlkami?

Hůlkami jím ráda, když je příležitost, ale doma se držím klasicky příboru. Žádné speciální zvyky každopádně nedodržuju, snad jen posílání novoročenek japonským přátelům. A ráda pravidelně brouzdám na YouTube a hledám videa, která mě aspoň virtuálně přenesou do japonských ulic.

Je něco, co bys ráda přenesla z Japonska sem a naopak?

Určitě si mají obě kultury navzájem co předávat. Bylo by skvělé, kdyby lidé v obchodech a restauracích byli i v Česku téměř vždy milí, usměvaví a přívětiví. Japonci by zase mohli zapracovat na bezkontaktních platbách (např. v MHD) či na větším pokrytí wi-fi. Ale věřím, že na obou stranách se věci zlepšují.

PS: Protože rád sbírám knižní tipy, zeptal jsem se Katky na závěr, jestli by mi něco nedoporučila a k její odpovědi rovnou přidám i svůj vlastní objev. Sama se teprve nedávno dopracovala k přečtení, jak sama říká, lehce kontroverzní Gejši od amerického spisovatele Arthura Goldena. Za sebe pak přidávám dvě krásné sbírky středověkých japonských básní Odstíny smutkuPodoben mraku život plyne…

Napsat komentář