Na co se před cestou do Japonska připravit?

Protože mě v září čeká třetí stěhování do Japonska, říkal jsem si, že je ideální čas na rekapitulaci. Hlavně pro sebe, abych na nic nezapomněl, ale věřím, že se bude hodit i vám. Kdo je připraven, není překvapen.

Že je Japonsko ve spoustě ohledů specifická země asi každý tak nějak tuší. Přesto si na základě vlastních zkušeností myslím, že vás může ledacos (třeba i nepříjemně) zaskočit. Zvlášť pokud letíte poprvé. Vím to, protože jsem si většinou těch věcí sám prošel. Na druhou stranu, díky tomu vám je teď můžu hezky shrnout, abyste se sami připravili lépe.

Jak a za kolik letět?

Přiznám se, že zrovna na výběr levných letenek nejsem ten správný člověk. Letadlům nevěřím a nemám je rád. Když už jsem v oblacích a mám možnost sledovat jeden film za druhým, zvládnu to, ale pocitu nepříjemnosti se zbavuju jen těžko. Právě proto si vybírám hlavně osvědčené aerolinky, které ale taky bývají i trochu dražší. Jaké to pro mě jsou? Třeba Emirates, ANA, Lufthansa nebo Turkish Airlines. I když se tak občas vyskytnou letenky do Tokia pod 10 tisíc, já je nechytnu. Nejvíce jsem platil za cestu do Japonska 16.500 Kč, nejméně necelých 15.000 Kč, což jsou pro mě pořád velmi dobré ceny, kvůli kterým navíc nemusíte den co den sledovat letenkové portály. Stačí se zdravým předstihem dvou měsíců omrknout nabídku třeba přes StudentAgency a máte je. Podle zkušeností bych každopádně více než 17-18 tisíc za zpáteční letenky nedal.

Jestli vás naopak letadla přitahují a je vám jedno, s kým letíte, hlavně když jste v oblacích, pak máte mnohem volnější ruce a snazší výběr. Třeba taková AlItalia lítá běžně do Japonska za 12 tisíc (s odletem z Vídně), levné letenky ale najdete taky Budapeště atd. Doporučuju sledovat třeba web Honzovy letenky.

Samotná cesta trvá cca 13 hodin (obvykle s jedním přestupem).

Předpokládám, že v místech doletu bude většina z vás volit z dvojice měst Tokio / Osaka. Pokud ale budete mít přílet v daný den dostatečně brzo, neváhal bych do vyhledávání zapojit další letiště; třeba v Nagoji, Kobe nebo Fukuoce. Šinkansenem se z těchto měst do svých destinací dostanete za pár hodin a díky jinému místu příletu třeba i pár stovek nebo tisíc ušetříte.

Najít bydlení na dobrém místě a za dobrou cenu je dnes o něco složitější.

Ubytování? Odpočívej v pokoji, mé Airbnb

Sdílené ubytování bylo v Japonsku volbou číslo jedna. Jak cenově, tak co do množství nabídek. Ještě v květnu tohoto roku (2018). A dnes, dnes je to bída. Pořád díky Airbnb při troše štěstí najdete slušný domov, za který moc nezaplatíte (hlavně ve městech jako Osaka nebo Tokio), ale nabídka se hodně zúžila. Z původních cca 62 tisíc nabídek na dnešních necelých 14 tisíc.

Příčinou změny je nový zákon vztažený na poskytování ubytování, který požaduje, aby se každý, kdo takto ubytování nabízí, registroval u příslušného místního úřadu. A majitel zároveň musí vést seznam všech hostů. Za porušení podmínek hrozí pokuta až 1 milion jenů (cca 200.000 Kč), a to nikdo s rozumem riskovat nebude. Změny si můžete všimnout i u samotných nabídek na portále, kde nyní všechny nemovitosti uvádí oficiální registrační číslo, které po nich služba na základě zákona vyžaduje.

Co z toho vyplývá pro vás? Jestli plánujete jen krátkou cestu a na jednom místě netrávíte více než týden, řekl bych, že změnu až tak moc nepoznáte. Přinejhorším vám hledání bydlení zabere více času. Horší to mají lidi, kteří se někde rádi usadí na měsíc a déle – ať už kvůli práci nebo z důvodu hlubšího poznání daného místa. Minimálně v nejbližších měsících nebo v následujícím roce, než se trh s nabídkami trochu srovná, to bude složité. Řešení bohužel nemám a sám jsem se už smířil s tím, že si letos připlatím a nebudu bydlet na místech, která jsem si původně vytipoval.

Ať už patříte do jedné nebo druhé skupiny, doporučuji rezervovat vše s dostatečným předstihem. 14 tisíc nabídek vypadá sice na první pohled jako velká porce, představte si ale kolik lidí do Japonska měsíc co měsíc cestuje (jen za letošní červen to bylo přes 2,7 milionu lidí)… Nemluvě o tom, že velká část z těch nabídek má pro běžné cestovatele dost nereálné ceny.

Jaké typy ubytování se v Japonsku nabízí? Všechny jsem je sepsal ve speciálním článku > Bydlení v Japonsku od kavárny po kapsli.

Hotovost je v Japonsku králem 

Jsou to čtyři roky, co jsem během zoufalého hledání na Šibuji rezignoval a šel si koupit „oběd“ do McDonaldu. Protože v žádné jiné restauraci ani bistru karty nebrali a já zrovna neměl žádnou hotovost. Zařadil jsem se do fronty, přišel na řadu, zamával kartou a… Obsluha zkřížila ruce. Tradiční japonský postoj vyjadřující NE. K slzám nebylo daleko…

Situace se sice postupně zlepšuje, mít u sebe v Japonsku hotovost je ale rozhodně chytrý krok. Zatímco se tak třeba Švédové mincí a bankovek zbavují, Japonci navzdory své vyspělosti dávají přednost tradici. To samé platí např. u hudebních CD, kterým se tady stále skvěle daří.

Mimochodem… Přitomnost terminálu nebo bankomatu ještě neznamená, že vám karta k něčemu bude. Řada z nich totiž naše kreditky nepřijámá. Z toho mám překvapivě taky jednu (dnes už) vtipnou historku, kdy jsme po pár vypitých skleničkách v baru v zapadlé části Tokia zjistili, že ani jedna z našich karet nefunguje. Barman to bral naštěstí s humorem a nechal mě odběhnout do nejbližšího supermarketu, abych si zkusil vybrat. Nakonec jsem takhle oběhl tři obchody, protože v prvních dvou se mnou automaty nekomunikovaly.

Danův tip: Pokud si chcete být jistí, že od čarovného automatu neodejdete s prázdnou, doporučuji na jistotu vybírat třeba v síti obchodů 7-Eleven.

Hladovět nebudete, ale co s odpadky?

Potkal jsem lidi, kteří se cesty do Japonska báli z důvodu jídla. Prý, že jim ryby moc nejedou – a hlavně pak ty syrové. A já to chápu. Japonská kuchyně se u nás prezentuje hlavně skrze suši a málokdo dokáže vyjmenovat byť jen jedno další typické jídlo. V prvé řadě vás proto odkážu na svůj dřívější článek o stravování, a zadruhé, nemějte obavy. Japonci milují hovězí i vepřové, kuřecí maso dostanete na každém rohu a zelenina nebo rýže se tady připravují na stovky způsobů. O sladkostech a dalších pochoutkách raději ani nemluvím.

Je možné, že menší problém budou mít s hledáním vhodné stravy vegetariáni. Sám jím nejsem, takže mě neberte za slovo, ale z toho mála, co vím, Japonsko nepatří zrovna k těm nejpříznivějším zemím pro podobnou dietu. Vyhnout se běžnému masu není problém, ale hodně pokrmů má skutečně blízko k rybám, ať už jde o vývary nebo nejrůznější posypy jídla.

S jídlem v každém případě souvisí taky odpadky. Pokud se nebudete celou dobu stravovat po restauracích, dříve nebo později začnete řešit, kam s nimi? Zní to jako banální otázka, ale Japonsko má v tomhle opět jedno specifikum. Ve veřejném prostoru tady totiž koše skoro nejsou. A ani nebudou. Proč tomu tak je, se opět dočtete v samostatném článku, teď alespoň ve zkratce. Japonci mají rádi čistotu a jsou závislí na třídění. Hodně. Když separujete špatně, popeláři vám smetí nechají u domu (vyzkoušeno na vlastní kůži). Jíst nebo pít za chůze se navíc v této společnosti považuje za neslušné, takže když si koupíte něco na zahnání hladu, buď se do toho pusťte rovnou u obchodu, kde koše často jsou, nebo si pak odpadky neste s sebou až domů. Beze srandy. Kromě obchodů na koše narazíte i na vlakových nádražích nebo veřejných záchodcích.

WiFi… Čekám na signál…

Elektronická velmoc? Ano. Internet? Ne. Jestli spoléháte na to, že v Japonsku chytnete veřejnou síť na každém rohu, tak vás musím zklamat. Připojit se někde mimo domov k internetu bývá často problém. A záleží na vás, jestli se tomu přizpůsobíte, nebo najdete jiné řešení.

Osobně vnímám jako nejběžnější 3 cesty:

  1. Spokojíte se s internetem, co budete mít na bytě – přestože jezdím do Japonska pracovat a internet se mi hodí, s touhle variantou si v pohodě vystačím. A když cestuju, obvykle si všechny spoje a důležité informace naplánuju a vypíšu předem, třeba do telefonu, včetně záložních plánů. Problém to bývá ve chvíli, kdy se domlouváme s kamarádem na schůze a cestou se něco pokazí. Na druhou stranu, alespoň si vyzkoušíte, jaké jsme to mívali v dětství, kdy internet ani mobily nebyly a musíte se spolehnout, že oba na smluvené místo dorazíte včas.
  2. Datová SIMka – v podstatě řeší výše zmíněný problém, když se s někým chcete setkat a rychle se vám mění plány. Tuhle cestu jsem popravdě zatím nezkoušel, ale z toho, co mám načteno, vím, že se dají pořídit za ceny od 800 Kč do cca 2.000 Kč podle objemu dat (ceny pro kartu za 30 dnů; na dva týdny vyjde třeba na 600 Kč). Za nejnižší cenu je obvykle balíček s objemem 5-6 GB.
  3. Kapesní WiFi – výborná věc, když se od internetu nechcete nebo nemůžete odtrhnout. Dostal jsem jednu takovou Pocket WiFi během svého pobytu v Osace a byla to paráda. Je to v podstatě malá krabička o velikosti menšího chytrého telefonu, která vám vytváří lokální síť všude na cestách. Výdrž je obvykle kolem 6-8 hodin a data neomezené. Pro práci v terénu super věc. Pokud byste si chtěli něco takového pořídit, měsíční pronájem vychází na necelé 3 tisíce Kč, což není zase tak špatné. Záleží ale samozřejmě na vašich preferencích.
Některé tramvaje v Macujamě (Šikoku) jsou opravdu stylové. Tahle vás doveze až ke slavnému Dogo Onsen.

Vyplatí se cestovat šinkansenem?

Spousta lidí koupí letenku a tím to hasne. Osobně bych vám ale doporučil plánovat ještě o krok dál, protože právě cestování na místě se vám může do nákladů hodně promítnout. Je totiž velký rozdíl, jestli strávíte svou dovolenou v Japonsku jen na jednom místě, třeba v jednom regionu, anebo se budete potloukat po všech ostrovech.

Takové přejezdy mezi Osakou a Tokiem nebo Hirošimou vám pěkně provětrají peněženku. Cesta v jednom směru vyjde zhruba na 2-3 tisíce (to už bývá levnější i letadlo).

Jak to řešit? Napadá mě opět několik variant:

  • Chcete cestovat hodně a se vším všudy. V takovém případě mám jasný tip. Kupte si Japan Rail Pass. Je to takový 1-3týdenník na všechny spoje spadající pod národního dopravce JR – a to jsou jak šinkanseny, tak i další lokální vlaky, některá metra, trajekty atd. Má to pár výjimek, ale veskrze je to super věcička, díky které můžete procestovat Japonsko od severu na jih naprosto bez starostí. Osobně několikrát odzkoušeno. Tahle permice sice sama o sobě něco stojí, když si ale nakonec spočítáte, kolik byste dali za všechny ty cesty, hodně s ní ušetříte (čas i peníze). A navíc se projedete šinkansenem, což je super.
  • Chcete cestovat hodně, ale rádi trochu pošetříte. Jasná zpráva. I v takovém případě bych hodně zvažoval pořízení JRP, pojďme ale mrknout na nějaké alternativy. Třeba využívat místo vlaků autobusy (osvědčená společnost je Willer Express). Pojedete sice déle, ale ceny jsou nižší a často můžete najít i noční spoje, takže v podstatě ušetříte i za bydlení. Willer mimochodem nabízí i vlastní výhodný Japan Bus Pass. Případně můžete pro delší trasy zkusit nízkonákladové aerolinky (Peach Aviation, Vanilla Air, Air Asia Japan…). A za zmínku stojí určitě i stopování. Sám s ním bohužel nemám velké zkušenosti, ale mrkněte třeba na sérii videí Johna Dauba, který takhle prostopoval Japonsko z úplného jihu až na sever. Po městech pak můžete jezdit třeba na kole (půjčení na den vychází na 100-200 Kč).
  • Stačí vám objevit jen jednu oblast (Tokio a okolí / Osaka a okolí). Nejlepší cesta, jak ušetřit peníze, je zůstat po celý pobyt jen v jedné oblasti. Výpravy na dlouhé trasy jsou totiž to nejdražší a dost zábavy si přitom užijete i jednom regionu. Vemte si třeba oblast Kansai, která zahrnuje Osaku, Kjóto, Naru a v zásadě i Kobe nebo Himedži. Jestli oželíte návštěvu Tokia, tak si můžete užít luxusní dovolenou a nedat přitom všechny peníze za lístky na vlak. A to samé platí opačně o Tokiu, ze kterého se za pár peněz dostanete třeba do Jokohamy, Kamakury, Nikkó, Hakone nebo k Fudži.

Všem skupinám bych pak doporučil ještě jednu drobnou vychytávku, a to je pořízení IC karty. Jde v podstatě o takovou obdobu pražské Lítačky, jenomže funguje. Jednotlivé regiony mají svou vlastní verzi (Suica, Manaca, Icoca…), dnes už ale každá z nich funguje po celé zemi, takže si můžete vybrat klidně podle vzhledu. Pořizují se na nádraží, kde si ji můžete i dobít penězi podle potřeby, a rovnou skočit na metro nebo si koupit pití z automatu. Jsou multifunkční, praktické a šetří čas.

Na trasy a ceny jízdenek se můžete podívat na portálu Hyperdia (takový japonský IDOS).

Co si zaručeně přibalit

Řekl bych jednoduše to, co na každou podobnou výpravu. Jak je to s teplotami během všech měsíců v roce jsem psal v nedávném článku, takže oblečení můžete přizpůsobit právě podle něj. Obecně stačí říct, že pokud se budete pohybovat v pásu Tokia nebo Osaky, čekejte teplejší verzi každého z našich měsíců.

Jedna věc, která by za připomenutí stála, tady ale přece jenom je, redukce na zásuvky. Teda pokud si chcete nabít mobil nebo pracovat na notebooku déle, než je životnost jedné baterky. Osobně jsem měl se sháněním redukce trochu problém a v českých obchodech mi nakonec prodali něco, co vážně nefungovalo. Zjistil jsem to bohužel až na místě, takže jsem hned první upršený den běžel do centra Osaky hledat elektro – což taky nebyla zrovna sranda. V každém případě ale potřebujete něco s takovou koncovkou, jako je na fotce.

Tahle je z Japonska, malá a praktická. Doma si ale můžete pořídit i nějaké multi-verze pro více zemí najednou.

A zkuste si do batohu taky vzít nějaké základní fráze a nejlépe i pár znaků. Zvládnete to bez nich, ale hodí se > 40+ frází, bez kterých v Japonsku (možná) nepřežijete.

No a to je tak ve zkratce vše. Mně to letí už za měsíc a v Japonsku zůstávám až do konce roku, takže pokud budete mít cestu, dejte mi vědět a třeba se domluvíme na společný výlet nebo aspoň oběd. Budu se těšit!

Máte jakýkoliv jiný dotaz k Japonsku? Neváhejte napsat 🙂

2 komentáře u „Na co se před cestou do Japonska připravit?“

  1. Zdravím, rád bych se do Japonska stěhoval aspoň na dva až tři roky, případně na déle jestli to bude možné. Máte nějaký odhad na kapitál který na toto mít než si člověk v Japonsku najde práci?
    Předem děkuji za odpověď

    Odpovědět

Napsat komentář