LowCost Japonsko: Jak si užít cestu i s minimem peněz

Japonsko není vyloženě drahé, ale může být levnější. Pokud rádi cestujete s minimálním rozpočtem, dám vám pár tipů, na čem se dá v téhle zemi ušetřit, aniž byste snížili svůj prožitek z výpravy.

A první radu vypálím bez přípravy. Vyhněte se turisticky nejatraktivnější sezónám a svátkům. Tou první je kvetoucí jaro od poloviny března do konce dubna; druhou pak romantický podzim, který hraje barvami od poloviny října do konce listopadu. Ze svátků je „nejhorší“ tzv. Golden Week, konající se na přelomu dubna a května, případně Obon v půlce srpna. Ceny ubytování jsou tradičně vyšší, jejich počet méně dostupný a turisticky atraktivní místa plnější než jindy. Jestli po těchto termínech vyloženě netoužíte, raději leťte jindy.

Pojďme ale k těm hlavním tipům, na které čekáte…

Letenky a doprava na místě

Začátek je jasný. Letenky. Běžná cena za zpáteční letenky do Japonska je v rozmezí 14-18 tisíc – při odletu z Prahy a volbě tradičních aerolinek jako Lufthansa, Turkish Aerlines, Air France atd. S trochou hledání se ale můžete dostat klidně o pár tisíc níže. Třeba na 12 tisíc, když si vyberete odlet z Vídně nebo Budapešti (např. s linkami AlItalia), případně i pod 10 tisíc, když budete mít štěstí. Schválně sledujte třeba web Honzovy letenky, kde bývají lety do Tokia kolem 8-9 tisíc. Nemůžete sice obvykle tolik operovat s termíny, ale pokud jste flexibilní, není co řešit. Ponížit cenu může i kombinace odletů a příletů z jiných míst, případně volba méně atraktivního letiště (zkuste třeba vybrat Nagoju namísto Tokia).

Dopravu na místě můžete řešit několika způsoby a ty se odvíjí od jedné zásadní otázky, kterou si budete muset hned ze startu položit: Kolik z Japonska chcete objevit?

Jestli je vaše odpověď navzdory omezenému budgetu co nejvíce, pak za sebe radím koupit si Japan Rail Pass (více o něm v samostatném článku). Sám o sobě sice nestojí málo, při větším cestovatelském zápřahu vám každopádně ušetří dost peněz i času, protože se budete moct téměř libovolně vozit šinkansenem. Případně můžete pro delší trasy zkusit nízkonákladové aerolinky (Peach Aviation, Vanilla Air, Air Asia Japan…). Pokud ale stejně jako já nemáte letadla v lásce, oželíte rychlovlaky a nevadí vám strávit na cestách o pár hodin navíc, je tady i další levná varianta = lokální vlaky a hlavně autobusy.

Cesta z Tokia do Osaky vás šinkansenem vyjde na 3.000 Kč, za lokální vlaky dáte něco mezi 1.500-2.000 Kč (ale s hromadou přestupů), no a bus, ten stojí krásných 1.000 Kč. Pro dlouhé přejezdy navíc můžete využít noční spoje, takže nejenže ušetříte za cestu, budete mít pro jednou vyřešený i nocleh. Autobusy Willer Express jsou pohodlné a obvykle nabízí i několik tříd komfortu, za který si můžete připlatit (koupit si můžete i několikadenní Japan Bus Pass).

Jízdenky na různé typy autobusů si můžete kupovat online třeba tady.

K nejlevnější variantě pobytu se pak dostanete v případě, že svou dovolenou v Japonsku zaměříte pouze na jednu konkrétní oblast, třeba region Kanto (okolí Tokia) nebo Kansai (Osaka, Kyoto, Nara…). Nebudete tím pádem řešit drahé a časově náročné přesuny mezi vzdálenými městy a navíc budete moct lépe poznat vybranou oblast. I samotné regiony pak nabízí zvýhodněné jízdenky, jako je třeba Kansai Thru Pass.

Co se týče dopravy přímo ve městech, asi nejjednodušší cestou jak ušetřit je zkrátka chodit pěšky nebo si třeba vypůjčit kolo. V řadě japonských měst funguje koncept podobný naším Rekolům včetně podobných cen (cca 200-300 Kč na celodenní ježdění).

Že byste v Japonsku hladověli? Toho se fakt nebojím

Stravování

Jííídlo! je bezpochyby tím, za čím spousta z nás do Japonska vůbec jezdí. Nedivím se. Dá se na něm ale propálit celkem dost peněz. Na druhou stranu, žijeme len raz a nezkusit některé vyhlášené japonské dobroty by byla velká škoda. Kdybyste ale přece jen chtěli tu a tam něco pošetřit, pár tipů bych v rukávu měl…

Pokud máte možnost vařit si v místě svého ubytování, určitě přijdete na spoustu dobrých nápadů sami. Suroviny v Japonsku nejsou o tolik dražší než u nás (pro srovnání koukněte sem). Jedinou výjimkou je snad čerstvé ovoce, u kterého se buď smíříte s tím, že si ho nějakou dobu nedáte, nebo zkrátka připlatíte a vykašlete se na úspory. I když zpravidla narazíte hlavně na tzv. konbini (nonstop samoobsluhy, které jsou super > 7eleven, Lawson, Family Mart, Sunkus atd.), na větší nákupy se vyplatí zajít spíše do větších lokálních supermarketů, kde budou vybrané suroviny určitě o něco levnější. Většina supermarketů má navíc hodně širokou nabídku hotových jídel, ať už ve stylu bento (v krabičkách), suši nebo smažené kousky všeho možného, ale taky uvařenou rýži různých objemů atd. Nebojím se, že byste si nevybrali.

Pro super spořivé se pak zaručeně vyplatí nabíhat do obchodů později večer před zavíračkou, kdy právě tyhle balené obědy nakoupíte se slevou klidně 50 a více procent (druhý den se totiž musí připravit čerstvé). Místo 100 Kč za obědový box tak zaplatíte třeba jen 40-50 Kč. K levným pochoutkám patří třeba i vynikající onigiri, balené sendviče na desítky způsobů, instantní ramen… No je toho dost.

Případně zkuste štěstí v 100-yen obchodech, kde, jak vychází z názvu, stojí vše sto jenů, tedy nějakých 20 Kč (nabízí se třeba síť obchodů Daiso). Nakoupit tam můžete rovnou i dárky. Své 100jenové koutky má mimochodem i řada zmíněných konbini, zkuste štěstí.

A když budete chtít jíst venku, můžete se místo restaurací pro turisty poohlédnout po levných lokálních řetězcích, které nabízí výborné jídlo za super ceny:

  • Sukiya (jejich dominantou je gyudon > miska rýže s plátky hovězího a cibule)
  • CocoCurry (výborné japonské curry, můj oblíbený řetězec)
  • Yoshinoya (nudle, rýže, curry, prostě spousta japonských dobrot)
  • Matsuya (misky s rýží na spoustu způsobů, curry…)
  • Ippudo (ráááámen!)
  • Sushi Ro (suši na pásu, za které dáte jen pár korun)
Levné spaní? Zkuste se nasoukat do kapsle

Ubytování

O bydlení v Japonsku už jsem jeden obsáhlý článek napsal a když si ho pročtete, určitě si něco z levného (i dražšího) ubytování vyberete. Budu tady proto stručnější a vypíchnu jen ty nejlepší možnosti. Hlavní pravidlo každopádně je, ať už budete chtít bydlet kdekoliv, je lepší vybírat s předstihem a ideálně mimo hlavní sezónu i centra velkých měst:

  • Couchsurfing – je z mého pohledu sice na ústupu, ale stále populární. Když vás někdo nechá přespat u sebe na gauči a zadarmo, máte vyhráno. Sám ale s podobnými věcmi moc zkušeností nemám. V Japonsku to každopádně stále funguje.
  • Manga kavárny – neboli manga kissa najdete především ve velkých městech. Spaní v nich sice nebude tak pohodlné, jako někde v hotelu nebo kapsli, zase tak špatné to ale taky není. Tyhle velké komiksové čítárny totiž nabízí vlastní boxy s počítačem a prostorem, kde si můžete v klidu užít svou oblíbenou mangu (v japonštině). Kavárny jsou otevřené nonstop a zaplatit si můžete čas od 30 minut až třeba po 12 hodin, což vám určitě na dlouhý spánek postačí. Při prvním vstupu se musíte obvykle registrovat (poplatek bývá kolem 20-50 Kč) a za delší časový vstup kolem 7-12 hodin dáte přibližně 300-600 Kč. Mezi populární patří třeba sítě kaváren Gera Gera nebo Manboo.
  • Internetové kavárny – asi není úplně správné označení, protože třeba síť NetMaru je vlastně taková kombinace kavárny a hotelu. Jsou hodně podobné níže zmíněným kapslím, protože i tady najdete sprchy, pračku, automaty na pití a další vymožeností, které cestovatel ocení. Váš prostor v kavárně navíc bude taky o něco soukromější, protože místo postele dostanete rovnou vlastní minipokoj. Osmihodinový přístup vás bude stát cca necelých 400 Kč.
  • Kapslové hotely – kapsle rozhodně doporučuji vyzkoušet i kdyby jen na jednu noc. Je to poměrně unikátní zážitek. Přestože se jim někteří lidé vysmívají nebo se jich přímo bojí, kapsle jsou poměrně prostorné a pohodlně se v nich vyspíte. Rezervovat můžete třeba přes Booking.com a ceny se pohybují od 350 Kč za noc až po několik tisíc. Připlácíte v podstatě za luxusnější provedení a doplňkové služby (nebo sezónu). Už ty „základní“ jsou ale dostačující pro všechny (co nabízí jsem rozepsal tady). Jediné upozornění: pokud cestujete ve dvou, myslete na to, že spací prostory jsou striktně oddělené podle pohlaví.
  • Hostely a sdílené ubytovny – jestli pro vás není nutné mít prostor jen pro sebe, tohle pro vás může být ideální volba. Za lůžko zaplatíte od 300-400 Kč na noc a v některých ubytovnách si můžete pobyt taky odpracovat (např. výpomocí s úklidem). Koukněte třeba na HostelWorld, případně konkrétní sítě jako K’s House nebo Sakura.
  • Veřejné lázně – některé velké komplexy onsenů/sento nabízí 24 hodinový přístup, kde sice obvykle nedostanete samostatný prostor na spaní, na noc se ale můžete uvelebit v některém z pohodlných polohovacích křesel s vlastní mini-televizí. Třeba za takový 24h přístup do Spa World v Osace zaplatíte lehce přes 500 Kč.
  • Stanování – jestli rádi šetříte až do takové míry, že si berete do Japonska vlastní stan, asi budete mít více informací než já, proto alespoň obecně. Buď to můžete zkusit v kempech, kterých je v zemi snad několik tisíc s cenami kolem 250-300 Kč za noc / stan, nebo to hoďte někam na divoko a zkuste štěstí. Veřejné stanování je sice podobně jako ve většině zemí v zásadě nelegální, ale toleruje se. Hlavně když nebudete nikoho omezovat nebo rušit.
  • Noční vlaky a busy – výše už jsem psal o autobusech, najdete ale taky noční vlaky, resp. vlak. Tím nejznámějším a dnes už bohužel také jediným je Sunrise Express z Tokia do Izumo. Vztahuje se na něj JRPass, bez něj dáte za celou cestu nějakých 6.500 Kč). Nocleh máte každopádně v ceně, takže dvě mouchy jednou ranou.

Myslete i na to, že čím déle v některých typech ubytování zůstanete, tím levnější pro vás mohou být. Dobrým příkladem je třeba Airbnb, kde majitelé bytů často dávají na týdenní nebo měsíční pobyty velké slevy až 50 %. Strávit v Japonsku více času se rozhodně vyplatí.

No a to je pár mých vychytávek, jak si můžete Japonsko užít levně nebo přinejmenším levněji, než jste možná čekali. Věřím, že jich ale bude podstatně více, takže jestli máte sami další spořící tipy, sem s nimi 😉

Napsat komentář