Gunkandžima. Vylodil jsem se na japonském ostrově duchů

Přestože na mě v Nagasaki udělalo největší dojem „atomové muzeum“, důvod, proč jsem do města vůbec dorazil, byl trochu jiný. Lákal mě totiž jeden konkrétní a velmi opuštěný ostrov, který si tiše sedí v moři jen 20 kilometrů od hlavního přístavu.

To, co na první pohled vypadá jako spojení Azkabanu z Harryho Pottera a lodi duchů z kdejakého béčkového hororu, je ostrov Hašima, více známý pod přezdívkou Gunkandžima neboli „battleship island“, protože jednu takovou válečnou loď skutečně připomíná. Schválně se na něj koukněte z jiného úhlu…

Jaká je jeho historie a proč v tomhle městě už dlouho nikdo nežije? Začátkem 18. století tady objevili uhlí, které se posléze začalo z mořského dna i těžit. A protože těžba rostla, vzniklo na ostrově, který si tehdy koupila společnost Mitsubishi (ano, ten výrobce aut) město. Za doby největšího rozmachu v něm žilo přes 5000 lidí. Měli tady vlastní herny, obchody, školy, nemocnici a taky, na tu dobu, dost moderní vybavení i plat, což mi trochu připomíná třeba Černobyl. Podobná tragédie sice Gunkandžimu nepotkala, i zde ale mnoho horníků položilo svůj život. Za celou historii těžby v dolech údajně zahynulo 200+ mužů.

S postupným odklonem od uhlí na přelomu 70. let 20. století, ale směřovalo vše k úpadku a tak, když se v roce 1974 doly uzavřely, lidé odešli. A ostrov si teď bere zpátky příroda. Protože ale byla v roce 2009 Hašima označena za součást národního dědictví, život se sem částečně navrátil, i když jen prostřednictvím turistů. Je to sice jeden z těch dražších výletů (zaplatíte nějakých 800 Kč) a navíc není vůbec jisté, že se na samotný ostrov podíváte, protože je to vždy na rozhodnutí kapitána po zhodnocení aktuálních podmínek, osobně té cesty ale určitě nelituju. Na druhou stranu, za poloviční cenu by to za mě bylo jasné doporučení, takhle je to na vašem dobrém zvážení. Každopádně procházet se takovým opuštěným místem má rozhodně velmi osobité kouzlo a jestli máte rádi duchařské filmy nebo hry, tohle je přesně to místo pro vás.

Během prohlídky sice nemáte volný přístup tam, kam byste určitě rádi, vymezená je pouze menší část ostrova, i tak se dá ale vidět relativně dost. Je to pochopitelně škoda, sám bych to nejraději celé prošmejdil, ale důvody chápu. Jak ostrov sužují bouře a tajfuny, jsou některé stavby nestabilní a při volném pohybu by návštěvníkům hrozilo nebezpečí. Kdo ví, jak to bude vypadat za pár let a jestli vůbec ještě bude kam jezdit. Ono i samotné vylodění je takové malé dobrodružství. Třeba při naší cestě vlivem velkých vln pár cestujících při vysedání málem skončilo v moři… Prostě zážitková výprava.

Dříve se na ostrov lidé dostávali i tak, že se domluvili např. s rybáři, kteří je na místě vysadili. Dnes už jsou ale podobné pokusy striktně zakázané a jedinou cestu představuje výlet s některou z oficiálních společností. Já prubnul Gunkanjima Concierge a nebylo to zlé. Průvodce sice mluví výhradně japonsky, v rámci ceny ale dostanete anglického audio průvodce do ucha, takže jsem (doufám) o nic z výkladu nepřišel.   

Dál už ale nechám mluvit hlavně fotky…

Opuštěná ubytovna, jeden z prvních pohledů na ostrově.
Průvodce vypráví vášnivě a povídání doplňuje dobovými fotkami.
Domy za plotem, blíže se bohužel nepodíváte.
Pro hororové povídky přímo stvořené.
Pozorování obrovských vln bylo jednou z oblíbených ostrovních kratochvílí.
Unikátní zážitek v každém ohledu.

PS: Přijde vám ostrov povědomý? Pokud se o podobná místa zajímáte, Hašima určitě vaší pozornosti neunikla. Možná jste ale ostrov zahlédli i jinde. Natočili o něm několik dokumentů a drobné cameo měl třeba taky v bondovce Skyfall. Jestli se sem nechystáte, ale přesto byste ho rádi objevili, mrkněte na něj přes Google Street View, kde se dostanete i na místa, kam turisté nemůžou.

Napsat komentář