Jak se vyznat v japonských autobusech?

Jezdit v Japonsku vlakem nebo metrem je dost jednoduché, ale co mi ze začátku dělalo problémy, byly městské autobusy a tramvaje; mají totiž trochu specifická pravidla. A protože jsem se dneska po čase párkrát svezl, napadlo mě, že vám dám takový rychlý návod „jak na to!“ Možná díky tomu pochopíte, proč raději chodím pěšky…

Problém je, že různá města a různé společnosti provozující autobusové linky to dělají jinak. A pak se v tom vyznejte. Zkusím vám ale dát ten nejtypičtější příklad, abyste v tom měli když ne úplně jasno, tak alespoň jasněji.

  1. Nastupuje se zpravidla zadními dveřmi (případně prostředními). Zkrátka ne u řidiče, tam se pouze vystupuje, protože u něj taky platíte.
  2. Pokud má město jednotnou sazbu pro všechny cesty (jako třeba Nagasaki nebo Kjóto), je to v pohodě, nastoupíte a nic neřešíte. Jestli nemá, vezmete si uvnitř busu/tramvaje u vstupu z malého automatu lístek, díky kterému řidič pozná, kdy jste nastoupili a kolik tedy na konci své jízdy budete platit. Cenu pak můžete vidět na panelu u řidiče spolu s názvem další zastávky. Když máte nabitou IC kartu (taková lítačka), tak si prostě u dveří pípnete nástup. Ostraváci znají.
  3. Jakmile se blíží vaše zastávka, stiskněte tlačítko, že chcete vystoupit (pokud to samozřejmě neudělá někdo jiný za vás). Jsou všude po celém voze. Po stisknutí se obvykle rozsvítí a ozve se „tsugi tomarimasu“ neboli zastavíme na další zastávce. Máte ho na fotce vpravo.
  4. A jdeme k placení. Tentokrát koukejte na foto dole, protože tohle je ta nejzákeřenější část. Peníze se sypou do červeného otvoru (písmeno A), automat bere pouze mince a musíte mít přesně, nevrací. Když platíte IC kartou, přiložíte na senzor a odpípnete výstup (písmeno B). Pokud nemáte drobáky, případně nemáte přesně, můžete si v tom samém automatu u řidiče rozměnit, obvykle ale jen 500jenové mince a tisícové bankovky. Bankovky na rozměnění vkládáte do otvoru (písmeno C), mince o kousek výše, drobné vám pak vypadnou do toho kastrůlku dole. Ufffff…
Když jsem to viděl poprvé, chtělo se mi plakat…

Tady to máte raději i na videu od někoho jiného:

Jestli jsem cokoliv popletl, omlouvám se a opravte mě. Nebo prostě nejezděte autobusy… A když, tak jen těmi dálkovými, ty jsou celkem normální.

PS: Výjimkou jsou třeba autobusy v Tokiu, kde se běžně nastupuje u řidiče, rovnou platíte a vystupujete vzadu… Prostě Tokio.

Napsat komentář