Vyznáte se v japonských maskotech?

Jedna z věcí, kterou si v Japonsku všimnete na první pohled, jsou figurky, které reprezentují vlastně skoro všechno. Města, regiony, obchody, zábavní parky, vybrané produkty a značky a dokonce třeba i věznici. Kdo nemá svého maskota, jakoby ani nebyl.

Jestli se o Japonsko zajímáte, určitě už jste některé z nich viděli a zajisté i pár roztodivných potvůrek znáte. Říká se jim juru-čara (volně přeloženo jako „uvolněná postavička“) a jsou jich stovky. Nebo už dokonce tisíce? Sám nevím. Celou tuhle vlnu přerostlých plyšových figur každopádně nastartovali hlavně tihle dva. Domo-kun a Kumamon.

Hnědý a zubatý Domo-kun je maskotem vysílací společnosti NHK a do světa se rozběhl v 90. letech. Divil bych se, pokud byste ho ještě nikdy neviděli. Osobně mám ale mnohem raději druhého a mladšího z dvojice průkopníků, černého medvěda z prefektury Kumamoto. Najdete ho na produktech v obchodech, účastní se veletrhů, je na vlacích. Přestože je spjatý především s jednou lokalitou, známý a oblíbený je v celé zemi. A jeho marketingový potenciál je obrovský.

V Japonsku dnes existuje tolik maskotů, že si je všechny určitě nemůže nikdo pamatovat. Někteří bojují za snížení daní, jiní reprezentují armádní složky. Nejenže pomáhají rozvoji turistiky, ale jsou zároveň schopnými ambasadory, kteří předávají třeba i důležité informace. A řekněme si upřímně, nechat si něco vysvětlovat třeba od plyšové chodící kedlubny zní mnohem líp, než koukat na nudné instruktážní video, no ne? Celá japonská mytologie je ostatně protkaná roztodivnými figurkami, duchy a stvořeními všech tvarů a barev, takže není divu, že se i tito novodobí maskoti těší takové oblíbě.

Každý z nich se mimochodem musí řídit třemi hlavními pravidly:

  1. Musí ztělesňovat silné poselství lásky ke svému regionu či městu
  2. Jeho pohyb či chování musí být unikátní až výstřední
  3. Postavička musí být uvolněná a milá

Aby se to maskotům dařilo, mají dokonce i vlastní školu.

Protože mám rád kočky, výběr mých oblíbenců je docela zkreslený. Když ale zkusíte sami nějaké pohledat, objevíte tu nejpestřejší směs od roztomilých po naprosto ztřeštěné a často i celkem ošklivé… Tihle jsou každopádně (spolu s Kumamonem) můj TOP.

Hikonyan 

Maskot města Hikone a symbol místního hradu.

Kuričan

Maskot města Obuse (je to přerostlý ořech).

Šimaneko

Maskot prefektury Šiname.

A co ta věznice, kterou jsem zmínil na začátku? No jasně, tohle bych si nevymyslel. Nachází se ve městě Asahikawa na severu Hókkaida a její maskot se jmenuje Katakurri-čan. Najdete ho ve videu Johna Dauba.

Napsat komentář