Praktický průvodce japonskou kapslí 2018

Praktický průvodce japonskou kapslí 2018

Když jsem byl v Japonsku poprvé, o kapslových hotelech jsem ani neuvažoval. Podruhé už jsem je ze zvědavosti vyzkoušel doslova jen na pár nocí a teď potřetí je vyhledávám cíleně. Proč? Protože jsou super a v tomhle článku vám povím, proč si to myslím.

Chápu, že japonské kapsle pořád spoustu lidí odrazují. Reakce o stísněném prostoru a dalších obavách dostávám ze svého okolí poměrně často. Už ten název kapsle evokuje něco malinkého. Není to tak ale docela pravda. Naopak, pokud vyloženě netrpíte klaustrofobií (nebo nemáte přes dva metry), věřím, že vám jejich prostor bude bohatě dostačovat a vyspíte se skoro jako doma.

Zajímá vás historie kapslových hotelů? Před dvěma roky jsem jí věnoval jeden stručný článek.

Narazit na vyloženě špatný kapslový hotel se mi ještě nepodařilo. A to jsem jich projel docela dost, od Nagasaki až po Sapporo. Některé jsou méně vybavené, jiné nabízí luxusní služby. Vždy ale platí, že jsou pohodlné, čisté a poměrně levné — dostanete se i na tři čtyři stovky za noc. Pro krátké cesty je to ideální volba. Strávit v nich ale samozřejmě můžete klidně celý týden nebo i déle. Osobně je mám třeba mnohem raději než klasické hotely, které pro mě mají nad kapslemi jedinou výhodu, a to je vlastní zázemí v podobě miniledničky nebo rychlovarné konvice.

Nechce se vám číst? O kapslích jsem natočil i podcast!

Kde si kapslový hotel rezervovat?

Nejjednodušší je prohledat některý z ubytovacích agregátorů na internetu. Osobně používám Booking, ale velmi dobrá je taky Agoda. Volba je čistě na vašich preferencích.

Dá se ubytování zaplatit kartou?

Dneska už ve většině případů ano. A můžete to taky vyřídit už dopředu online.

Domluvím se na místě anglicky?

Jak kdy. Minimálně jeden člen personálu ale obvykle angličtinu dobře ovládá a zbytek alespoň lámaně. Se zahraničními hosty každopádně vždy počítají a registrační dokumenty, které musíte po příjezdu vyplnit, jsou vždy anglicky (alespoň já to tak pokaždé měl).

Postup ubytování je každopádně téměř vždy stejný: Dorazíte na místo > u vstupu na vyznačeném místě si sundáte boty a dáte je do skříňky > na recepci dáte k oskenovaní svůj pas a vyplníte základní formulář (jméno, bydliště, kontakt, podpis) > zaplatíte (hotově nebo kartou) > vyměníte klíček od bot za náramek s klíčem ke skříňce na věci / ke kapsli > a je hotovo.

Co si vzít do kapsle s sebou?

Čistě teoreticky nepotřebujete vůbec nic. Jen sebe, peníze a nějaký doklad totožnosti. Na místě je kompletní výbava hygienických prostředků (mýdlo / šampón / kondicionér / vatičky do uší / žiletky / fény / kartáček s pastou / hřeben / pěna na holení…). A to soudím jen podle pánského vybavení, ženy mívají občas dostupnou nabídku ještě širší. Toaletní papír je samozřejmostí. A stejně tak dostanete i pyžamo na převlečení, ručníky + někdy taky papuče a špunty do uší.

Na čistotu koupelen se můžete spolehnout. Tahle je třeba z Hakodate.

Jaké mají hotely vybavení?

To je různé. Úplný standard je uzamykatelná skříňka na věci (velké kufry můžete uložit třeba na recepci) a samozřejmě kapsle na spaní, která je vybavená peřinou a polštářem. Uvnitř je pak běžně nastavitelný budík, zásuvka (někdy i na USB) a ovládání světla + větrání (občas taky televize). Sprchy a záchody jsou sdílené, vždy ale krásně čisté. Wifi je obvykle velmi dobrá, nezažil jsem s ní žádné problémy.

Jsou postele pohodlné? No, jak se to vezme. Matrace jsou tvrdé a polštáře často taky (plní se třeba pohankou). Mně osobně to vyhovuje velmi, protože mám i doma v Česku tvrdý japonský futon. Jestli ale dáváte přednost spíše měkkému podloží, budete si muset chvíli zvykat.

Většina hotelů má k dispozici pračky (poplatek bývá 100 jenů + něco za prací prostředky), prostorný lounge, kde si můžete sednou a pracovat nebo sledovat televizi, a vždy narazíte na všudypřítomné automaty na pití, někdy i drobné jídlo a instantní nudle. Kuchyňky tady sice nebývají, na většině míst ale najdete (obvykle v lounge) konvici s horkou vodou a někdy taky mikrovlnku.

Hodně hotelů má i vlastní lázně, občas taky přímo restauraci, relaxační místnost s knihovnou atd. To vše se obvykle dočtete v jejich popisu během objednání a v podstatě záleží jen na tom, co sami preferujete. Na ceně se luxusnější výbava obvykle moc neprojeví. Někdy bývají ty vybavenější hotely dokonce i levnější. Odvíjí se to ale taky od roční doby (jestli je atraktivní sezóna) a taky okamžiku, kdy rezervujete. S větším předstihem je to vždy lepší.

Jestli je pro vás obyčejná kapsle moc stísněná, můžete si na řadě míst připlatit za tzv. superior verzi (někdy se pojmenování liší). To už jsou v podstatě často takové minipokojíčky, kde máte i vlastní stůl, úložný prostor atp. Rozdíl v ceně oproti standardu bývá někdy +100 Kč, někdy pár stovek, záleží na místě.

Tuhle relaxační místnost v Sapporu jsem si vážně oblíbil.

Je třeba dodržovat nějaká pravidla?

Ano, pár jich je…

  • Takové zásadní pravidlo, které ale pochopíte už při rezervaci. Kapslové hotely mají striktně oddělené spací prostory pro ženy a pro muže. Většinou to jsou zcela samostatná patra. Sejít se můžete v loungi, ale jinak vás obvykle klíč do jiných než vašich prostor nepustí a je to navíc přísně zakázáno. Dříve byly kapslové hotely výhradně pro muže, dnes už je většina přístupná i pro ženy.
  • Když jste v kapsli, měli byste být potichu. Jestli chcete poslouchat hudbu, vemte si sluchátka, telefony se vyřizují venku nebo v loungi.
  • V rozmezí cca od 10-15 hodin probíhá v každém kapslovém hotelu úklid kapslí, takže musíte pryč. Buď úplně ven, nebo do lounge, to už je na vás, v posteli vás ale nenechají (čas úklidu bývá všude cca stejný, někde je to posunuté o hodinu třeba 11-16 nebo 12-17). Na recepci vám to při ubytování řeknou.
  • Pokud zůstáváte více dnů, můžete obvykle vyhodit po spaní do koše na prádlo i pyžamo s ručníkem, po úklidu vám ve většině kapslí dají nové.
  • Kouřit se v kapslových hotelech většinou nesmí. Některé ale mají přímo vyhrazené místnosti pro kuřáky. Nikdy to ale není poblíž oblečení nebo spacích boxů.
  • Když během dne odcházíte z hotelu, musíte zpravidla nechat klíč od skříňky / kapsle na recepci. Běžně ho měníte za klíček od skříňky na boty, protože ty se naopak nechávají u vstupu do hotelu.
  • Nenechávejte si v kapsli cennosti. Věřím, že by se vám nic neztratilo, ale pokud nemáte lepší verzi pokoje, který má zámek, počítejte s tím, že kapsle samotná se zatahuje pouze roletou.
  • Donést si vlastní jídlo do hotelu obvykle nevadí. Zakázáno je každopádně jíst / pít přímo v kapsli. Nestalo se mi ale, že by to někdo kontroloval. Jak si postel zasviníte je jen na vás 🙂

Jaké byly ty nejlepší kapsle, kde jsem spal?

  • Spa Hotel SOLE Susukino v Sapporu (strávil jsem 5 nocí)
    • Tohle je přesně ten hotel, který se bohužel ještě drží tradice a je pouze pro muže… Škoda. V první chvíli po ubytování jsem měl rozpačité pocity. Navenek vypadal hotel dobře, ale uvnitř mě pár věcí zarazilo. Třeba koupelny na našem patře nebyly úplně hezké. Nebyly špinavé, to ne, ale spíše docela opotřebené a některá umyvadla nefungovala. Od personálu jsem navíc nedostal do začátku moc informací a kdyby to byla moje první zkušenost s kapslí, byl bych asi docela zmatený. Kdybych tady strávil jednu noc, asi bych nebyl bůhvíjak nadšený, jenže… Ráno jsem zašel na snídani zdarma, od které jsem nečekal moc. A tam to začalo. Super nabídka jídla (viz foto): rýže / yakisoba nudle / smažené kuře / zelenina / miso polévka / salát / párky / kari / dresing / dva typy čajů / kafe). Jak si to namícháte je už jen na vás. Díky tomu jsem mimochodem zjistil, že hotel má vlastní restauraci, hned vedle ní je obrovská relaxační místnost s televizemi a komiksy (kam si můžete nechat jídlo donést) a za poplatek tady nabízí i masáže. O patro výše u recepce je hodně velká lázeň se sprchami a saunou. A personál umí alespoň v základech anglicky. Další výhodou je dostupnost, jen cca 20 minut pěšky od hlavního nádraží a pouze 3 minuty od atraktivní čtvrti Susukino. Kolem je velká spousta barů a dobrých restaurací, obchody. Mimochodem tady najdete taky vyhlášený Ramen Šingen. Doporučuji zajít! Průměrná známka hotelu je 8,2 a myslím, že by klidně mohla být i o něco vyšší. Jo a mají tady asi nejlepší internet, co jsem v kapslích za celou dobu naměřil (cca 30 MB download i upload).
V Sapporu dobře ví, jak má vypadat snídaně zdarma.
  • Cabin & Capsule Hotel J-SHIP v Ósace (strávil jsem 2 noci)
    • Tohle místo je v populární čtvrti Namba a nabízí skvělý komfort pro vaše spaní. Standardní nebo lepší kapsle, prostorné uzamykatelné skříňky, lounge s malou zahrádkou, televizí a automaty na pití i instantní nudle. Čaj a voda zdarma. Prostorné sprchy, záchody a vlastní lázeň. Velmi příjemný personál s obstojnou angličtinou. Ceny v rozmezí 380 – 550 Kč za noc. V okolí samoobsluha i pár restaurací. Průměrné hodnocení hotelu je 9,1 a já se tomu vůbec nedivím. Popsal jsem to sice stručně, ale je to tady vážně super. Pokud budete hledat něco v Ósace, rozhodně bych J-Ship zařadil do seznamu. Top místo.
Náramek s klíčem vypadá obvykle všude dost podobně.
  • First Cabin v Nagasaki (strávil jsem 2 noci)
    • Na první pohled mě dostaly nadstandardně veliké kapsle. Pokud máte strach z malých prostor, tak doporučuji na první pokus zkusit First Cabin, protože já si tam připadal jako král. Mají moc pěkné společné prostory a příjemný personál, který sice ne vždy uměl pomoct anglicky, vždy ale byli ochotní (pomohli mi třeba s tiskem dokumentů atp.). Pro pány je připravená i pěkná, byť menší, lázeň. Dámy na tom budou nepochybně stejně. Hotel je sice kousek dál od vlakového nádraží, ale pěšky sem dojdete pohodlně za 25 minut a podobně jako v Sapporu je i tenhle hotel blízko velmi atraktivní čtvrti, kde si to večer užijete díky spoustě lokálních podniků a venkovních stánků. Chinatown je hned za rohem. Jediné, k čemu bych měl výtku, je úložný prostor. Když kouknete dolů na fotku, je to ta první třetina černé poličky, kterou lze otevřít a vložit věci dovnitř. Na jednu stranu je skvělé, že máte vše hned u sebe, ale tím, jak je prostor úzký, je složité tam nasoukat třeba batoh nebo obecně více věcí. Není to z mojí strany ani tak stížnost, jako spíše malé povzdechnutí a věřím, že pro spoustu lidí to naopak žádný problém nebude.
Kapsle v Nagasaki jsou obrovské. A to na fotce ještě tak třetina chybí (visí tam televize).
  • Capsule Hotel v Hakodate (strávil jsem 1 noc)
    • Ze všech uvedených je tenhle hotel nejmenší co do počtu míst. Zároveň má ale ten nejlepší personál, jaký jsem zažil. Hned od začátku vám dají najevo, že jste tady velmi vítaní a to dělá hodně. Když potřebujete dorazit před check-inem, pohlídají vám věci, po zapsání vás zavedou do kapsle a ochotně se vším poradí. Hned dole je krásný lounge, kam si můžete sednout s jídlem nebo notebookem a v klidu pracovat. Mají tady dokonce i vlastní 100jenový miniobchůdek, kde najdete sladkosti, nápoje i něco k obědu. Nechybí ani alkohol. Čaj a voda zdarma jsou samozřejmost a je tady i pěkná mapa, kam mohou hosté připnout doporučení ze svých vlastních zemí. Taky jsem jedno přidal (jako druhý z Česka). Z nádraží sem dojdete volnou chůzí do 15 minut. Půjčují tady deštníky i kola (nevyužil jsem, ale myslím, že snad i zdarma). No a co se týče kapsle samotné, nemám jedinou výtku. Nějakým nedopatřením jsem si objednal superior kapsli, která ale byla za téměř stejnou cenu, jako ty klasické, takže moje spokojenost s tímto místem byla taková, že jsem uvažoval o setrvání alespoň další dvě noci… Snad příště. 
Jooo, tenhle lounge v Hakodate jsem si zamiloval. Už se těším, až se jednou vrátím.

Další dobré tipy? Nihonbashi Muromachi Bay Hotel v Tokiu / Capsule Hotel Cube v Hirošimě / Nine Hours v Sendai.

Máte ke kapslovým hotelům nějaký další dotaz? Dejte vědět!

1 komentář u „Praktický průvodce japonskou kapslí 2018“

Napsat komentář