Japonci se za roušky taky styděli, mají ale 100 let náskok

Přiznávám, nikdy jsem nebyl zastánce roušek a když se mnou v Japonsku někdo přes roušku mluvil, nemohl jsem se ubránit pocitu, že je to neslušné. Jenže ono není. Vlastně je. No, záleží, z jakého důvodu člověk roušku (obličejovou masku, chcete-li) nosí.

„Jenom někdy, když jsem nachlazený,“ odpověděl mi na dotaz Jak často nosíš roušku? kamarád Takajuki. Podobně by vám odpověděla velká část Japonců. Ještě před rokem 2010 nosilo roušky pravidelně pod 20 % obyvatel země, dneska jsou čísla nad 30 % a to samozřejmě nemluvím o výjimečné situaci, jako je současný koronavirus, kdy na ulici lidi bez roušky prakticky nepotkáte. Na druhou stranu, Taka žije a pracuje v Tokiu, na vesnici by ta koncentrace a chuť nosit přes obličej kus látky byla dost pravděpodobně menší.

Za všechno může chřipka

Když se zkusíte dopátrat k okamžiku, který zapříčinil, že dnes Japonci tak hojně nosí roušky, dostanete se k roku 1919 a epidemii Španělské chřipky (vypukla v roce 1918). Celosvětově má na svědomí desítky milionů lidí a jen v samotném Japonsku se počet úmrtí vydrápal skoro na půl milionu. Tehdy to začalo.

První masky byly trochu těžkopádné a využívaly kusy látky natažené přes kovové rámečky, jako vzduchové filtry pro dělníky v továrnách. Po epidemii chřipky se jich chytla široká veřejnost. Předchůdce roušek, které známe dnes, bez rámečků, se ale objevil až na konci 40. let minulého století.

Španělská chřipka každopádně nebyla jediným impulsem. Druhý přišel po velkém zemětřesení v roce 1923. Stovky tisíc domů pohltily požáry a prach a popel se ve vzduchu držely dlouhé týdny. Potřetí si Japonci význam roušek uvědomili při další chřipkové epidemii v polovině 30. let. To už byly docela běžnou součástí rodinné výbavy, takže je pak lidi využívali i v době poválečné industrializace a nekontrolovaného znečištění vzduchu (i díky na pyl bohatému japonskému cedru). No a když kolem roku 2009 dorazil další chřipkový virus H1N1, nošení roušek byl běžný standard.

Nemyslete si, i Japonci se za nošení roušek dlouho styděli. Několik desítek let. Změna se začala projevovat v podstatě až s nástupem nového tisíciletí. Do té doby je na sobě měli hlavně v situacích, kdy byli v davu lidí, třeba během ranní vlakové špičky, ale jen co se dostali pryč, zase roušku sundali. Ohleduplnost vůči ostatním každopádně pocit studu převážila.

Možná se tak narodila, možná je to Maybelline!

Ano, hlavním důvodem proč Japonci nosí roušku je ohleduplnost. Když je někdo nachlazený, drží se ho rýma, má alergii nebo se zkrátka necítí dobře, chrání své okolí tím, že si vezme roušku. A funguje to i opačně, když třeba víte, že venku řádí chřipka a vy se jí chcete pokud možno vyhnout. Hromadná doprava i veřejné prostory jsou v Japonsku často narvané k prasknutí (hlavně ve městech jako Tokio nebo Ósaka) a vyhnout se velké skupině lidí, když musíte do školy nebo do práce, zkrátka není zrovna jednoduché.

Obavy o zdraví už ale zdaleka nejsou jediným důvodem, proč Japonci roušky nosí. A je k zamyšlení, jestli tenhle zvyk v některých případech nepřerostl tu správnou míru.

Co další důvody? Japonci odpovídají:

  • v zimě mi hezky hřeje obličej
  • je to cool módní doplněk
  • ideální do přecpaného vlaku, který moc nevoní
  • nestihnu se nalíčit, tak si vezmu masku
  • dávám ostatním najevo, že s nimi nechci komunikovat
  • je to sociální bariéra
  • ve městě není dobrý vzduch
  • když jsem ve škole, nemusím dávat najevo emoce

Roušky jsou dneska v Japonsku obrovský byznys. Ročně se jich vyrobí přes 5 miliard a tržby se pohybují kolem 35 miliard jenů (cca 7 miliard Kč). Zdaleka přitom nejde jen o ty klasické, chirurgicky čistě bílé, ale nejrůznější vzorované a stylové masky. Najdete na nich Pokémony, samuraje, květiny, na co si jen vzpomenete. Když být nemocný, tak stylově, no ne? Některé masky mají ženám zeštíhlovat obličej a jak zjistíte v některých dotaznících, jsou muži, kterým ženy v rouškách připadají sexy, protože tak lépe vyniknou jejich oči.

Kdo se stydí, nesmí do města?

Tahle tradice do Japonska nepřišla ze dne na den, nemůžeme proto čekat, že se v Česku (v Evropě) situace přes noc změní a lidi si roušky oblíbí. Ani Japonce k tomu koneckonců nedovedla jedna epidemie, ale hned několik nešťastných událostí…

Přijdou vám roušky divné? Stydíte se nosit je na ulici? Ne? Já teda trochu jo. A to jsem je v Japonsku zažíval každý den. Tady na ně ale nejsme zvyklí a tak trochu koukám, jestli ostatní koukají. Anebo raději rovnou hledím do země (pro introverta nic nového). Japonci už tohle ale neřeší. Jasně, někdo je nosí méně, někdo více, někdo třeba skoro vůbec… Pořád je to ale běžná součást života, jako když si někdo v zimě vezme rukavice, aby nemrznul. Nošení obličejových masek je prostě normální a Japonci se dneska často diví, že my je nenosíme ani když jsme nemocní. Z čiré ohleduplnosti vůči ostatním.

Tak třeba teď pomalu začneme.

Napsat komentář