Mangový občasník: Berserk

Když už jsem se pustil do těch recenzí, vytáhnu ze šuplíku ještě jednu. Tipů na dobré čtení koneckonců není před Vánoci ani po nich nikdy dost. Na rozdíl od většiny ostatních komiksů z Japonska, které u nás vychází, je ale tahle jasná 18+ kategorie, takže s tím dopředu počítejte — přesvědčí vás o tom od první stránky. Co jiného byste ale taky čekali od série, která se jmenuje Berserk a na obálce má chlapa s ocelovou rukou a mečem, kterým by se daly krájet zahradní domky.

O vydání Berserka v češtině uvažovali principálové Nakladatelství CREW Petr Litoš a Jiří Pavlovský hodně dlouho, jenže se na něj pořád nějak nedostávalo. Na brněnském Animefestu v roce 2018 dokonce proběhlo netradiční hlasování, kde měli dát fandové najevo, kterou sérii by si přáli na našem trhu vidět. Dalo by se říct, že sekáč Kentaróa Miury neměl moc velkou konkurenci, jen pár dětí ze sirotčince Grace Field… Jenže ti malí usmrkanci ho nakonec převezli a místo temné fantasy si hlas lidu řekl o mangu Zaslíbená Země Nezemě. Klasika musela počkat a abych řekl pravdu, byl jsem za to i trochu rád — příběh Kaia Širaie pro mě byla neokoukaná novinka a zápletka zněla fajn. Jestli hledáte nějakou alternativu třeba k Death Note nebo vám nesedl nově vydávaný Ateliér špičatých klobouků, ZZM by se mohla trefit. Já kupuju dodnes a nelituju (brzy vychází devátý svazek). To jsem ale trochu odbočil.

Takže jak říkám, bylo rozhodnuto. Jenže kdo zná hlavního hrdinu Berserka, černého šermíře Gutse, ten dobře ví, že se tenhle borec nevzdá ani kdyby mu v cestě stály všechny stvůry z pekla, nebe nebo kdovíjakého dalšího zvráceného světa. A tak se brzy oklepal, naostřil svého Zabíječe draků a v červenci 2020 dorazil s plnou parádou do českých knihkupectví.

Berserk není váš šálek Bloody Mary? Navrhuji ředit Gutsovo násilí novými Pokémony nebo trochu odlehčenější, i když taky celkem drsnou mangou Moje hrdinská akademie.

Kamarád, kterého byste (ne)chtěli

Už si popravdě nevybavím, kdy přesně jsem se s Berserkem setkal poprvé. Bylo to každopádně před lety a dovedlo mě k němu anime, které, co si budeme povídat, zažilo své dobré i slabší chvilky (ukazuju na tebe, CGI série z roku 2016). O to více si teď užívám skvělou mangu. I když první svazek vyšel v originále už v roce 1990, zub času se na něm rozhodně nepodepsal — minimálně ne do té míry, aby mi to vadilo. Vlastně naopak vítám ten závan starých časů a parádní kresbu, která nabídne i ne vždy příjemné detaily. Koneckonců za návrhy monster, které Miura do příběhu sází, by se nestyděli ani velikáni oboru znepokojivých kreseb jako H.R. Giger nebo H.P. Lovecraft. Tohle rozhodně není vaše typická manga.

Kentaró Miura rád čerpá z pohádek a fantasy filmů — velkou inspirací pro vytvoření Berserka mu byla japonská Guin Saga, která vychází nepřetržitě od konce 70. let, ale taky západní filmy jako Excalibr nebo Barbar Conan. Jeho temný příběh je vystavený právě na těchto základech, zasazený do světa, který připomíná středověkou Evropu, jen ne tu romantickou verzi, ale opravdové období krutosti, kde vládne zmar, démoni a zloba. No a tím vším nás provází Guts.

Guts, svým okolím titulovaný jako černý šermíř, není hrdina, kterého si každý hned oblíbí. Je to spíše takový ten drsný kluk od vedle, se kterým byste se chtěli kamarádit, ale máte strach, že by vám podanou ruku možná usekl. A třeba taky ne. Jenže chcete to riskovat? Pro své chování má každopádně důvod a i když ho neodhalí na samém začátku, rozhodně doporučuji vytrvat. Jeho příběh má smysl a hloubku.

Jak hlásá obálka prvního svazku: Guts kráčí krajinou a v jeho stopách zůstávají mrtvoly nepřátel… a někdy i nevinných lidí, kteří se mu jen připletli pod nohy na jeho cestě za pomstou.

Tahle kniha je pro starý

Jak už jsem říkal v úvodu, komiksový Berserk dává od první stránky najevo, že byste ho dětem pod stromeček kupovat neměli — ledaže jste progresivní rodiče, kteří se dokáží vyrovnat s choulostivými dotazy svých potomků a nevadí vám nechat v noci rozsvícenou lampičku. Přestože tu a tam přinese trochu odlehčení a zábavy malý elf Puk, který (překvapivě) Gutsovi vděčí za záchranu života a od té doby ho následuje, pořád je to prostě nepěkné dobrodružství s nepěknými výjevy.

Jestli ale na druhou stranu máte pro strach uděláno, přežili jste pubertu a líbí se vám fantasy s prvky hororu, věřím, že si tuhle krvavou výpravu náležitě užijete. Bude to cesta, na které potkáte pár dobrých lidí a spoustu špatných. Tvory z mýtů, polobohy, démonické křížence. Občas taky někoho… ehm… bez šatů… Většina podobných setkání nekončí dobře ani pro jednu ze zúčastněných stran. A k tomu navíc mistr Miura servíruje i řadu podnětných dotazů a myšlenek, jako třeba: Je lidská společnost v zásadě dobrá nebo zlá?

Říká se, že první díly Berserka mají pomalý rozjezd a je pravda, že se toho krom seznámení s Gutsovou schopností ohánět se velkým mečem a cynickými poznámkami až tak moc nedozvíte. Můžete to ale brát jako úvod do světa, který vás bude nějakou dobu provázet. Koneckonců byla by škoda vystřílet si všechna tajemství hned ze startu. Však on se ten děj brzy hezky roztočí. Já osobně si první tři svazky, které už jsou venku, náležitě užil. Komiks mimochodem pokračuje i dnes a ani po 30 letech mu nedochází dech. Zdaleka není pro každého, ale je to fantastická série.

Napsat komentář