Výsledky průzkumu: Nejoblíbenější japonský podnik v ČR a SR
Dávno pryč jsou časy, kdy jsme chodili na suši do asijského bistra. Různě po Česku (i na Slovensku) dnes můžete navštívit autentické podniky s nabídkou, o jaké se nám -japo-nadšencům- před pár roky ani nesnilo.
I proto jsem se rozhodl udělat na sítích malý průzkum, kde jsem se ptal (hlavně) na to, který japonský podnik patří mezi vaše nejoblíbenější. Během dvou měsíců přišlo téměř 100 odpovědí.
Tady je výsledek.
Tento článek původně vyšel v mém newsletteru Šinkan-zen. Už ho odebíráte? 📬
O tom, že „vyhraje“ brněnská Manya jsem neměl pochyb. Pravidelně říkám, že jde o nejlepší japonský podnik v Česku. Zakladatelé Martin a Margita (⬅️ rozhovor) měli raketový nástup, který se jim podařilo udržet. Psali o nich foodblogeři i Forbes, a přestože začínali jako odborníci na suši, mně se dodneška zdá o jejich vepřových sendvičích. Lahoda.
Podobné to je s Ramenem Kazu, který už roky zdobí centrum Bratislavy. Jde snad o jediné místo v našem okolí, kde vás při vstupu oblaží ten pověstný pozdrav irašaimaseeeee! V Japonsku si na to zvyknete, tady je to rarita. A rámen samozřejmě dělají kvalitní, to se ví. Musím ale uznat, že nedaleké Shugetsu jim silně šlape na paty a řekl bych, že jen vinou umístění podniku nejsou známější. Je to vlastně můj černý kůň, který se do výběru nedostal.
Druhým takovým želízkem, které na seznamu nenajdete, je pražské Takumi. Když chci někam vyrazit na fakt dobrý rámen, jdu na jistotu k nim. Dělají ho skvěle. Vedle pop-up konceptu Anet a Zuzky alias Egg & Noodles (⬅️ rozhovor) jsou podle mě nejlepší v širém okolí.
Nic to každopádně nemění na tom, že odhlasovaná místa jsou výborná a mě vážně těší, jak pestrá nabídka tady dneska je. Krásně to koneckonců odráží i nové japonské podniky, které se u nás otevřely v poslední době:
- Bango — brněnské bistro se super nabídkou
- Carlitos — jedinečné spojení peruánské a japonské kuchyně
- Nippan Bakery — první fakticky japonská pekárna v Česku
- CurryUs — japonské kari je moje láska a konečně má vlastní podnik
- Takibi — BBQ na japonský způsob
S výjimkou prvního jsou teda všechny novinky (bohužel) v Praze, ale věřím, že se časem podobné koncepty dostanou i za hranice hlavního města. Pokud o nějakých víte, dejte mi vědět. Na seznamu k dnešku eviduju už přes 60 japo-podniků a tuším, že jsem nepokryl všechny.
Vzpomínat na Japonsko (anebo se naladit na první cestu) u dobrého jídla je teď zkrátka mnohem jednodušší, než kdy dřív. Mám z toho radost.
Yatta!
Dostal se do výběru i váš favorit?
PS: Alespoň na okraj musím vyzdvihnout i mou oblíbenou japonskou kavárnu Heiwa z Ostravy. Před časem doplnili menu o nové chuťovky k jídlu a fakt jim to jde.