Dotazník: Co je nejlepší japo-podnik v Česku a na Slovensku?

Kde je to nejlepší?! Kterou japonskou restauraci, kavárnu nebo bistro v Česku či na Slovensku by měl podle vás navštívit úplně každý? Víte o nějaké nové? A co je vaše oblíbené jídlo? Vytvořil jsem krátký mini-dotazník, kde můžete sdílet své tipy. Na konci z toho připravím výstup, který se bude hodit všem 😎 A kdybyste … A co bylo dál?

Eunjeong Hong: „V otevření japonsko-korejské restaurace mě podpořil kamarád.“

Když jsem se loni v létě doslechl, že se v Ostravě otevírá nová restaurace s rámenem, vyskočil jsem (v duchu) tři metry vysoko a praštil se hlavou o strop. Kam se hrabe suši, rámen prostě miluju! A jak jsem záhy zjistil, v Misone ho dělají moc dobrý.  Tahle restaurace každopádně není čistě japonská, spíše japonsko-korejská. … A co bylo dál?

Joši: „Abych zachoval chuť mých jídel, nemůžu dělat žádné kompromisy.“

Asi vás to nepřekvapí, ale navštěvování japonských podniků patří mezi moje nejoblíbenější kratochvíle. Bez ohledu na to, v jakém městě nebo zemi zrovna jsem. A co se nám v poslední době ztížilo cestování, doháním resty hlavně v Česku. Do některých restaurací vyrazím na vlastní pěst, jinam mě zavedou kamarádi — tak jsem se třeba díky … A co bylo dál?

Júsuke a Pavla: „Suši přenecháváme jiným. V Ostravě chceme dělat pravý ósacký streetfood.“

Potkali se v Ósace, teď spolu mají hospodu. A chodí jim tam lidi. O nějakých 9 tisíc kilometrů dál od místa, kde měli první rande, si manželé Júsuke a Pavla otevřeli podnik jménem Maido. Pravou japonskou hospodu v centru Ostravy. Dělají hlavně placky, točí pivo a jsou super. Když se v Česku otevře japonský podnik, … A co bylo dál?

Martin a Margita: „Hlavní tahák naší izakaji? Japonské jídlo plné umami a retro-maximanyální interiér.“

Na jednom z pikniků s kamarády jsme se shodli, že navzdory všem ušlechtilým myšlenkám a řečem o poznávání kultury, do Japonska všichni stejně jezdíme hlavně kvůli jídlu. A proč to taky zapírat, vždyť je skvělé! Kde ale na takové japonské hody zajít, když jsme zpátky doma? Ještě před pár roky to byl docela oříšek. Suši … A co bylo dál?

Daniela Kinoshita: „Zamilovala jsem se do atmosféry v buddhistických chrámech.“

„Zajeď si na Kójasan, je tam teď nová česká restaurace,“ říkala mi kamarádka Zíza, když jsme se jednou večer potkali v Ósace. Zajel jsem. Oslavili jsme tam s kamarády výročí 100 let Československa. A poznal jsem Danielu, která společně s manželem tenhle malý podnik mezi osmi vrcholky provozuje. Jejich restaurace Marutaka není tak úplně česká. … A co bylo dál?