Proč je japonské ovoce tak drahé?
Snažil jsem se na to přijít několik měsíců, zatímco jsem těkal pohledem z peněženky na ta krásná jablka. A už vím! Japonské ovoce je drahé, abychom si ho více vážili, protože takové jablko za dvacku si přece vychutnáte mnohem více, než když jich za stejnou cenu dostanete kilo…
Kdyby vám v Česku někdo přinesl jako svatební dar meloun, a skutečně tím nemyslím peníze, přinejmenším by vás to pobavilo, někoho možná urazilo. Ne tak v Japonsku. Zvlášť, kdyby to byl ten slavný čtvercový meloun z ostrova Šikoku, za který by štědrý host vysázel klidně i pár tisíc korun. V dávání dárků jsou totiž Japonci skuteční mistři a podarovat krásné, vyšlechtěné ovoce, to není přešlap, ale symbol přátelství a uznání – a možná taky částečně ukázka, že na tom nejste zase tak špatně. Musí to být ale ovoce jedinečné, kde je každá bobule, každý kus dokonalý a chuť se nedá slovy popsat. Krásným příkladem jsou vyhlášené bílé jahody o velikosti zatnuté pěsti. Takové kousky seženete obvykle ve speciálních obchodech nebo mají minimálně své vlastní regály.
Víte, že má Japonsko mnohem lepší jídla, než je suši? Už jsem o nich psal.
No jo, vy si ale určitě říkáte, vždyť tohle jsou přece luxusní kusy, to s běžným spotřebním ovocem nemá co dělat. A máte částečně pravdu. Když se někde ve zprávách mluví o šílených cenách ovoce v Japonsku, obvykle jsou na vině právě tyto speciality, které si normálně koupí málokdo. Na druhou stranu, oproti cenám, na které jsme zvyklí doma, si i za běžné ovoce budete muset připlatit klidně o pár desítek korun více (snad s výjimkou banánů). A to z několika důvodů…
Tlak na perfektní vzhled se projevuje všude. Co nevypadá hezky, nemá šanci, a ve srovnání s našimi supermarkety budete často překvapeni, jak krásné, velké a šťavnaté ovoce v japonských obchodech mají. To samozřejmě vede k tomu, že je třeba věnovat pěstování ještě větší péči, produkce je dražší, roste cena práce atd. Jestli je to dobře, nebo ne, to je na delší diskuzi.
Zadruhé. Na rozdíl od zeleniny, kterou je nutné mít při ruce prakticky denně, se bez ovoce obejdete a je tedy považováno spíše jako takový dezert, který si dáte jednou za čas, což opodstatní i jeho vyšší cenu. Spousta druhů se navíc pěstuje pouze v omezené lokalitě, takže produkce není tak velká.
No a můžeme se na to podívat i opačně, třeba tak, že to japonské ovoce vlastně drahé není, jen my jsme zvyklí na velmi nízké ceny a tím více jsme pak v šoku, když máme dát stovku za čtyři pěkné pomeranče. Co myslíte? Přehled cen nejen u potravin jsem připravil v samostatném článku.
Ovocnou kulturu Japonska zkrátka není radno podceňovat. Takže pamatujte: až vás někdo obdaruje hezkou jahodou nebo trsem vína, važte si jich, protože podobné gesto občas znamená více, než se na první pohled zdá. A taky to mimochodem může být ten nejlepší kousek ovoce, jaký jste kdy měli…
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.