NeoBara: „Už ve dvanácti jsem kreslila animované postavičky“

Když jsem loni brouzdal prostory festivalu Japonské dny v Ostravě, na první pohled mě zaujaly obrazy Báry Žižkové. Hned jsem si představil, jak se ty plakáty vyjímají u mě doma. Na podobné člověk často nenarazí, takže jsem ke stánku ihned přiskočil a dal se s autorkou do řeči. Pro Báru to byl shodou okolností vůbec … A co bylo dál?

Foto-ohlédnutí za Festivalem bonsají a japonské kultury 2022

Ode mě byste asi čekali něco jiného, ale musím se přiznat, že navštěvovat akce s japonskou tématikou se mi nedaří zrovna často. O to raději jsem byl za pozvání na červnový Festival bonsají a japonské kultury v Botanické zahradě v Praze. Hlavní program byl připravený na víkend 11.-12. června a právě tehdy jsem se zúčastnil. … A co bylo dál?

Katarina Kratochvílová: „Sledovat anime nebo mangu může být pro ilustrátory přínosné“

Mám to štěstí už pár let spolupracovat s výbornou ilustrátorkou Katarinou Kratochvílovou a velkou radost z toho, že se z nás krátce po seznámení stali kamarádi. Přemluvit Katarinu k rozhovoru mi ale přece jen chvíli zabralo. „Co já mám společného s Japonskem,“ říkala mi opakovaně. V její tvorbě přitom najdete hned několik Japonskem inspirovaných motivů. … A co bylo dál?

Sladké umění: Tradiční japonské cukroví wagaši vám učaruje na první pohled

Máte rádi sladké? Takové, které skvěle chutná a je tak krásné na pohled, až je vám někdy líto se do něj pustit? V tom případě byste měli poznat japonské wagaši. Wagaši je, zjednodušeně řečeno, japonské tradiční cukroví. Tento termín vznikl někdy počátkem období Meidži (druhá polovina 19. – počátek 20. století) pro odlišení cukroví japonského … A co bylo dál?

Sakurová princezna Suzanka: „Bylo mi ctí reprezentovat Českou republiku“

Slyšeli jste někdy o Sakurových královnách nebo princeznách? Jestli ano, klobouk dolů. A jestli ne, nevadí. Něco vám o nich dneska povíme — třeba to, že se tímto titulem může pyšnit i jedna Češka.  Všechno ukazuje na to, že úplně první nositelkou „sakurové šerpy“ se stala v roce 1937 malá Sakiko Saitó, dcera tehdejšího velvyslance … A co bylo dál?

Eunjeong Hong: „V otevření japonsko-korejské restaurace mě podpořil kamarád.“

Když jsem se loni v létě doslechl, že se v Ostravě otevírá nová restaurace s rámenem, vyskočil jsem (v duchu) tři metry vysoko a praštil se hlavou o strop. Kam se hrabe suši, rámen prostě miluju! A jak jsem záhy zjistil, v Misone ho dělají moc dobrý.  Tahle restaurace každopádně není čistě japonská, spíše japonsko-korejská. … A co bylo dál?

Zabalte si letos dárky originálně. Naučte se metodu furošiki

Chystáme pro vás velký článek o metodě vázání šátků furošiki. Protože jsou ale za rohem Vánoce a zrovna k nim se tohle téma docela hodí, jako malou ochutnávku zatím posíláme hrstku videí. Třeba vás inspirují, jak letos dárky zabalit jinak a originálně. Furošiki je šátek (dnes už) ve tvaru čtverce různých rozměrů a motivů. Jeho … A co bylo dál?

Joši: „Abych zachoval chuť mých jídel, nemůžu dělat žádné kompromisy.“

Asi vás to nepřekvapí, ale navštěvování japonských podniků patří mezi moje nejoblíbenější kratochvíle. Bez ohledu na to, v jakém městě nebo zemi zrovna jsem. A co se nám v poslední době ztížilo cestování, doháním resty hlavně v Česku. Do některých restaurací vyrazím na vlastní pěst, jinam mě zavedou kamarádi — tak jsem se třeba díky … A co bylo dál?

Rjóko Nagara: „Vždycky jsem chtěla z malování udělat svou profesi.“

V srpnu jsem navštívil Berlín. Jednoduše proto, že jsem měl po tom covidovém roce obrovské nutkání někam vyrazit a tímhle městem jsem doposud vždy jen projížděl — a jednou se snažil přečkat noc na rozkopaném autobusovém nádraží. Ale to je jiný příběh. Nebudu vám lhát, úplnou náhodou jsem si destinaci přece jen nevybral. Mimo to, … A co bylo dál?

Jaké knihy vás připraví na cestu do Japonska?

Internet je super, ale když jste na místě, kde k němu nemáte přístup (což se v Japonsku může stát častěji, než byste čekali), budete rádi za knihu. No a protože se mi doma všelijakých tištěných průvodců a příruček nastřádalo celkem dost, říkám si, že by to stálo za článek. Některé tituly se hodí do batohu, … A co bylo dál?

Júsuke a Pavla: „Suši přenecháváme jiným. V Ostravě chceme dělat pravý ósacký streetfood.“

Potkali se v Ósace, teď spolu mají hospodu. A chodí jim tam lidi. O nějakých 9 tisíc kilometrů dál od místa, kde měli první rande, si manželé Júsuke a Pavla otevřeli podnik jménem Maido. Pravou japonskou hospodu v centru Ostravy. Dělají hlavně placky, točí pivo a jsou super. Když se v Česku otevře japonský podnik, … A co bylo dál?