NeoBara: „Už ve dvanácti jsem kreslila animované postavičky“

Když jsem loni brouzdal prostory festivalu Japonské dny v Ostravě, na první pohled mě zaujaly obrazy Báry Žižkové. Hned jsem si představil, jak se ty plakáty vyjímají u mě doma. Na podobné člověk často nenarazí, takže jsem ke stánku ihned přiskočil a dal se s autorkou do řeči. Pro Báru to byl shodou okolností vůbec … A co bylo dál?

Foto-ohlédnutí za Festivalem bonsají a japonské kultury 2022

Ode mě byste asi čekali něco jiného, ale musím se přiznat, že navštěvovat akce s japonskou tématikou se mi nedaří zrovna často. O to raději jsem byl za pozvání na červnový Festival bonsají a japonské kultury v Botanické zahradě v Praze. Hlavní program byl připravený na víkend 11.-12. června a právě tehdy jsem se zúčastnil. … A co bylo dál?

Katarina Kratochvílová: „Sledovat anime nebo mangu může být pro ilustrátory přínosné“

Mám to štěstí už pár let spolupracovat s výbornou ilustrátorkou Katarinou Kratochvílovou a velkou radost z toho, že se z nás krátce po seznámení stali kamarádi. Přemluvit Katarinu k rozhovoru mi ale přece jen chvíli zabralo. „Co já mám společného s Japonskem,“ říkala mi opakovaně. V její tvorbě přitom najdete hned několik Japonskem inspirovaných motivů. … A co bylo dál?

Sladké umění: Tradiční japonské cukroví wagaši vám učaruje na první pohled

Máte rádi sladké? Takové, které skvěle chutná a je tak krásné na pohled, až je vám někdy líto se do něj pustit? V tom případě byste měli poznat japonské wagaši. Wagaši je, zjednodušeně řečeno, japonské tradiční cukroví. Tento termín vznikl někdy počátkem období Meidži (druhá polovina 19. – počátek 20. století) pro odlišení cukroví japonského … A co bylo dál?

Sakurová princezna Suzanka: „Bylo mi ctí reprezentovat Českou republiku“

Slyšeli jste někdy o Sakurových královnách nebo princeznách? Jestli ano, klobouk dolů. A jestli ne, nevadí. Něco vám o nich dneska povíme — třeba to, že se tímto titulem může pyšnit i jedna Češka.  Všechno ukazuje na to, že úplně první nositelkou „sakurové šerpy“ se stala v roce 1937 malá Sakiko Saitó, dcera tehdejšího velvyslance … A co bylo dál?

Eunjeong Hong: „V otevření japonsko-korejské restaurace mě podpořil kamarád.“

Když jsem se loni v létě doslechl, že se v Ostravě otevírá nová restaurace s rámenem, vyskočil jsem (v duchu) tři metry vysoko a praštil se hlavou o strop. Kam se hrabe suši, rámen prostě miluju! A jak jsem záhy zjistil, v Misone ho dělají moc dobrý.  Tahle restaurace každopádně není čistě japonská, spíše japonsko-korejská. … A co bylo dál?

Zabalte si letos dárky originálně. Naučte se metodu furošiki

Chystáme pro vás velký článek o metodě vázání šátků furošiki. Protože jsou ale za rohem Vánoce a zrovna k nim se tohle téma docela hodí, jako malou ochutnávku zatím posíláme hrstku videí. Třeba vás inspirují, jak letos dárky zabalit jinak a originálně. Furošiki je šátek (dnes už) ve tvaru čtverce různých rozměrů a motivů. Jeho … A co bylo dál?

Joši: „Abych zachoval chuť mých jídel, nemůžu dělat žádné kompromisy.“

Asi vás to nepřekvapí, ale navštěvování japonských podniků patří mezi moje nejoblíbenější kratochvíle. Bez ohledu na to, v jakém městě nebo zemi zrovna jsem. A co se nám v poslední době ztížilo cestování, doháním resty hlavně v Česku. Do některých restaurací vyrazím na vlastní pěst, jinam mě zavedou kamarádi — tak jsem se třeba díky … A co bylo dál?

Rjóko Nagara: „Vždycky jsem chtěla z malování udělat svou profesi.“

V srpnu jsem navštívil Berlín. Jednoduše proto, že jsem měl po tom covidovém roce obrovské nutkání někam vyrazit a tímhle městem jsem doposud vždy jen projížděl — a jednou se snažil přečkat noc na rozkopaném autobusovém nádraží. Ale to je jiný příběh. Nebudu vám lhát, úplnou náhodou jsem si destinaci přece jen nevybral. Mimo to, … A co bylo dál?

Jaké knihy vás připraví na cestu do Japonska?

Internet je super, ale když jste na místě, kde k němu nemáte přístup (což se v Japonsku může stát častěji, než byste čekali), budete rádi za knihu. No a protože se mi doma všelijakých tištěných průvodců a příruček nastřádalo celkem dost, říkám si, že by to stálo za článek. Některé tituly se hodí do batohu, … A co bylo dál?

Júsuke a Pavla: „Suši přenecháváme jiným. V Ostravě chceme dělat pravý ósacký streetfood.“

Potkali se v Ósace, teď spolu mají hospodu. A chodí jim tam lidi. O nějakých 9 tisíc kilometrů dál od místa, kde měli první rande, si manželé Júsuke a Pavla otevřeli podnik jménem Maido. Pravou japonskou hospodu v centru Ostravy. Dělají hlavně placky, točí pivo a jsou super. Když se v Česku otevře japonský podnik, … A co bylo dál?

Promiň, sumó, Japonci žerou baseball

„Kdybys mi řekl, že sedíme uprostřed fanklubu domácího týmu, vzal bych si jiné tričko.“ Můj kamarád Takajuki má specifický smysl pro humor. Třeba když ho poprosíte, aby koupil lístky na baseball, usadí vás přímo mezi modře zbarvené fanoušky Jokohamy… Přestože dobře ví, že držíte palce hostujícím žluto-bílo-černým Tygrům z Ósaky. Naštěstí už ho chvíli znám, … A co bylo dál?