Júsuke a Pavla: „Suši přenecháváme jiným. V Ostravě chceme dělat pravý ósacký streetfood.“

Potkali se v Ósace, teď spolu mají hospodu. A chodí jim tam lidi. O nějakých 9 tisíc kilometrů dál od místa, kde měli první rande, si manželé Júsuke a Pavla otevřeli podnik jménem Maido. Pravou japonskou hospodu v centru Ostravy. Dělají hlavně placky, točí pivo a jsou super. Když se v Česku otevře japonský podnik, … A co bylo dál?

Promiň, sumó, Japonci žerou baseball

„Kdybys mi řekl, že sedíme uprostřed fanklubu domácího týmu, vzal bych si jiné tričko.“ Můj kamarád Takajuki má specifický smysl pro humor. Třeba když ho poprosíte, aby koupil lístky na baseball, usadí vás přímo mezi modře zbarvené fanoušky Jokohamy… Přestože dobře ví, že držíte palce hostujícím žluto-bílo-černým Tygrům z Ósaky. Naštěstí už ho chvíli znám, … A co bylo dál?

Jan Kudla: „Ósaka pro mě rozhodně nebyla láska na první pohled.“

Česko-japonské centrum v Ostravě jsem docela dlouho vnímal jen z povzdálí. Řekl bych, že jsem k tomu měl nějaký důvod, ale nám introvertům stačí k omíjení nových míst vlastně docela málo. Možná, že jsem ho dokonce už někdy dříve navštívil, ale popravdě si to úplně nepamatuju. Co si na druhou stranu vybavuju naprosto přesně je … A co bylo dál?