Labužníkův průvodce Japonskem #1 Co ochutnat v Tokiu

Tolik jídla. Tooooolik! Jestli do Japonska nejedete za kulinářskými zážitky, lžete. Aspoň trochu určitě. Přesvědčím vás. I když tenhle seznam píšu hlavně pro sebe, abych nezapomněl, kam se chci vrátit, bude zároveň i lákadlem pro vás. A protože jsem loni nejvíce času strávil v Tokiu, začnu své obžerské putování právě tam. Abych to ještě uvedl … A co bylo dál?

Zapište si za uši, že není to jen o suši

Jíš ty vůbec něco jiného, než suši? A kolikrát jsi ho už měl? Nepřejedlo se ti? Tak zhruba v tomto duchu probíhá moje konverzace o jídle s lidmi, kteří se zajímají o japonské stravování. Navzdory tomu, jak moc mě tyhle otázky vytáčí, jim to ale nemůžu mít za zlé. Pojďme si udělat kulinářskou osvětu. Jo … A co bylo dál?

Jak na suši + zrnko historie

Suši patří mezi nejikoničtější japonská jídla, co o něm ale vlastně víme? Objevili ho Japonci? Může se jíst rukama? A proč za smíchání wasabi se sojovkou dostanete hůlkami přes prsty? Je čas vyvrátit několik polopravd. Nesedejte si, tahle lekce z historie bude krátká. Původ suši (すし) není v Japonsku, tam se dostalo z Číny až někdy … A co bylo dál?

Jak se vyhnout zděšeným pohledům u jídla

Pár základních pravidel stolování, které se vyplatí znát: Před jídlem je běžné popřát dobrou chuť — itadakimasu (いただきます) a na konci pro změnu za dobré jídlo poděkovat — gochisousama deshita (ごちそうさま でした). Hůlkám se nevyhnete. Pokud vás jejich používání děsí, zkuste pocvičit už doma, není to těžké. Je zvykem, že se hůlky drží v pravé … A co bylo dál?