Hůlková odyssea

Hůlky beru jako součást klasického příboru. Doma se mi jich válí už 12 párů a někdy je mám v ruce častěji než vidličku s nožem. Logicky mě proto zajímalo, odkud se vzaly, protože odpověď “v obchodě” mě dostatečně neuspokojila. A tak jsem si o nich něco načetl. Pro první hůlky bychom se museli vrátit o 5.000 let … A co bylo dál?

Jak na suši + zrnko historie

Suši patří mezi nejikoničtější japonská jídla, co o něm ale vlastně víme? Objevili ho Japonci? Může se jíst rukama? A proč za smíchání wasabi se sojovkou dostanete hůlkami přes prsty? Je čas vyvrátit několik polopravd. Nesedejte si, tahle lekce z historie bude krátká. Původ suši (すし) není v Japonsku, tam se dostalo z Číny až někdy … A co bylo dál?

Jak se vyhnout zděšeným pohledům u jídla

Pár základních pravidel stolování, které se vyplatí znát: Před jídlem je běžné popřát dobrou chuť — itadakimasu (いただきます) a na konci pro změnu za dobré jídlo poděkovat — gochisousama deshita (ごちそうさま でした). Hůlkám se nevyhnete. Pokud vás jejich používání děsí, zkuste pocvičit už doma, není to těžké. Je zvykem, že se hůlky drží v pravé … A co bylo dál?