Jak se dostat do Japonska i v době koronaviru?

V březnu jsem musel zrušit svou plánovanou cestu do Ósaky. Dva týdny před odletem. Nouzový stav je zkrátka nouzový stav. Letenky pořád držím, jenže hranice Japonska jsou pro Čechy pořád zavřené a tak to vypadá, že se do země samurajů jen tak nedostaneme. Co s tím? Mám pro vás několik tipů, které vás na východ … A co bylo dál?

Daniela Kinoshita: „Zamilovala jsem se do atmosféry v buddhistických chrámech.“

„Zajeď si na Kójasan, je tam teď nová česká restaurace,“ říkala mi kamarádka Zíza, když jsme se jednou večer potkali v Ósace. Zajel jsem. Oslavili jsme tam s kamarády výročí 100 let Československa. A poznal jsem Danielu, která společně s manželem tenhle malý podnik mezi osmi vrcholky provozuje. Jejich restaurace Marutaka není tak úplně česká. … A co bylo dál?

Vojta Klézl: Co sníst a vypít za týden v Tokiu

Přiznejte si to. Do Japonska nejedete jen za kulturou, lidmi a přírodou, ale taky se pořádně najíst. Ostatně pokud navštívíte Japonsko jako já poprvé, budete asi překvapení, kolik toho jsou schopni Japonci do sebe nasoukat, a večer vás možná zaskočí, až potkáte slušně oblečené chlápky mírně řečeno našrot. No a jelikož byl Dan po celý … A co bylo dál?

Labužníkův průvodce Japonskem #2 Chuťovky z Asakusy

Tokio je tak velké, že bych celý rok mohl psát kulinářského průvodce jen o něm. Abychom to ale nepřeháněli, věnuji mu zatím jen dva díly a tohle je ten druhý z nich — zaměřený speciálně na oblíbenou čtvrť Asakusa a její chuťovky. V hlavním městě je Asakusa jedna z těch oblastí, kterou vás průvodci nenechají minout … A co bylo dál?

Labužníkův průvodce Japonskem #1 Co ochutnat v Tokiu

Tolik jídla. Tooooolik! Jestli do Japonska nejedete za kulinářskými zážitky, lžete. Aspoň trochu určitě. Přesvědčím vás. I když tenhle seznam píšu hlavně pro sebe, abych nezapomněl, kam se chci vrátit, bude zároveň i lákadlem pro vás. A protože jsem loni nejvíce času strávil v Tokiu, začnu své obžerské putování právě tam. Abych to ještě uvedl … A co bylo dál?

5 rámenů, kvůli kterým stojí za to vytáhnout paty z Tokia

Rámen je pro mě japonské jídlo číslo jedna. Už jsem to jednou psal, ale opakování je… Však to znáte. Dobrých restaurací jsou v Japonsku tisíce. Těch nejlepších možná stovky. Michelinskou hvězdu mají dvě. Ty jsou v Tokiu. Kam si ale zajít na ten nejlepší rámen, když budete někde daleko od hlavního města? Dám vám svých … A co bylo dál?

Bento boxy: Kdo naskládal první oběd do krabičky?

Už dlouho jsem netrpěl tak, jako když jsem před dvěma týdny procházel fotky z Japonska. A to jsem mezitím dokonce dvakrát navštívil zubaře. Tak mi chybí. Tak po něm teskním. Nejraději bych se jím celý zasypal a nevycházel ven. Jídlo! Křupavé krevetky, ryby na suši rovnou z moře a rámen, co prohřeje tělo tak, že ve … A co bylo dál?

Hůlková odyssea

Hůlky beru jako součást klasického příboru. Doma se mi jich válí už 12 párů a někdy je mám v ruce častěji než vidličku s nožem. Logicky mě proto zajímalo, odkud se vzaly, protože odpověď “v obchodě” mě dostatečně neuspokojila. A tak jsem si o nich něco načetl. Pro první hůlky bychom se museli vrátit o 5.000 let … A co bylo dál?

Zapište si za uši, že není to jen o suši

Jíš ty vůbec něco jiného, než suši? A kolikrát jsi ho už měl? Nepřejedlo se ti? Tak zhruba v tomto duchu probíhá moje konverzace o jídle s lidmi, kteří se zajímají o japonské stravování. Navzdory tomu, jak moc mě tyhle otázky vytáčí, jim to ale nemůžu mít za zlé. Pojďme si udělat kulinářskou osvětu. Jo … A co bylo dál?

Když nevíte kam, jeďte do Kjóta

Tohle město vás nikdy nezklame. Je to přesně ten typ místa, kde můžete strávit celý svůj pobyt a stejně budete každý den žasnout nad novými objevy. Tady se nestačí podívat na top 10 věcí, které vidět, hledejte minimálně top 50. Na Japonsko není Kjóto nějak extra velké město, přes 1,5 miliónu obyvatel ho řadí až na šesté … A co bylo dál?

Jak se vyhnout zděšeným pohledům u jídla

Pár základních pravidel stolování, které se vyplatí znát: Před jídlem je běžné popřát dobrou chuť — itadakimasu (いただきます) a na konci pro změnu za dobré jídlo poděkovat — gochisousama deshita (ごちそうさま でした). Hůlkám se nevyhnete. Pokud vás jejich používání děsí, zkuste pocvičit už doma, není to těžké. Je zvykem, že se hůlky drží v pravé … A co bylo dál?