Sladké umění: Tradiční japonské cukroví wagaši vám učaruje na první pohled

Máte rádi sladké? Takové, které skvěle chutná a je tak krásné na pohled, až je vám někdy líto se do něj pustit? V tom případě byste měli poznat japonské wagaši. Wagaši je, zjednodušeně řečeno, japonské tradiční cukroví. Tento termín vznikl někdy počátkem období Meidži (druhá polovina 19. – počátek 20. století) pro odlišení cukroví japonského … A co bylo dál?

Egg & Noodles: „Když jsme začínaly, rámen u nás nikdo neznal“

Když jsem o Egg & Noodles neboli Anet a Zuzce slyšel poprvé, nevěnoval jsem jim velkou pozornost a možná byl naopak i trochu skeptický. No tak dvě holky v Brně dělají rámen, to už dneska není nic tak neobvyklého. Ani v Česku. Jak ke mně ale postupem času chodily další a další pozitivní ohlasy, nebudu … A co bylo dál?

Ze zákulisí: Jak to vypadá v kuchyni japonské hospůdky Maido?

Zajímalo vás někdy, jak to asi vypadá v kuchyni vaší oblíbené restaurace? Co všechno se musí stát, než vám přinesou jídlo na stůl? A jste si jistí, že byste tam pak nepřestali chodit? Já jsem zvědavý byl a protože mé gurmánské srdce patří už nějaký čas japonské hospůdce Maido, chtěl jsem nakouknout právě tam. Upřímně, … A co bylo dál?

Martin a Margita: „Hlavní tahák naší izakaji? Japonské jídlo plné umami a retro-maximanyální interiér.“

Na jednom z pikniků s kamarády jsme se shodli, že navzdory všem ušlechtilým myšlenkám a řečem o poznávání kultury, do Japonska všichni stejně jezdíme hlavně kvůli jídlu. A proč to taky zapírat, vždyť je skvělé! Kde ale na takové japonské hody zajít, když jsme zpátky doma? Ještě před pár roky to byl docela oříšek. Suši … A co bylo dál?

Jak se dostat do Japonska i v době koronaviru?

V březnu jsem musel zrušit svou plánovanou cestu do Ósaky. Dva týdny před odletem. Nouzový stav je zkrátka nouzový stav. Letenky pořád držím, jenže hranice Japonska jsou pro Čechy pořád zavřené a tak to vypadá, že se do země samurajů jen tak nedostaneme. Co s tím? Mám pro vás několik tipů, které vás na východ … A co bylo dál?

Daniela Kinoshita: „Zamilovala jsem se do atmosféry v buddhistických chrámech.“

„Zajeď si na Kójasan, je tam teď nová česká restaurace,“ říkala mi kamarádka Zíza, když jsme se jednou večer potkali v Ósace. Zajel jsem. Oslavili jsme tam s kamarády výročí 100 let Československa. A poznal jsem Danielu, která společně s manželem tenhle malý podnik mezi osmi vrcholky provozuje. Jejich restaurace Marutaka není tak úplně česká. … A co bylo dál?

Vojta Klézl: Co sníst a vypít za týden v Tokiu

Přiznejte si to. Do Japonska nejedete jen za kulturou, lidmi a přírodou, ale taky se pořádně najíst. Ostatně pokud navštívíte Japonsko jako já poprvé, budete asi překvapení, kolik toho jsou schopni Japonci do sebe nasoukat, a večer vás možná zaskočí, až potkáte slušně oblečené chlápky mírně řečeno našrot. No a jelikož byl Dan po celý … A co bylo dál?

Labužníkův průvodce Japonskem #2 Chuťovky z Asakusy

Tokio je tak velké, že bych celý rok mohl psát kulinářského průvodce jen o něm. Abychom to ale nepřeháněli, věnuji mu zatím jen dva díly a tohle je ten druhý z nich — zaměřený speciálně na oblíbenou čtvrť Asakusa a její chuťovky. V hlavním městě je Asakusa jedna z těch oblastí, kterou vás průvodci nenechají minout … A co bylo dál?

Labužníkův průvodce Japonskem #1 Co ochutnat v Tokiu

Tolik jídla. Tooooolik! Jestli do Japonska nejedete za kulinářskými zážitky, lžete. Aspoň trochu určitě. Přesvědčím vás. I když tenhle seznam píšu hlavně pro sebe, abych nezapomněl, kam se chci vrátit, bude zároveň i lákadlem pro vás. A protože jsem loni nejvíce času strávil v Tokiu, začnu své obžerské putování právě tam. Abych to ještě uvedl … A co bylo dál?

5 rámenů, kvůli kterým stojí za to vytáhnout paty z Tokia

Rámen je pro mě japonské jídlo číslo jedna. Už jsem to jednou psal, ale opakování je… Však to znáte. Dobrých restaurací jsou v Japonsku tisíce. Těch nejlepších možná stovky. Michelinskou hvězdu mají dvě. Ty jsou v Tokiu. Kam si ale zajít na ten nejlepší rámen, když budete někde daleko od hlavního města? Dám vám svých … A co bylo dál?

Bento boxy: Kdo naskládal první oběd do krabičky?

Už dlouho jsem netrpěl tak, jako když jsem před dvěma týdny procházel fotky z Japonska. A to jsem mezitím dokonce dvakrát navštívil zubaře. Tak mi chybí. Tak po něm teskním. Nejraději bych se jím celý zasypal a nevycházel ven. Jídlo! Křupavé krevetky, ryby na suši rovnou z moře a rámen, co prohřeje tělo tak, že ve … A co bylo dál?

Hůlková odyssea

Hůlky beru jako součást klasického příboru. Doma se mi jich válí už 12 párů a někdy je mám v ruce častěji než vidličku s nožem. Logicky mě proto zajímalo, odkud se vzaly, protože odpověď „v obchodě“ mě dostatečně neuspokojila. A tak jsem si o nich něco načetl. Pro první hůlky bychom se museli vrátit o 5.000 let … A co bylo dál?