Výsledky průzkumu: Nejoblíbenější japonský podnik v ČR a SR

Dávno pryč jsou časy, kdy jsme chodili na suši do asijského bistra. Různě po Česku (i na Slovensku) dnes můžete navštívit autentické podniky s nabídkou, o jaké se nám -japo-nadšencům- před pár roky ani nesnilo. I proto jsem se rozhodl udělat na sítích malý průzkum, kde jsem se ptal (hlavně) na to, který japonský podnik patří … A co bylo dál?

Dotazník: Co je nejlepší japo-podnik v Česku a na Slovensku?

Kde je to nejlepší?! Kterou japonskou restauraci, kavárnu nebo bistro v Česku či na Slovensku by měl podle vás navštívit úplně každý? Víte o nějaké nové? A co je vaše oblíbené jídlo? Vytvořil jsem krátký mini-dotazník, kde můžete sdílet své tipy. Na konci z toho připravím výstup, který se bude hodit všem 😎 Dotazník skončil, … A co bylo dál?

Co ochutnat z japonských potravin?

Představte si následující situaci. Jste v Japonsku, máte hlad, před restaurací je fronta na tři hodiny (to ani není nadsázka), takže zapadnete do první samoobsluhy. Jenže lokální potraviny vám nic neříkají… Dáte si jablko? Sotva, je moc drahé. Hledáte dál. Nechcete vybrat špatně. Už byste snědli i ten řízek, co jste si zabalili ještě doma … A co bylo dál?

Sladké umění: Tradiční japonské cukroví wagaši vám učaruje na první pohled

Máte rádi sladké? Takové, které skvěle chutná a je tak krásné na pohled, až je vám někdy líto se do něj pustit? V tom případě byste měli poznat japonské wagaši. Wagaši je, zjednodušeně řečeno, japonské tradiční cukroví. Tento termín vznikl někdy počátkem období Meidži (druhá polovina 19. – počátek 20. století) pro odlišení cukroví japonského … A co bylo dál?

Egg & Noodles: „Když jsme začínaly, rámen u nás nikdo neznal“

Když jsem o Egg & Noodles neboli Anet a Zuzce slyšel poprvé, nevěnoval jsem jim velkou pozornost a možná byl naopak i trochu skeptický. No tak dvě holky v Brně dělají rámen, to už dneska není nic tak neobvyklého. Ani v Česku. Jak ke mně ale postupem času chodily další a další pozitivní ohlasy, nebudu … A co bylo dál?

Ze zákulisí: Jak to vypadá v kuchyni japonské hospůdky Maido?

Zajímalo vás někdy, jak to asi vypadá v kuchyni vaší oblíbené restaurace? Co všechno se musí stát, než vám přinesou jídlo na stůl? A jste si jistí, že byste tam pak nepřestali chodit? Já jsem zvědavý byl a protože mé gurmánské srdce patří už nějaký čas japonské hospůdce Maido, chtěl jsem nakouknout právě tam. Upřímně, … A co bylo dál?

Martin a Margita: „Hlavní tahák naší izakaji? Japonské jídlo plné umami a retro-maximanyální interiér.“

Na jednom z pikniků s kamarády jsme se shodli, že navzdory všem ušlechtilým myšlenkám a řečem o poznávání kultury, do Japonska všichni stejně jezdíme hlavně kvůli jídlu. A proč to taky zapírat, vždyť je skvělé! Kde ale na takové japonské hody zajít, když jsme zpátky doma? Ještě před pár roky to byl docela oříšek. Suši … A co bylo dál?

Jak se dostat do Japonska i v době koronaviru?

V březnu jsem musel zrušit svou plánovanou cestu do Ósaky. Dva týdny před odletem. Nouzový stav je zkrátka nouzový stav. Letenky pořád držím, jenže hranice Japonska jsou pro Čechy pořád zavřené a tak to vypadá, že se do země samurajů jen tak nedostaneme. Co s tím? Mám pro vás několik tipů, které vás na východ … A co bylo dál?

Daniela Kinoshita: „Zamilovala jsem se do atmosféry v buddhistických chrámech.“

„Zajeď si na Kójasan, je tam teď nová česká restaurace,“ říkala mi kamarádka Zíza, když jsme se jednou večer potkali v Ósace. Zajel jsem. Oslavili jsme tam s kamarády výročí 100 let Československa. A poznal jsem Danielu, která společně s manželem tenhle malý podnik mezi osmi vrcholky provozuje. Jejich restaurace Marutaka není tak úplně česká. … A co bylo dál?

Vojta Klézl: Co sníst a vypít za týden v Tokiu

Přiznejte si to. Do Japonska nejedete jen za kulturou, lidmi a přírodou, ale taky se pořádně najíst. Ostatně pokud navštívíte Japonsko jako já poprvé, budete asi překvapení, kolik toho jsou schopni Japonci do sebe nasoukat, a večer vás možná zaskočí, až potkáte slušně oblečené chlápky mírně řečeno našrot. No a jelikož byl Dan po celý … A co bylo dál?

Labužníkův průvodce Japonskem #2 Chuťovky z Asakusy

Tokio je tak velké, že bych celý rok mohl psát kulinářského průvodce jen o něm. Abychom to ale nepřeháněli, věnuji mu zatím jen dva díly a tohle je ten druhý z nich — zaměřený speciálně na oblíbenou čtvrť Asakusa a její chuťovky. V hlavním městě je Asakusa jedna z těch oblastí, kterou vás průvodci nenechají minout … A co bylo dál?

Labužníkův průvodce Japonskem #1 Co ochutnat v Tokiu

Tolik jídla. Tooooolik! Jestli do Japonska nejedete za kulinářskými zážitky, lžete. Aspoň trochu určitě. Přesvědčím vás. I když tenhle seznam píšu hlavně pro sebe, abych nezapomněl, kam se chci vrátit, bude zároveň i lákadlem pro vás. A protože jsem loni nejvíce času strávil v Tokiu, začnu své obžerské putování právě tam. Abych to ještě uvedl … A co bylo dál?