Co ochutnat z japonských potravin?

Představte si následující situaci. Jste v Japonsku, máte hlad, před restaurací je fronta na tři hodiny (to ani není nadsázka), takže zapadnete do první samoobsluhy. Jenže lokální potraviny vám nic neříkají… Dáte si jablko? Sotva, je moc drahé. Hledáte dál. Nechcete vybrat špatně. Už byste snědli i ten řízek, co jste si zabalili ještě doma … A co bylo dál?

Proč je japonské ovoce tak drahé?

Snažil jsem se na to přijít několik měsíců, zatímco jsem těkal pohledem z peněženky na ta krásná jablka. A už vím! Japonské ovoce je drahé, abychom si ho více vážili, protože takové jablko za dvacku si přece vychutnáte mnohem více, než když jich za stejnou cenu dostanete kilo… Kdyby vám v Česku někdo přinesl jako … A co bylo dál?

Co stojí Japonsko?!

Kdybych dostal 100 jenů za každé konstatování, že Japonsko je drahá země, mohl bych tady zůstat celý rok bez toho, abych se namáhal prací. Pojďme si to ujasnit jednou pro vždy — připravil jsem pro vás přehled cen důležitých k přežití. Co na to říkáte? Pro zjednodušení uvedu poměr 100 jenů = 20 Kč, tzn. že japonské … A co bylo dál?

Jak na suši + zrnko historie

Suši patří mezi nejikoničtější japonská jídla, co o něm ale vlastně víme? Objevili ho Japonci? Může se jíst rukama? A proč za smíchání wasabi se sojovkou dostanete hůlkami přes prsty? Je čas vyvrátit několik polopravd. Nesedejte si, tahle lekce z historie bude krátká. Původ suši (すし) není v Japonsku, tam se dostalo z Číny až někdy … A co bylo dál?