NeoBara: „Už ve dvanácti jsem kreslila animované postavičky“

Když jsem loni brouzdal prostory festivalu Japonské dny v Ostravě, na první pohled mě zaujaly obrazy Báry Žižkové. Hned jsem si představil, jak se ty plakáty vyjímají u mě doma. Na podobné člověk často nenarazí, takže jsem ke stánku ihned přiskočil a dal se s autorkou do řeči. Pro Báru to byl shodou okolností vůbec … A co bylo dál?

Karel „Charlie“ Doležal: „Japonské tetování není hotové, dokud není na celém těle“

Když koukám na filmy o jakuze, neubráním se obdivu jejich tetování. Vždycky si říkám, kolik času to asi zabralo vytvořit. A shodou okolností jsem dostal příležitost se zeptat. K tomuhle tatérovi sice mafiáni nechodí, jeho vzory by se ale v temných zákoutích Japonska rozhodně neztratily. Přitom je to mladý kluk z Ostravy. Sám po tetování … A co bylo dál?

Foto-ohlédnutí za Festivalem bonsají a japonské kultury 2022

Ode mě byste asi čekali něco jiného, ale musím se přiznat, že navštěvovat akce s japonskou tématikou se mi nedaří zrovna často. O to raději jsem byl za pozvání na červnový Festival bonsají a japonské kultury v Botanické zahradě v Praze. Hlavní program byl připravený na víkend 11.-12. června a právě tehdy jsem se zúčastnil. … A co bylo dál?

Mangový občasník: Solanin

Kdybych měl mezi současnými autory mangy vybrat jednoho oblíbence, nedělalo by mi to velký problém. Už před lety se mi totiž do vkusu trefil Inio Asano, dnes čtyřicátník, jehož tvorba je ukázkový příklad, že komiksy mohou skvěle vystihnout i vážná témata. Významné japonské noviny Jomiuri Šinbun Asana koneckonců před lety označily za „jeden z hlasů … A co bylo dál?

Katarina Kratochvílová: „Sledovat anime nebo mangu může být pro ilustrátory přínosné“

Mám to štěstí už pár let spolupracovat s výbornou ilustrátorkou Katarinou Kratochvílovou a velkou radost z toho, že se z nás krátce po seznámení stali kamarádi. Přemluvit Katarinu k rozhovoru mi ale přece jen chvíli zabralo. „Co já mám společného s Japonskem,“ říkala mi opakovaně. V její tvorbě přitom najdete hned několik Japonskem inspirovaných motivů. … A co bylo dál?

Sladké umění: Tradiční japonské cukroví wagaši vám učaruje na první pohled

Máte rádi sladké? Takové, které skvěle chutná a je tak krásné na pohled, až je vám někdy líto se do něj pustit? V tom případě byste měli poznat japonské wagaši. Wagaši je, zjednodušeně řečeno, japonské tradiční cukroví. Tento termín vznikl někdy počátkem období Meidži (druhá polovina 19. – počátek 20. století) pro odlišení cukroví japonského … A co bylo dál?

Egg & Noodles: „Když jsme začínaly, rámen u nás nikdo neznal“

Když jsem o Egg & Noodles neboli Anet a Zuzce slyšel poprvé, nevěnoval jsem jim velkou pozornost a možná byl naopak i trochu skeptický. No tak dvě holky v Brně dělají rámen, to už dneska není nic tak neobvyklého. Ani v Česku. Jak ke mně ale postupem času chodily další a další pozitivní ohlasy, nebudu … A co bylo dál?

Sakurová princezna Suzanka: „Bylo mi ctí reprezentovat Českou republiku“

Slyšeli jste někdy o Sakurových královnách nebo princeznách? Jestli ano, klobouk dolů. A jestli ne, nevadí. Něco vám o nich dneska povíme — třeba to, že se tímto titulem může pyšnit i jedna Češka.  Všechno ukazuje na to, že úplně první nositelkou „sakurové šerpy“ se stala v roce 1937 malá Sakiko Saitó, dcera tehdejšího velvyslance … A co bylo dál?

Ze zákulisí: Jak to vypadá v kuchyni japonské hospůdky Maido?

Zajímalo vás někdy, jak to asi vypadá v kuchyni vaší oblíbené restaurace? Co všechno se musí stát, než vám přinesou jídlo na stůl? A jste si jistí, že byste tam pak nepřestali chodit? Já jsem zvědavý byl a protože mé gurmánské srdce patří už nějaký čas japonské hospůdce Maido, chtěl jsem nakouknout právě tam. Upřímně, … A co bylo dál?

Eunjeong Hong: „V otevření japonsko-korejské restaurace mě podpořil kamarád.“

Když jsem se loni v létě doslechl, že se v Ostravě otevírá nová restaurace s rámenem, vyskočil jsem (v duchu) tři metry vysoko a praštil se hlavou o strop. Kam se hrabe suši, rámen prostě miluju! A jak jsem záhy zjistil, v Misone ho dělají moc dobrý.  Tahle restaurace každopádně není čistě japonská, spíše japonsko-korejská. … A co bylo dál?

Zabalte si letos dárky originálně. Naučte se metodu furošiki

Chystáme pro vás velký článek o metodě vázání šátků furošiki. Protože jsou ale za rohem Vánoce a zrovna k nim se tohle téma docela hodí, jako malou ochutnávku zatím posíláme hrstku videí. Třeba vás inspirují, jak letos dárky zabalit jinak a originálně. Furošiki je šátek (dnes už) ve tvaru čtverce různých rozměrů a motivů. Jeho … A co bylo dál?

Joši: „Abych zachoval chuť mých jídel, nemůžu dělat žádné kompromisy.“

Asi vás to nepřekvapí, ale navštěvování japonských podniků patří mezi moje nejoblíbenější kratochvíle. Bez ohledu na to, v jakém městě nebo zemi zrovna jsem. A co se nám v poslední době ztížilo cestování, doháním resty hlavně v Česku. Do některých restaurací vyrazím na vlastní pěst, jinam mě zavedou kamarádi — tak jsem se třeba díky … A co bylo dál?