Japonsko zavede víza pro digitální nomády (i ty z Česka)

Japonsko zavede víza pro digitální nomády (i ty z Česka)


Toužili jste vždy prozkoumat Japonsko hezky se vším všudy, ale 3 měsíce turistického víza vám přišly málo? Dobrá zpráva, japonské ostrovy jdou naproti rostoucímu trendu a tak zhruba od března 2024 plánují spustit inovativní program víz pro digitální nomády. Umožní vám zůstat až půl roku. Má to ale (pochopitelně) nějaký ten háček.

Pracovat na dálku z Japonska mě baví nejen pro to, že mám pro tuhle zemi slabost. Časový posun +8 hodin je totiž velmi výhodný. Práci mám obvykle hotovou ještě dřív, než se klienti z Česka ráno probudí, anebo jsem naopak zpátky z výletu přesně v tu chvíli, kdy je potřeba být na příjmu. Win-win situace. Nemluvě o tom, že mám za rohem všechno své oblíbené jídlo. A náklady na život v Japonsku vážně nejsou tak vysoké, jak by se mohlo zdát. Ty tři měsíce utečou jako voda.

Zemi nejsou cizí ani coworkingy. Pár kousků zde má i nám známá síť Impact Hubů. Originální jsou taky budky pro práci na vlakových nástupištích.

Takhle jsem si užíval práci v roce 2023 (momentka z rjókanu v Beppu)

Krok zavedení nových víz je součástí širší snahy Japonska přilákat mezinárodní talenty a podpořit tak mj. domácí ekonomiku. Program má ukázat zemi jako atraktivní destinaci pro další skupinu cestovatelů, což nabízí nejen jedinečnou příležitost pro kulturní výměnu, která umožní nomádům prožít život ve vysněné destinaci, ale může být samozřejmě pobídkou pro investory a další spolupráci.

Chystaný krok ještě prochází připomínkovým procesem, už teď jsou ale známé některé hlavní podmínky.

Klíčové parametry

  • Hranice příjmu: Uchazeči musí prokázat roční příjem alespoň 10 milionů jenů (cca 1,5 miliónu korun), aby se pro vízum kvalifikovali.
  • Doba pobytu: Vízum umožňuje pobyt až šest měsíců, takže dostanete prostor se lépe ponořit do japonské kultury a společnosti, zatímco budete moct pokračovat ve své práci.
  • Cílová skupina: Program je otevřen občanům 49 zemí, včetně všech členských států EU, Spojených států a dalších zemí s daňovými smlouvami a vzájemnými vízovými dohodami s Japonskem.
  • Proces podání žádosti: Očekává se, že proces podání žádosti bude jednoduchý, zaměřený na prokázání požadované výše příjmu a získání adekvátního zdravotního pojištění (ale nechvalme dne před večerem).

Poměrně vysoká hranice příjmu (1,5+ miliónu Kč) pro udělení japonského víza pro digitální nomády nadále odráží opatrný přístup k otevření země. Cílem je zajistit, aby příchozí cestovatelé byli finančně soběstační, ale zároveň se tím zužuje okruh žadatelů na relativně bohatou demografickou skupinu, což staví Japonsko do pozice prémiové destinace pro digitální nomády a potenciálně vytváří precedens pro další země, které uvažují o podobných vízových režimech. Podmínky se každopádně mohou do nějaké míry změnit, tak uvidíme.

Dobré je si současně uvědomit, že život v Japonsku představuje kulturní i jazykové výzvy, které od cestovatelů vyžadují určitou otevřenost a schopnost adaptace. Je rozdíl cestovat pár dní jako turista mezi Tokiem a Kjótem a být v zemi na delší čas.

Blíže se na téma víz rozpovídal např. známý YouTuber John Daub:

Osobně mě sice mrzí ta relativně vysoká hranice příjmu, kterou musí žadatel prokázat, zavedení víza pro digitální nomády v Japonsku je ale v každém případě progresivní krok, který nabízí další možnost, jak tuhle krásnou zemi poznat. A jsem zvědavý, do jaké míry bude mít vliv na atraktivitu Japonska coby destinace pro lidi, co mají možnost pracovat na dálku.

Láká to někoho z vás?

Mimochodem, mladší cestovatelé do 30 let mohou cestovat i v rámci tzv. Working Holiday víza (až na 1 rok).

Napsat komentář