Daniela Kinoshita: „Zamilovala jsem se do atmosféry v buddhistických chrámech.“

„Zajeď si na Kójasan, je tam teď nová česká restaurace,“ říkala mi kamarádka Zíza, když jsme se jednou večer potkali v Ósace. Zajel jsem. Oslavili jsme tam s kamarády výročí 100 let Československa. A poznal jsem Danielu, která společně s manželem tenhle malý podnik mezi osmi vrcholky provozuje. Jejich restaurace Marutaka není tak úplně česká. … A co bylo dál?

Vojta Klézl: Co sníst a vypít za týden v Tokiu

Přiznejte si to. Do Japonska nejedete jen za kulturou, lidmi a přírodou, ale taky se pořádně najíst. Ostatně pokud navštívíte Japonsko jako já poprvé, budete asi překvapení, kolik toho jsou schopni Japonci do sebe nasoukat, a večer vás možná zaskočí, až potkáte slušně oblečené chlápky mírně řečeno našrot. No a jelikož byl Dan po celý … A co bylo dál?

Labužníkův průvodce Japonskem #1 Co ochutnat v Tokiu

Tolik jídla. Tooooolik! Jestli do Japonska nejedete za kulinářskými zážitky, lžete. Aspoň trochu určitě. Přesvědčím vás. I když tenhle seznam píšu hlavně pro sebe, abych nezapomněl, kam se chci vrátit, bude zároveň i lákadlem pro vás. A protože jsem loni nejvíce času strávil v Tokiu, začnu své obžerské putování právě tam. Abych to ještě uvedl … A co bylo dál?

10× vyvrácené mýty japonské

Japonsko je daleko a to z něj dělá ideální cíl pro smyšlenky. Sám jsem jich ještě před pár lety několik držel. Protože ale vidím život jako období neustálého vzdělávání, je čas si pár věcí ujasnit. S jakými předsudky jsem se setkal? Japonsko je šíleně drahá země Přesně jeden z těch bodů, kterému jsem kdysi sám … A co bylo dál?

Bento boxy: Kdo naskládal první oběd do krabičky?

Už dlouho jsem netrpěl tak, jako když jsem před dvěma týdny procházel fotky z Japonska. A to jsem mezitím dokonce dvakrát navštívil zubaře. Tak mi chybí. Tak po něm teskním. Nejraději bych se jím celý zasypal a nevycházel ven. Jídlo! Křupavé krevetky, ryby na suši rovnou z moře a rámen, co prohřeje tělo tak, že ve … A co bylo dál?

Hůlková odyssea

Hůlky beru jako součást klasického příboru. Doma se mi jich válí už 12 párů a někdy je mám v ruce častěji než vidličku s nožem. Logicky mě proto zajímalo, odkud se vzaly, protože odpověď „v obchodě“ mě dostatečně neuspokojila. A tak jsem si o nich něco načetl. Pro první hůlky bychom se museli vrátit o 5.000 let … A co bylo dál?

Zapište si za uši, že není to jen o suši

Jíš ty vůbec něco jiného, než suši? A kolikrát jsi ho už měl? Nepřejedlo se ti? Tak zhruba v tomto duchu probíhá moje konverzace o jídle s lidmi, kteří se zajímají o japonské stravování. Navzdory tomu, jak moc mě tyhle otázky vytáčí, jim to ale nemůžu mít za zlé. Pojďme si udělat kulinářskou osvětu. Aktualizujeme … A co bylo dál?