Hůlková odyssea

Hůlky beru jako součást klasického příboru. Doma se mi jich válí už 12 párů a někdy je mám v ruce častěji než vidličku s nožem. Logicky mě proto zajímalo, odkud se vzaly, protože odpověď „v obchodě“ mě dostatečně neuspokojila. A tak jsem si o nich něco načetl. Pro první hůlky bychom se museli vrátit o 5.000 let … A co bylo dál?

Zapište si za uši, že není to jen o suši

Jíš ty vůbec něco jiného, než suši? A kolikrát jsi ho už měl? Nepřejedlo se ti? Tak zhruba v tomto duchu probíhá moje konverzace o jídle s lidmi, kteří se zajímají o japonské stravování. Navzdory tomu, jak moc mě tyhle otázky vytáčí, jim to ale nemůžu mít za zlé. Pojďme si udělat kulinářskou osvětu. Aktualizujeme … A co bylo dál?

Když nevíte kam, jeďte do Kjóta

Tohle město vás nikdy nezklame. Je to přesně ten typ místa, kde můžete strávit celý svůj pobyt a stejně budete každý den žasnout nad novými objevy. Tady se nestačí podívat na top 10 věcí, které vidět, hledejte minimálně top 50. Na Japonsko není Kjóto nějak extra velké město, přes 1,5 miliónu obyvatel ho řadí až na šesté … A co bylo dál?

Jak se vyhnout zděšeným pohledům u jídla

Pár základních pravidel stolování, které se vyplatí znát: Před jídlem je běžné popřát dobrou chuť — itadakimasu (いただきます) a na konci pro změnu za dobré jídlo poděkovat — gochisousama deshita (ごちそうさま でした). Hůlkám se nevyhnete. Pokud vás jejich používání děsí, zkuste pocvičit už doma, není to těžké. Je zvykem, že se hůlky drží v pravé … A co bylo dál?