Macujama a lázně bohů z Mijazakiho Cesty do fantazie

Nebudeme si nic nalhávat, do Japonska jsem mimo jiné vyrazil proto, abych zkoukl nové trendy v komiksech (manze), nakoupil figurky a navštívil pár míst, které se pojí k animovanému filmu. A čirou náhodou jsem při hledání narazil na lázně Dogo Onsen. Asi neznáte, tak prozradím. Jde o nejstarší horké prameny v Japonsku. Za předlohu si je vzal Hajao Mijazaki, když se vydal na Cestu do fantazie. A co může být lepšího, než se vykoupat ve slavných lázních bohů. Balím plavky a jedu!

Teda. S těma plavkama je to samozřejmě jen žert, abych vás hned ze startu neodradil od čtení. V japonských lázních / spa (jap. onsen), se totiž plavky zásadně nenosí. Nenosí se tady vůbec nic, krom malého ručníčku, který si dáte stylově na hlavu, aby se nenamočil. To bych ale předbíhal.

Dostat se sem můžete např. přímým rychlíkem z Okajamy. Platí na něj JR Pass a během tříhodinové cesty se rozhodně nezapomeňte kochat nádherným výhledem na moře.

Dogo Onsen můžete najít na Šikoku, nejmenším ze 4 hlavních japonských ostrovů, a konkrétně pak v prefektuře Ehime u města Matsuyama [Macujama], které by se dalo počtem obyvatel přirovnat k našemu Brnu. Na rozdíl od jižní Moravy je ale oblast Ehime bohatá především na úrodu citrusů, což vám tady dají najevo na každém rohu. Protože jsem Macujamu navštívil v době rozkvetlých třešní, byla atmosféra města vyhnána na maximální kouzelnou úroveň a kdybych měl v té chvíli vybírat nejlepší místo v Japonsku, neměl bych ani nad čím přemýšlet. Jak jsem navíc záhy zjistil, tady to rozhodně není jen o lázních. Ostatně nechte se nalákat fotkami…

Oproti jiným japonským velkoměstům je Macujama velmi pohodová a klidná. Pokud vám nesedí přeplněné Tokio, tady si to užijete.
Na první pohled mi učarovaly stylové staré tramvaje, kterých po Macujamě pendluje hned několik. Mají dřevěné podlahy a staré polstrované sedačky!
V přístavu funguje převozník skoro jako z pohádky, který celý den pendluje sem a tam, aby převezl zájemce na druhý, 80 metrů vzdálený břeh. Kdo a kdy ho asi vystřídá?
Mě ale samozřejmě nejvíce lákaly lázně, takže jsem se na trzích vybavil pomerančo-mandarinkovou zmrzlinou a vydal se volným krokem do horkých pramenů.
Tam, na konci uličky, už vykukují!
A to jsou prosím ony. Dogo Onsen! Předloha lázní pro bohy, kterou osobitě ztvárnil Hajao Mijazaki v Cestě do fantazie. Takhle se to možná nezdá, ale v noci, krásně osvětlené, působí úchvatně.

Mimochodem. Dogo Onsen jsou jedny z nejstarších horkých pramenů v Japonsku s více než tisíciletou historií. Hlavní budova, která je na fotce, byla ale postavena až v roce 1894. Denně sem zavítá až 2000 lidí. Pokud si chcete užít svůj relax v klidu, zkuste to nejpozději během poledne, než dorazí ten hlavní nápor. Filmové kulisy Mijazakiho eposu nečekejte, ale stejně je to přímo božská pohoda. Interiér je starý, dřevěný, s řadou zajímavých artefaktů k prozkoumání. A kamenná lázeň? Doslova vybízí k celodennímu odpočinku. Hodinový vstup vás vyjde na 100-300 Kč podle typu lázně, tak si nezapomeňte dost peněz. Jo a co možná spoustu lidí potěší, Dogo Onsen jsou otevřené i lidem s tetováním, což u těchto zařízení nebývá vůbec běžné.

Uvnitř se samozřejmě fotit nesmí, ale jedna momentka ještě nikoho nezabila. V horkých pramenech se po cestě skvěle zrelaxujete a pro lepší zážitek dostanete malý zákusek i tradiční jukatu (lehčí kimono), ve které můžete buď prozkoumat lázně, nebo si odpočinout v některé z relaxačních místností.
Po lázni se nabízí procházka po okolí, kde je řada velkých chrámů…
…malých dráčků…
…i krásných parků a zahrad, kterých má Macujama hned několik.
Jednu z nich najdete přímo v (pod)hradí.
Doslova filmová scenérie.
A jasná ukázka toho, že Macujama rozhodně stojí za návštěvu nejen kvůli svým slavným lázním.
Než ale odjedete, nezapomeňte otestovat některou z místních specialit. Třeba čerstvou pražmu s rýží. Delikatesa!
PS: Pokud máte u hospody takovou „cedulku“ máte o návštěvníky postaráno.

Napsat komentář