5 rámenů, kvůli kterým stojí za to vytáhnout paty z Tokia

Rámen je pro mě japonské jídlo číslo jedna. Už jsem to jednou psal, ale opakování je… Však to znáte. Dobrých restaurací jsou v Japonsku tisíce. Těch nejlepších možná stovky. Michelinskou hvězdu mají dvě. Ty jsou v Tokiu. Kam si ale zajít na ten nejlepší rámen, když budete někde daleko od hlavního města? Dám vám svých pět čerstvých tipů, se kterými neuděláte chybu.

Kuchaři, kteří umí dobrý rámen, jsou pro mě skuteční mistři. A vůbec to nemusí být borci v top mundúrech a krásných naleštěných prostorách. Rámen je barové jídlo. Sednete, v rámci možností ho hodíte do sebe a jdete o dům dál. Čím menší stánek, tím autentičtější zážitek často dostanete. Kolem oběda tady stojí fronta až za roh, u stolu třete lokty o sebe s dalšími hosty a všude kolem se kromě personálu ozývá jen náruživé srkání. Vývar je přece jen pěkně horký.

Uvařit tuhle dobrotu není žádná sranda. Vstává se brzo, spí málo. A na place stojí kuchaři vždy přímo před nedočkavými strávníky. Žádné schovávačky. To je ostatně v Japonsku běžné. No a teď ta moje doporučení…

Kagošima – vyváženost po všech směrech

Jméno: Satsuma Shimuya
Adresa: 2 Chome-21-23 Nishida, Kagoshima-shi, Kagoshima-ken 890-0046
Web: http://shimuja.com/

Přiznám se, že rámen z Kagošimy nezůstal v mé paměti kvůli nějaké specifické chuti nebo jednomu výraznému bodu. Byla to prostě vyváženost po všech směrech a já ho snědl tak rychle, že jsem ani nestihl udělat fotku, což se mi obvykle nestává. Personál je super příjemný a protože je restaurace jen pár kroků od hlavní stanice Kagoshima-Chuo, nebudete mít problém ji najít.

Jejich doménou je vepřový (tonkotsu) rámen v Hakata stylu, což je to nejlepší, co si na Kjúšú můžete dát. Zakalený vývar, kvalitní kousek masa, prostě místní klasika. Nabídka je každopádně širší, takže jestli vám tahle varianta moc nejede, máte možnost výběru. Menu i webovky navíc mají hezky v angličtině, takže vám v orientaci nic nebrání.

Hirošima – solitér za plotnou

Jméno: Kabachi Ya
Adresa: 4-22 Enkōbashichō, Minami-ku, Hiroshima-shi, Hiroshima-ken 732-0823

Na Genův bar jsem narazil vlastně jen náhodou. S kamarády jsme zrovna byli na cestě zpět do Ósaky, jenže nám zbývalo pár hodin do odjezdu, takže jsme hledali místo na večeři. Pro ně to byl první rámen a já se chtěl vytáhnout nějakým dobrým zážitkem. Zároveň se ale nikomu z nás nechtělo trajdat přes půl města, takže jsme vybírali z dostupných variant v okolí. A podařilo se. Kousek od stanice u řeky jsme našli malý krámek, který bychom, nebýt pozitivních recenzí na Googlu, asi normálně jen bez zájmu minuli. Naštěstí se tak nestalo.

Je to tradiční mini-restaurace s místy tak pro sedm osm lidí, kde se za pultem točí jediný kuchař-číšník, a to je právě Gen. V jeho menu nenajdete žádných deset položek, ani pět… Prostě rámen a rýže, co chcete víc. Poctivý vepřový vývar a hodně autentický zážitek, který milovníci rámenu určitě ocení. Jen pozor na otvírací dobu, středy a neděle je tady zavřeno.

Jestli máte obrovský hlad, rámen vás spolehlivě zasytí.

Aomori – mléko a kari?

Jméno: Ajino Sapporo Oonishi
Adresa: 030-0862 Aomori-ken, Aomori-shi, Furukawa, 1 Chome−15−6
Web: https://www.oonishi0024.co.jp/oonishi

Na tuhle restauraci v Aomori jsem přišel díky jednomu z videí Chrise Broada a na dálku mu za tenhle tip děkuju. Nabízí miso i šóju rámen a pár dalších variaci, osobně jsem šel ale po netradiční specialitě, jejich číslo jedna, což je miso curry milk rámen, který kombinuje dvě hlavní speciality nedalekého Hókkaida – mléčné produkty a kari polévku. Výsledek? Pěkně výrazný vývar a nejlepší nudle, jaké jsem zažil. Přestože maso není žádná hitparáda, dobré, ale nic speciálního, zbytek je na jedničku a mrzelo mě pouze to, že jsem si nemohl doobjednat své oblíbené na půl vařené vajíčko.

Prostory jsou poměrně velké, takže věřím, že se posadíte i v rušnějších hodinách. Jestli chcete zkusit něco pro rámen atypického, tady máte příležitost.

Sledovat kuchaře při práci je vždy pěkný zážitek. Takhle to dělají v Aomori.

Asahikawa – instarámen jedna báseň

Jméno: Baikoken Honten
Adresa: 070-0032, Asahikawa-shi, 2 Jōdōri, 8 Chome, Kaimono Koen Piaza Bldg., B1F
Web: http://www.baikohken.com/

První věc, která mě po převzetí misky z rukou kuchaře napadla… Krásnější servírování rámenu jsem ještě neviděl! Misku, teda mííísu! skládali dohromady všichni tři borci za barem a jejich spolupráce se podepsala v tom nejlepším světle. Taky proto jsem tenhle rámen vybral na titulní obrázek článku. Jsou to mladí kluci, ale rozhodně ví, co dělají. A není to jen o prezentaci. Kdybych měl vybrat z těchto pěti porcí tu nej, pro kterou bych si s chutí hned zajel, rámen z Baikoken by to o nudle vyhrál.

Testoval jsem miso rámen s kukuřicí a kostkou másla a je to vážně lahoda. Jemná, lehce nasládlá chuť, nemám co vytknout. Mají několik poboček v samotné Asahikawě, v Sapporu, Tokiu a dokonce i v dalších zemích (Vietnam, Singapur, Taiwan…), takže pokud nebudete mít cestu do domácího podniku, můžete to zkusit i jinde. Nejbližší podnik v Asahikawě je jen 3 minuty pěšky od nádraží a musíte k němu po schodech do suterénu. Po stěnách se to jen hemží podpisy slavných osobností a mj. tenhle bar vyhrál 1. místo v soutěži o nejlepší místní rámen.

PS: Nezapomeňte si přikoupit „rámenové“ vajíčko. Za 100 jenů navrch je to jasná volba!

Sapporo – rámen makes miso happy!

Jméno: Ramen Shingen
Adresa: 8丁目-8-2 Minami 6 Jōnishi, Chūō-ku, Sapporo-shi, Hokkaidō 064-0806

Když se v hlavním městě Hókkaida zeptáte, kde dělají nejlepší rámen, pošle vás většina lidí do baru Šingen. Z jednoduchého důvodu. Umí ho skvěle. Žádná velká nabídka, jen pár dobře zvládnutých polévek a malý nášup k tomu (třeba knedlíčky gjóza). I když dojídat se během rámenu ještě něčím dalším, to chce opravdu pořádný žaludek… Specialita severního ostrova je miso rámen a přesně ten doporučuji vyzkoušet. Kroucené vaječné nudle, silný vývar a porce tak velká, že s tím potěšíte tělo minimálně na půl dne. Frontě se tady vyhnete málokdy, ale odsýpá to rychle a déle než 15-20 minut se obvykle nečeká. Kuchaři jsou sehraní a během chvilky vám hodí na stůl misku o průměru větším než je délka hůlek.

Ze všech zmíněných podniků je tenhle nejdál od hlavní stanice, pěšky asi půl hodiny. Na druhou stranu je ale jen kousek od nejrušnější čtvrti Susukino, kam můžete vyrazit hned po jídle. S turisty tady mimochodem počítají a menu je i anglicky. Nemám co dodat. Dobrou chuť!

Jestli nechcete čekat, musíte u Šingena vychytat dobrý čas. Třeba mezi čtvrtou a pátou odpoledne.

Vyjmenovat by se určitě dala spousta dalších míst a věřím, že každý z vás má nějaké to svoje. Tohle rozhodně není top 5 těch nejlepších barů v celém Japonsku. Jen moje aktuální osobní zkušenost, kde jsem odcházel s plným břichem a spokojeným výrazem na tváři.

Až při psaní jsem si mimochodem uvědomil, že jsem vlastně nikdy nejedl rámen v Ósace, přestože jsem tam v rámci svého japonského putování strávil v průběhu let nejvíce času. I proto budu hodně rád za vaše osobní zkušenosti a doporučení kam zajít. Nejen v Ósace, ale vůbec kdekoliv. Osobně chci v nejbližší době vyzkoušet ten slavný michelinský rámen v Tokiu, další tipy už ale nemám, takže neváhejte posílat. Arigatou gozaimasu!

Jo a ještě jeden tip na závěr, se kterým neuděláte chybu… Síť rámen restaurací Ichiran je snad ta nejslavnější a najdete ji skoro po celém Japonsku, minimálně v těch velkých městech určitě. Je to prověřená jistota. To jen kdyby náhodou 😉

Napsat komentář