Do tajů Japonska můžete proniknout i z domova

Chcete se o Japonsku dozvědět něco víc než že je daleko, píše se tam nesmyslnými znaky a lidé mají zvrácené záliby? V tom případě si máme o čem povídat. 

Budiž Wikipedii země lehká, dnešní informační svět patří videu. Video patří Youtube. A ten pro změnu Googlu, bez kterého by velká část populace nepřežila, takže se dostáváme do pěkného kruhu.

Youtube je ale fajn a lidi, kteří pro něj pravidelně točí videa, mají v mnoha případech opravdu co nabídnout. Určitě vás proto nepřekvapí, že točí taky o Japonsku, točí toho hodně a pokud tam daleko na japonských ostrovech skutečně nežijete, pak točí opravdu zajímavé věci, ke kterým byste se jinak určitě nedostali — ať už hledáte tipy před cestou, nebo jen rádi objevujete krásy světa z pohodlí domova, tady máte rozhodně z čeho vybírat.

6 kanálů, které mě baví sledovat:

Rachel & Jun

Tahle dvojka podpořila můj už tak velký zájem o Japonsko. Americko/japonský pár žijící v Nagoje má za sebou desítky videí o běžném životě v Japonsku, střetávání kultur i vyvracení zažitých předsudků. Často ve videích narazíte i na další zajímavé youtubery, a pokud neovládáte angličtinu ani japonštinu, přijde vám určitě vhod, že jsou u řady dílů dostupné i české titulky. Jun má mimochodem taky vlastní kanál, kde najdete pár tradičních japonských receptů: Jun’s Kitchen

Jedno video za všechny: Návštěva „kočičího ostrova“ Tashirojima (odkaz na kanál)

Sharla in Japan

Sympatická Kanaďanka Sharla žije v Japonsku už několik let a protože sdílí můj strach z létání a lásku ke kočkám, sledování je jasná volba. Co je ale hlavní, Sharla nadšeně objevuje nejrůznější podniky a testuje zážitky, od tradičních restaurací po výšlap na horu Fuji, takže můžete díky jejímu kanálu získat řadu skvělých tipů. Na svých dalších kanálech mj. sdílí více věcí z každodenního života: Sharla’s Life a taky zážitky svého skotského kocoura Maro: Maro the Cat.

Jedno video za všechny: Výšlap na horu Fuji (odkaz na kanál)

Abroad in Japan

Sarkastický Brit Chris je v Japonsku tři roky a rozhodně ví jak lidi pobavit. Jestli vás zajímá, jak v Zemi vycházejícího slunce přežít, je tenhle youtuber přesně pro vás. Chrise občas potkáte taky na dvou výše uvedených kanálech, je to propojená parta.

Jedno video za všechny: Jak mluvit plynně japonsky za 6 měsíců! (odkaz na kanál)

Life Where I’m From

Pokud jste ještě nepřišli na to, že japonské děti jsou ty nejroztomilejší na světě, malá Aiko vás o tom určitě přesvědčí. Je to sice na půl Kanaďanka, to ale na věci nic nemění. Společně s otcem (a občas i hyperaktivním bratrem Shinem) točí videa o tom, jaké je to žít v Japonsku z pohledu devítileté holčičky: jak se umývá nádobí, jaké úkoly dostávají děti ve škole, jak vypadají staré domy… Mluví výborně anglicky i japonsky.

Jedno video za všechny: Jak vypadá typická japonská snídaně (odkaz na kanál)

Only in Japan

Název mluví sám za sebe. John Daub představuje lehce dokumentární formou zajímavosti, na které jinde ve světě příliš nenarazíte: od kapsulových hotelů po chobotničky na špejli. Skvělý mix vzdělávání a zábavy. Zkrátka škola hrou.

Jedno video za všechny: Japonské automaty (odkaz na kanál)

Ask Japanese

Vše, co jste chtěli vědět, ale báli jste se zeptat. Vyzvědačky s mikrofonem Cathy Cat a Misato se zeptají za vás.

Jedno video za všechny: Hi-Five! Japonsko, děláš to špatně! (odkaz na kanál)

PS: Nejsledovanější japonský youtuber je Hikakin a jeho kanál odebírá přes 2,7 miliónů lidí. Bez dobré znalosti japonštiny si ale videa bohužel moc neužijete.

PPS!!! Máte zhlédnuto? Připravil jsem čerstvý výběr dalších šesti kanálů, které sledovat.

Napsat komentář