Japonský valentýn je čokoládovým svátkem mužů!

Páni kluci, pokud vám připadá, že se v západní kultuře Valentýn zaměřuje primárně na ženy, Japonsko vás bezpochyby potěší. Valentýn je zde totiž čokoládovým svátkem mužů. YATTA!

Nejde samozřejmě o nic tradičního, svátek je populární teprve od třicátých (a primárně pak od 50.) let minulého století díky dobrému marketingu několika čoko-společností. Protože se ale v procesu přenesení stala chyba (!), Valentýn je od té doby dnem, kdy ženy projevují svou náklonnost k mužům, které milují. Obvykle vlastnoručně připravenou čokoládou nebo jiným čokoládovým pamlskem. 

To, že dostanete sladkost ale ještě neznamená, pánové, žádnou „výhru“. Běžné je dnes obdarovat své kolegy, kamarády, rodiče a čokoládovou valentýnku dostávají i ženy. 

Existují v podstatě dva druhy čokolád, které lze věnovat — tu z pravé lásky (honmei-choco) a takovou kamarádskou (giri-choco). Rozdíl může být v tom, že ta z lásky je skutečně vlastnoručně připravená, zatímco ostatní jsou koupené, nebo jsou jedny zkrátka větší a dražší a druhé spíše drobnosti jako oblíbené tyčinky máčené v čokoládě Pocky.

Jak se vám japonská tradice líbí?

PS: Aby z toho muži nevyšli tak snadno, o měsíc později (14. března) se role obrátí během tzv. Bílého dne (ホワイトデー Howaito Dē). Muži jsou pak povinni svůj dárek „vrátit“ a darovat něco ještě lepšího. Inspirovat se můžete videem od Juna a Rachel.

Napsat komentář